Ενδιαφέρον του δημάρχου Μυτιλήνης για το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης στη Σκάλα Λουτρών


ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης στη Σκάλα Λουτρών επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.



Συνοδευόμενος από τον Εντεταλμένο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Μιχάλη Φραντζέσκο, και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Λουτρών, Βασίλη Μαμώλη, ξεναγήθηκε από μέλη του συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι».

Αναφέρθηκαν στην ιστορία του Μουσείου και τη συμβολή του στην ιστορική μνήμη, σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο του Ελληνισμού. «Μπορεί να μας εξεδίωξαν το 1922 από την Μικρά Ασία, αλλά την ψυχή μας δεν μπόρεσαν να την εκδιώξουν», δήλωσε χαρακτηριστικά μέλος του Συλλόγου.

Το Μουσείο βρίσκεται στη θέση του παλιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού και ιδρύθηκε αμέσως μετά το κλείσιμο του σχολείου, λόγω έλλειψης μαθητών.



Το κτίριο, το οποίο βρισκόταν σε κακή κατάσταση, παραδόθηκε στον Σύλλογο Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», ο οποίος αποφάσισε να το μετασκευάσει σε μουσείο. Με χρηματοδότηση του συλλόγου, μια μικρή ομάδα από τη Σκάλα Λουτρών, με προσωπική εργασία, προχώρησε στην ανάπλαση του χώρου 130 τ.μ και τη μετατροπή του σε αίθουσα για στέγαση της πρώτης συλλογής προσφυγικών κειμηλίων (κειμήλια που είχαν φέρει οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία). Εικόνες και μακέτες συμπληρώνουν τον ιδιαίτερο αυτό χώρο.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης δήλωσε ότι θα βρίσκεται στη διάθεση του Συλλόγου για κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ υπέγραψε και στο βιβλίο επισκεπτών.