Νοέμβρης, Νιόμβρης, Νουέμβρης- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ


Η δημοσιογραφική ομάδα του LesvosPost.com σας εύχεται καλό μήνα….

Μπήκαμε στο Νοέμβριο, αλλά ο καιρός καλά κρατεί.

Γιατί εκεί που άλλοτε ετοιμαζόμασταν να φορέσουμε τα ζεστά χειμωνιάτικα ρούχα μας και να "ντύσουμε" και το σπίτι μας με τα χειμερινά του, στρώνοντας χαλιά, φέτος κυκλοφορούμε ακόμα με καλοκαιρινά. Παρ' όλα αυτά, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες δεν μας εμποδίζουν να δούμε κάποια στοιχεία για τον ενδέκατο μήνα της χρονιάς.

Ο Νοέμβριος είναι ο τελευταίος μήνα το φθινόπωρου και σηματοδοτεί την έναρξη του χειμωνιάτικου καιρού.

Είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και οφείλει το όνομά στο λατινικό November που ήταν ο ένατος μήνας κατά το αρχαίο Ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Λουλούδι του μήνα το χρυσάνθεμο και καρπός η ελιά καθώς το Νοέμβριο ξεκινά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας η αποκομιδή της ελιάς.

Από την αρχαιότητα διάφορα ιδιαίτερα εμφανή ουράνια αντικείμενα προειδοποιούσαν τους ανθρώπους σαν σημάδια των αλλαγών του καιρού. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το ανοιχτό αστρικό σμήνος των Πλειάδων, γνωστότερο ως Πούλια.

Από την εποχή του Ησίοδου η δύση των Πλειάδων αμέσως μετά την δύση του Ήλιου, που συμβαίνει στα μέσα Νοεμβρίου, σημάδευε και σημαδεύει την περίοδο της έλευσης του κρύου και προειδοποιούσε τους γεωργούς να ολοκληρώσουν τη σπορά.

Είναι ένας μήνας με αρκετά προσωνύμια.

Άλλοι τον λένε Βροχάρη γιατί πέφτουν πολλές βροχές, Σποριά εξαιτίας της σποράς, άλλοι Σκιγιάτη γιατί μεγαλώνει η νύχτα και η γη σκιάζεται. Σε μέρη όπου το Νοέμβριο ανοίγουν τα κρασιά οι άνθρωποι τον λένε Κρασομηνά και αλλούΤρυγομηνά γιατί αργεί ο τρυγητός.