"Ακρίτες του Αιγαίου-Αιολείς & Ίωνες" - Από το Πλωμαρι στην Αγιασο για την 16η Γιορτή Κάστανου


Τα  μουσικοχορευτικά δρώμενα, οι παραδοσιακοί ήχοι του σαντουριού και οι χαρούμενοι σκοποί των χάλκινων από τον Φορέα Πολιτισμού Τουρισμού και Ανάπτυξης "Ακρίτες του Αιγαίου-Αιολείς & Ίωνες"  συνόδευσαν τη 16η Γιορτή Κάστανου.


Με τον ιστορικό του μύθο των ιδιαίτερων ενδυμάτων της Μακεδονίας, το εμβληματικό πολύπτυχο σαλβάρι (βράκα) της Λέσβου να  αποτυπώνουν  γλαφυρά το πολυπολιτισμικό ιδίωμα του νησιού ο Φορέας Πολιτισμού και Ανάπτυξης Ακρίτες του Αιγαίου  έδωσε το παρόν στη γιορτή έμβλημα της φθινοπωρινής Λέσβου. Με τους «συρτούς» και τα «χασάπικα» να πυροδοτούν  τη διάθεση,  τους πληθωρικούς ήχους των χάλκινων να τονώνουν  το συναίσθημα και τους ζωηρούς νησιώτικους χορούς να δίνουν τον ρυθμό το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από την περιοχή  Καμπούδι μεταφέρθηκε  ρυθμικά σε όλο τον οικισμό.


Με τις παραδοσιακές χορευτικές πατινάδες και τα τραγούδια να «διατρέχουν» τα γραφικά καλντερίμια της «πατωμένης» επισκέπτες και εθελοντές ενώθηκαν για να γιορτάσουν  μαζί δίνοντας την  αδιαφιλονίκητα ξεχωριστή χροιά ελληνικότητας.