ΤΕΛΟΣ η Μόρια- Νέα κλειστή δομή μεταναστών στα Μυστεγνα;…- Οι αποφάσεις της κυβέρνησης- Μειωμένο ΦΠΑ έως 31/12/2020


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο αρμόδιος συντονιστής, υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής παρουσίασαν το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Κατασκευή και επέκταση κλειστών δομών σε νησιά ανακοίνωσε ο υφυπουργός Άμυνας- ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής, παρουσιάζοντας τον πλήρη σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος.

Ειδικότερα για τη Λέσβο, ανακοίνωσε πως κλείνει σταδιακά η υπάρχουσα δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως προαναχωρησιακό κέντρο και κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Έκανε επίσης λόγο για χωρητικότητα 5.000+.

Και στη Χίο κλείνει η υπάρχουσα δομή και δημιουργείται νέα κλειστή δομή, με την ίδια χωρητικότητα.

Στη Σάμο κλείνει η υπάρχουσα δομή ενώ η υπό κατασκευή δομή θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως προαναχωρησιακό κέντρο και κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης και αυτή με χωρητικότητα 5.000+.

Στην Κω η δομή γίνεται κλειστή και θα χρησιμοποιηθεί ως προαναχωρησιακό κέντρο και κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, χωρητικότητας 2.000+.

Στη Λέρο, η υπάρχουσα δομή μετατρέπεται σε κλειστή και λειτουργεί ως προαναχωρησιακό κέντρο και κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, χωρητικότητας 1.000+.

Στα Μυστεγνα…..?

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδα; «Φιλελεύθερος» στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης είναι μέχρι τον Μάρτιο να μπει λουκέτο στο ΚΥΤ της Μόριας και παράλληλα θα κατασκευαστεί νέο κέντρο κλειστού τύπου στην περιοχή των Μυστεγνών σε έκταση 100 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Όπως ανέφεραν συγκεκριμένες πηγές, η χωρητικότητα των κλειστών κέντρων θα υπερβαίνει τα δέκα χιλιάδες άτομα και θα χωρίζεται σε ελεγχόμενες ζώνες. Να σημειωθεί ότι προγραμματίζεται και η μεταφορά στην ενδοχώρα από τα νησιά 20.000 προσφύγων ευάλωτων ομάδων μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο κ. Στεφανής ανέφερε επίσης ότι στη β΄ φάση προγραμματίστηκαν 5+1 δράσεις:

Για ασυνόδευτα παιδιά

ΜΚΟ: Καθορίζεται πλαίσιο υποχρεώσεων & όρων λειτουργίας
Άσυλο & επιστροφές
Κατασκευή & επέκταση κλειστών δομών σε νησιά
Ανταποδοτικά έργα ενίσχυσης των τοπικών κοινωνικών

Επιπλέον δράση: Εξασφάλιση & στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών με τη συγκρότηση, με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Αυστηρότερα μέτρα στα σύνορα

Το σχέδιο που ανακοινώθηκε προβλέπει αυστηρότερη φύλαξη συνόρων με συγκρότηση ενιαίου φορέα, κλειστά κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, αποσυμφόρηση των δομών και αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες.

20 χιλιάδες μετανάστες μεταφέρονται στην ενδοχώρα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Στεφανή το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη μέσω της επαναφοράς του ελέγχου και της ασφάλειας και παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου με την μεταφορά 20 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Στεφανής 5 χιλιάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και 15 χιλιάδες σε δομές στην ενδοχώρα. Στόχος είναι η μεταφορά των 20 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.

Παράλληλα, στη δεύτερη φάση του σχεδιασμού δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή. Ανακοινώθηκε ότι καθορίζεται εθνικός συντονιστής για τα ασυνόδευτα παιδιά, νέο πλαίσιο υποχρεώσεων και λειτουργίας των ΜΚΟ, επιτάχυνση των διαδικασιών και πρόσληψη 500 ατόμων για τις υπηρεσίες.

Επιπλέον, ο κ. Στεφανής ανακοίνωσε ότι κλείνει η Μόρια και δημιουργείται νέα κλειστή δομή χωρητικότητα 5 χιλιάδων ατόμων. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις δομές σε Χίο και Σάμο ενώ σε Κω και Λέρο οι υπάρχουσες δομές μετατρέπονται σε κλειστά κέντρα.

Ανταποδοτικά μέτρα για τα νησιά με hot spot

Ανταποδοτικά μέτρα για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Επικρατείας Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο των ανακοινώσεων των μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Το πιο σημαντικό αφορά την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης για βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες αλλά και την αξιοποίηση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των δομών που θα κλείσουν και θα αντικασταθούν από τα νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.

Τέλος, κατ’ εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.