Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της επίθεσης στους αστυνομικούς από μετανάστες στην Μορια (Video)


Η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας αποτυπώνεται μέσα από ένα ερασιτεχνικό βίντεο.
Mετανάστες που διαβιούν στο καμπ της Μόριας ανοίγουν το καμένο κοντέινερ και μέσα βρίσκουν την απανθρακωμένη σορό της άτυχης γυναίκας.

Μπροστά στο μακάβριο εύρημα άλλοι χτυπούν το κεφάλι με τα χέρια και άλλοι χειρονομούν νευρικά.

Στη θέα των εξαγριωμένων προσφύγων και μεταναστών, οι άνδρες της Πυροσβεστικής το βάζουν στα πόδια. Άρον άρον αποχωρούν και οι αστυνομικοί μιας διμοιρίας ΜΑΤ που βρέθηκαν στο επίκεντρο των επεισοδίων. Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Το πλήθος τους έχει περικυκλώσει. Στο βίντεο του OPEN, που εξασφάλισε η Ευλαμπία Ρέβη,μετανάστες και πρόσφυγες βρίζουν και κλωτσούν τους αστυνομικούς. Ένας αστυνομικός πέφτει σε μια σκηνή. Οι συνάδελφοί του μπαίνουν μπροστά και τον προστατεύουν. Ένας εργαζόμενος στον καταυλισμό μπαίνει ασπίδα και κάνει σήμα στο εξαγριωμένο πλήθος να σταματήσει.

Στο ρεπορτάζ του Οpen TV, παρουσιάζονται οι δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στη Μόρια, οι οποίοι αναμένουν για ένα πρόγευμα μέχρι και έξι ώρες. Οι άνθρωποι στη Μόρια εκτιμούν ότι αλλάζει η στάση της ελληνικής πολιτείας και φοβούνται ότι θα θεωρηθούν οικονομικοί μετανάστες και να σταλούν πίσω στη χώρα τους.

Στη Μόρια ζουν «στοιβαγμένοι» 12.600 άτομα, αριθμός πενταπλάσιος από την χωρητικότητα του κέντρου υποδοχής.

Ενώ εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν και την Τρίτη στις ακτές της Λέσβου. Σύμφωνα με τα στοιχεία τον Σεπτέμβριο μόνο οι αφίξεις στα νησιά ξεπέρασαν τις 10.000, γεγονός για το οποίο ο ΟΗΕ κρούει και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. Η χώρα μας έχει δεχτεί φέτος 45.600 αφίξεις προσφύγων, ενώ οι αφίξεις σε όλη τη Μεσόγειο είναι συνολικά 77.400 άτομα.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί με μοχλό πίεσης τα εκατομμύρια των προσφύγων που παραμένουν στη γειτονική Τουρκία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Οpen TV, την ώρα που ο αναβρασμός στη Μόρια συνεχίζεται, οι ροές προσφύγων και μεταναστών από τα γειτονικά παράλια της Τουρκίας στη Μυτιλήνη δεν σταματούν.