Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης σε Ιστορικό περίπατο στη Μυτιλήνη της Γερμανικής κατοχής


Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, οι μαθητές του, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, Κο Αυγουστίδη Παναγιώτη και Κα Μαραγγέλλη Μαρία πραγματοποίησαν έναν ιστορικό περίπατο που αφορούσε σημαντικές στιγμές της νεότερης ιστορίας της Λέσβου. Συγκεκριμένα, πρώτα πέρασαν από το χώρο της Ακαδημίας, όπου στα χρόνια της Κατοχής (1941-1944) υπήρχε το Διδασκαλείο, χώρος που χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως στρατόπεδο συγκέντρωσης των πατριωτών που συνελάμβαναν. Συνέχισαν προς την οδό Βολογιάννη και κατέληξαν στη βίλα Ηλιοπούλου που την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στέγασε τις περιβόητες G.F.P (Γερμανική Στρατιωτική Αστυνομία) και GE.STA.PO. (Γεμανική Μυστική Αστυνομία). Εκεί φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν άγρια εκατοντάδες Έλληνες πατριώτες.
Οι μαθητές με τη βοήθεια των καθηγητών τους ανέπλασαν το ιστορικό παρελθόν της περιόδου 1941-44 στη Λέσβο, άκουσαν για τη λειτουργία του χώρου της περιβόητης Γκεστάπο, τα βασανιστήρια των πατριωτών από τους Ναζί, τις δίκες και καταδίκες σε θάνατο, τις εκτελέσεις στα Μπλόκια και στα Τσαμάκια, τις μεταφορές στα περιβόητα στρατόπεδα εργασίας των Ναζί.

Όλοι μαζί απότισαν φόρο τιμής στους πατριώτες που πότισαν με το αίμα τους το σπόρο της λευτεριάς στα μαύρα χρόνια της Κατοχής, μέσα στο φοβερό άντρο των Ναζιστών της Γκεστάπο αλλά και στους άλλους χώρους θυσίας και μαρτυρίου της πόλης μας.