Στο Υπουργείο Υποδομών ο Τ. Βερρος- Η παραλία της Ερεσσου, ο Πολιχνιτος και η Βρισα προτεραιότητα για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου


Προγραμματισμένες συναντήσεις με Υπουργεία για μία σειρά θεμάτων που αφορούν στο νεοσύστατο Δήμο

Με αφορμή τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής -αποτελούμενη από τους Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Αλάνη, Ανάπτυξης Στρατή Ζαφείρη, τη δημοτική σύμβουλο Αφροδίτη Βατή και τον ειδικό συνεργάτη Κώστα Κατσαρό- βρίσκεται από χθες το πρωί στην Αθήνα και πραγματοποιεί προγραμματισμένες συναντήσεις με Υπουργεία για μία σειρά θεμάτων που αφορούν στο νεοσύστατο Δήμο.


Η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση έγινε το μεσημέρι στα γραφεία της ΚΤΥΠ Α.Ε. με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Αθανάσιο Γιάνναρη δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες προς διευθέτηση από τον σεισμό της Βρίσας το 2017. Από την ουσιαστική συζήτηση που έγινε με τον κ. Γιάνναρη, ο Δήμαρχος εξασφάλισε την επιτάχυνση των διαδικασιών δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου για το αργότερο ως τον Μάιο του 2020. Αφού απομένει μόνον η Η/Μ μελέτη, με τη στατική να βαίνει προς ολοκλήρωση.  

Για το ίδιο ζήτημα, συζητήθηκε και η προοπτική εξασφάλισης επιπλέον λυομένων αιθουσών για τις προσωρινές ανάγκες τόσο του Δημοτικού Πολιχνίτου όσο και του Νηπιαγωγείου το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοπρασία βγήκε και εγκαταστάθηκε ήδη εργολάβος. Με την Διοίκηση της ΚΤΥΠ Α.Ε. να δεσμεύεται να ικανοποιήσει το αίτημα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.


Με τον κ. Γιάνναρη συζητήθηκε ακόμα και η περίπτωση της αποκατάστασης του σεισμόπληκτου κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου της Βρίσας αλλά και του εμβληματικού κτηρίου της «Σπιταρόνας» στη Σκάλα Πολιχνίτου που υπέστη μεγάλη ζημιά ως γνωστόν κατά το σεισμό. Η ΚΤΥΠ Α.Ε. δεσμεύτηκε και για αυτήν την περίπτωση να αναλάβει εξολοκλήρου τη μελετοκατασκευή για τα δύο κτήρια, εάν και εφόσον ανάψει τυπικά το «πράσινο φως» το Υπουργείο Υποδομών.

Ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι καθώς και η εν δυνάμει Πρόεδρος του υπό σύσταση Νομικού Προσώπου Τουρισμού και Πολιτισμού Αφροδίτη Βατή, έχουν ακόμη για σήμερα και αύριο προγραμματισμένες συναντήσεις με υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων Υποδομών και Τουρισμού. Ενώ ο κ. Ζαφείρης θα εκπροσωπήσει τον Δήμο Δυτικής Λέσβου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ».

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου, στη διάρκεια της συνάντησης καταρχήν επισφραγίστηκαν τα συμφωνηθέντα της προηγούμενης συνάντησης με την Διοίκηση της ΚΤΥΠ Α.Ε. (σ.σ. προμήθεια λυομένων αιθουσών, μελετοκατασκευή κτηρίων Δημοτικού Σχολείου Βρίσας και «Σπιταρόνας»).
Από εκεί και έπειτα στα αξιοσημείωτα της συνεργασίας του Δήμου με τον Γενικό Γραμματέα, καταγράφεται η εξασφάλιση της άμεσης επίσκεψης υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου στη Δυτική Λέσβο, τόσο για τα θέματα που αφορούν στο σεισμό, όσο και γενικότερα για ζητήματα όπου μπορεί το Υπουργείο να ενισχύσει έργα και δράσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Το ενδιαφέρον εστιάζεται εκ μέρους της δημοτικής αρχής σε αντιπλημμυρικά έργα αλλά και γενικότερα –μια και η Δυτική Λέσβος είναι νεοσύστατος Δήμος- σε έργα υποδομών.

Ξεχωριστής σημασίας στη διάρκεια της συνάντησης, ήταν όμως η υπόθεση του έργου για τη συγκράτηση της διάβρωσης της παραλίας της Ερεσού, ύψους 2,3 εκ. ευρώ. Η περίπτωση του έργου που θα δώσει την ανακουφιστική λύση στο μείζον πρόβλημα μιας εκ των πιο χαρακτηριστικών τουριστικών τοποθεσιών της Λέσβου, χρειάζεται την τελική ώθηση του Υπουργείου για την ολοκλήρωση της μελέτης. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το έργο έχει (προ)ενταχθεί από το 2018 στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, με το Υπουργείο να έχει ολοκληρώσει την Α΄ φάση της. Τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, εκτίμησαν πως μέσα στους πρώτους μήνες του 2020, θα έχει ολοκληρωθεί και η Β΄ φάση της μελέτης, για να μπορέσει να δημοπρατηθεί το συντομότερο δυνατό το πολύ σημαντικό αυτό έργο.