Φιλοτελική έκθεση με τον τίτλο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2019»


συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Νέο Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης από 1 ως 8 Δεκεμβρίου. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν συλλογές από φιλοτελιστές της Μυτιλήνης, αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδας, που καλύπτουν τις περισσότερες φιλοτελικές κατηγορίες (παραδοσιακός φιλοτελισμός, ταχυδρομική ιστορία, θεματικός φιλοτελισμός, μαξιμαφιλία, καρτ-ποστάλ). Επίσης θα εκτεθούν κι άλλου τύπου συλλογές, όπως τηλεκάρτες, παλαιά επιστολόχαρτα και ευχετήριες κάρτες, καθώς και φωτογραφίες χαρταετών του αείμνηστου κατασκευαστή χαρταετών της Μυτιλήνης Γιώργου Μαλακού.


Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Τρίτης) ώρες 8.30-15.30, ενώ την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει και το απόγευμα ώρες 18.00-20.00. Μέλη της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου θα βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης για ξενάγηση στα εκθέματα και ενημέρωση για το γραμματόσημο και τον Φιλοτελισμό. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις εορτασμού των 75 χρόνων της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου, που τελούν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ

Τον Αύγουστο του 1944, λίγο πριν από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την απελευθέρωση της Λέσβου, δόθηκε η έγκριση για την ίδρυση της ΦΕΛ, σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη που μια ομάδα μυτιληνιών φιλοτελιστών είχε συντάξει από τις 31 Οκτωβρίου 1942 (μεταξύ τους ο Δημήτρης Χατζηαποστόλης, ο Χαριλής Μπίνος, ο Παναγιώτης Χατζησάββας, ο Δ. Δημητριάδης, ο Δ. Παπαδόπουλος, ο Παναγιώτης Γεωργαντής). Από τις πρώτες ενέργειες της Εταιρείας ήταν η εισήγηση προς την Νομαρχία Λέσβου για την έκδοση σειράς γραμματοσήμων με την επισήμανση «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΕΣΒΟΣ 10 Σεπτέμβρη 1944». Η σειρά κυκλοφόρησε από τις 20 Σεπτεμβρίου ως τις 15 Οκτωβρίου 1944. Σε ανάμνηση της ενέργειας αυτής, θα κυκλοφορήσουν προσωπικά γραμματόσημα με την ελληνική σημαία να κυματίζει στο κάστρο της Μυτιλήνης.