Μουτζούρης: «Η Μόρια έχει γίνει δεύτερη πόλη της Λέσβου»


Συνέντευξη στον Realfm 97,8

«Η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο που λέει ότι οι ανοικτές δομές θα αντικατασταθούν με κλειστές. Όταν μας ανακοινώθηκε, πρώτος είπα ότι η ύπαρξη κλειστών δομών είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις : να μηδενιστεί ή να μειωθεί δραστικά η άφιξη μεταναστών. Αν συνεχιστούν οι ρυθμοί που έχουμε τώρα -μέσα σε τρεις ώρες ήταν 150 μόνο στη Λέσβο, πριν από τρεις μέρες ήταν 680 σε όλο το βόρειο Αιγαίο - όσες δομές και να κάνουμε, θα γεμίσουν. Δεύτερη προϋπόθεση ήταν η όποια θέση επιλεγεί για την κλειστή δομή αυτή να είναι με την αποδοχή, τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, δεν επιβάλλονται αυτά», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Όπως επισήμανε ο κ. Μουτζούρης, «στο προσχέδιο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση είπε ότι θα κάνουμε δομές 5.000 + στην Μυτιλήνη, 5.000 + στη Χίο, 5.000+ στη Σάμο. Όταν η Λέρος έχει τριπλάσιο πληθυσμό από τη Σάμο δεν μπορείς να λες ότι θα εξισώσω τους αριθμούς και στη Σάμο και στη Χίο και στη Λέσβο. Όταν λες συν, κάποιος έχει φοβηθεί. Και η Μόρια ξεκίνησε για 500 ανθρώπους και έχει 17.000. Το συν αφήνει τα πάντα κενά. Στη Λέσβο είναι 19.000, στη Χίο περίπου 7.000, στη Σάμο περίπου 7.000. Πάμε σε νούμερα δυσθεώρητα. Η δεύτερη πόλη της Λέσβου τώρα είναι η Μόρια».

«Η λύση θα ξεκινήσει με το να μειωθούν οι είσοδοι και οι είσοδοι δεν μειώνονται με το να παρατάξουμε σκάφη. Τα θαλάσσια σύνορα δεν φυλάσσονται εύκολα, δεν είναι Έβρος που μπορούμε να χτίσουμε ένα ντουβάρι. Έχει δυσκολίες, η κυβέρνηση το βλέπει ότι υπάρχουν θέματα», πρόσθεσε.