Τι είπε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου για τα γεγονότα στο Κ.Υ.Τ. της Μοριας (VID)


Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου στη Μυτιλήνη για τα γεγονότα στο Κ.Υ.Τ. της Μόριας

«Χθες,  (σσ προχτές) στις 4:15 το απόγευμα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Ελαιώνα, εκτός του Κ.Υ.Τ., κοντά στις σκηνές όπου διαμένουν αλλοδαποί. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Παράλληλα, μετά από ένα τέταρτο, εκδηλώθηκε πυρκαγιά και εντός του Κ.Υ.Τ., σε οικίσκο όπου διαμένουν μετανάστες.



Άμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να εισέλθουν με ασφάλεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις εντός του Κ.Υ.Τ. και αφού ληφθούν τα αναγκαία μέτρα από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας για την ομαλή κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων, να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες ενέργειες για την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Πράγμα και το οποίο έγινε. Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Η πυρκαγιά εντός του Κ.Υ.Τ. από τον έναν οικίσκο άρχισε να επεκτείνεται γρήγορα, λόγω του ότι ο ένας οικίσκος με τον άλλο βρίσκονται πολύ κοντά και αποτελούνται και από εύφλεκτα υλικά, πλην όμως με μεγάλη προσπάθεια περιορίστηκε γρήγορα και κατασβέστηκε. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα απανθρακωμένο πτώμα, γεγονός το οποίο αποτέλεσε την αιτία να αρχίσουν να εξεγείρονται οι αλλοδαποί, να επιτίθενται με βιαιότητα εναντίον, τόσο των πυροσβεστικών δυνάμεων όσο, και των αστυνομικών, με πέτρες και με λοιπά αντικείμενα, προκαλώντας φθορές σε 3 πυροσβεστικά οχήματα και τον ελαφρύ τραυματισμό ελαφρά 4 αστυνομικών και 1 πυροσβέστη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις λειτουργώντας με ψυχραιμία, προσπάθησαν, χωρίς να προβούν σε ευρεία χρήση χημικών αλλά κυρίως με τη χρησιμοποίηση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, να αποκαταστήσουν την τάξη και να ελέγξουν την κατάσταση γρήγορα.

Παράλληλα, υπήρξε ανάκληση όλης της αστυνομικής δύναμης. Λήφθηκαν και μέτρα τάξης και ασφάλειας, περιμετρικά του Κ.Υ.Τ., ούτως ώστε να μην υπάρξει δυνατότητα, οι εξεγερμένοι να οδεύσουν εκτός του Κ.Υ.Τ., να κατευθυνθούν προς την πόλη και να έχουμε μία γενικότερη αναταραχή.

Ήρθαμε και σε επαφή με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων, με τους οποίους υπήρξε μία καλή συνεργασία και έτσι μπορέσαμε γρήγορα να ελέγξουμε την κατάσταση και να ομαλοποιηθεί όλη αυτή αναταραχή. Ταυτόχρονα από την Αθήνα αποφασίστηκε να αποσταλεί κυβερνητικό κλιμάκιο στην Λέσβο και να μεταβεί στο νησί και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και παράλληλα, με C-130 μεταφέρθηκαν και αστυνομικές ενισχυτικές δυνάμεις, ούτως ώστε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και την ταχεία αποκατάσταση της νομιμότητας.

Όλο το βράδυ η Πυροσβεστική, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, συνέχισε την αποκάθαρση του χώρου και με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής, αλλά και της Περιφέρειας, άρχισαν να μεταφέρονται τα αποκαΐδια και γενικότερα να καθαριστούν οι χώροι, τόσο εντός του Κ.Υ.Τ., όσο και εκτός.

Και εδώ θέλω να επισημάνω, ότι από την πρώτη στιγμή, τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και η Περιφέρεια ήταν κοντά μας και όλοι μαζί συντεταγμένα και συντονισμένα και ο καθένας, κατά λόγο αρμοδιότητας, ενεργούσαμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε γρήγορα την κατάσταση.

Ο απολογισμός, μέχρι τώρα:

Έχει μεταφερθεί, από χθες το βράδυ με αστυνομικό όχημα ένα απανθρακωμένο πτώμα, στο νοσοκομείο, όπου ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι πρόκειται περί γυναικός. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος νεκρός. Η έρευνα αναμένουμε να ολοκληρωθεί εντός ολίγου, αλλά οι αλλοδαποί, οι οποίοι κατοικούσαν και στα οκτώ κοντέινερ, τα οποία έχουν καεί, έχουν βρεθεί.

Μία γυναίκα ουσιαστικά αγνοείται και σε συνδυασμό με το απανθρακωμένο πτώμα, το οποίο σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ανήκει σε γυναίκα και κατά συνέπεια, οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι η γυναίκα που αγνοείται, σε αυτήν ανήκει και το απανθρακωμένο πτώμα.
Παράλληλα, θα ήθελα να πω ότι μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του ΚΥΣΕΑ εφαρμόζονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, αυξημένη επιτήρηση των συνόρων για ενίσχυση της αποτροπής εισόδου, ουσιαστικά δηλαδή, έχουν ενεργοποιηθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό, οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό, στα πλαίσια ειδικών εντολών και επιχειρησιακού σχεδιασμού που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα.

Επίσης, θέλω να σας πω ότι το πρωί από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων μοιράστηκε κανονικά το φαγητό, επικρατεί απόλυτη τάξη μέσα στον χώρο του Κ.Υ.Τ., αλλά οι δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα, ούτως ώστε να υπάρχει η απόλυτη διασφάλιση της τάξης και της ευνομίας, αλλά παράλληλα θα πρέπει να δοθεί και ένα μήνυμα σε αυτούς που διαβιούν εκεί, ότι οφείλουν και από την πλευρά τους να σεβαστούν τη χώρα την οποία τους φιλοξενεί και ειδικά το νησί της Λέσβου, όπου οι κάτοικοι έχουν δείξει ανθρωπισμό, αλληλεγγύη και τους έχουν περιβάλλει με ιδιαίτερη αγάπη από την αρχή.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα που έχει κάνει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής δεν προκύπτουν στοιχεία εμπρησμού. Φαίνεται να έχει ξεκινήσει η φωτιά από ένα χώρο κοντά στην κουζίνα, όπου γινόταν και η παρασκευή του φαγητού, αλλά δεν μπορούμε ακόμα με ασφάλεια να αποφανθούμε αν πρόκειται για βραχυκύκλωμα ή αν συνέβη κάτι την ώρα του μαγειρέματος.

Επίσης, θέλω να σας ανακοινώσω ότι σήμερα το μεσημέρι, 250 άτομα έχει προγραμματιστεί να φύγουν από τη Μόρια για την ενδοχώρα.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να επισημάνω ότι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τις τελευταίες μέρες, στο πλαίσιο της συνάντησης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη του κ. Χρυσοχοϊδη με συναρμόδιους Φορείς των υπόλοιπων Υπουργείων, στο πλαίσιο μίας σύσκεψης με τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας, ανακοινώθηκε το σχέδιο που έχει προετοιμαστεί από πλευράς Κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Συνεπείς στις εξαγγελίες που έχουν υπάρξει από την Κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό προσωπικά, προχωρούμε με βάση συγκεκριμένο σχέδιο με σταθερά βήματα, με προγραμματισμό για την αποσυμφόρηση των νησιών προς την ενδοχώρα, δεδομένου ότι όλες οι Περιφέρειες στο πλαίσιο της αναλογικότητας οφείλουν να συνδράμουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

Διερχόμεθα πραγματικά μία εθνική κρίση. Απαιτείται όλοι μαζί με πνεύμα υπευθυνότητας, όπως δείχνουμε οι Έλληνες σε δύσκολες στιγμές, να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.  Έρχεται και ο χειμώνας με ό,τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί, άρα θα πρέπει όλοι, πανελλαδικά, κατανοώντας πλήρως την κρισιμότητα της στιγμής, να συνδράμουμε αυτό το έργο, το οποίο ήδη αρχίζει να υλοποιείται για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Παράλληλα θα ήθελα να απευθύνω και μία έκκληση και σε σας, να απευθύνεστε, στα πλαίσια του ρεπορτάζ που κάνετε, στις αρμόδιες Αρχές, για να έχετε μία υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση, δεδομένου ότι πολλές φορές, ανεύθυνες πηγές, διαδίδουν φήμες, οι οποίες σε μία δύσκολη κατάσταση, μπορεί να βοηθήσουν στο να εκτραχυνθεί παρά να ελεγχθεί γρήγορα.
Σας ευχαριστώ πολύ.»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Δημοσιογράφος: «Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένας απολογισμός ζημιών, εκτός από τα οκτώ καμένα κοντέινερ, κατεστραμμένα κοντέινερ, άλλοι τραυματίες από μεριάς των φιλοξενουμένων στο Κ.Υ.Τ. αν υπάρχουν; Υπάρχει μία πληροφορία περί ενός τραυματία με μαχαίρι, από εσωτερικές συγκρούσεις. Ένας απολογισμός γύρω από αυτές τις παράλληλες, θα ‘λεγε κανείς, ζημιές.»

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Όπως σας είπα, η προανάκριση είναι σε εξέλιξη και τη διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Μυτιλήνης. Στο νοσοκομείο δεν έχουν μεταφερθεί τραυματίες και δεν έχει σ’ εμάς, μέχρι στιγμής, αναφερθεί τέτοιο περιστατικό. Σας είπα, όμως, ότι η προανάκριση είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, θα ήθελα να επισημάνω, ότι οι φθορές είναι, κυρίως, σε αυτά τα οκτώ κοντέινερ, τα οποία έχουν καταστραφεί και ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία αντικατάστασής τους, με τη μεταφορά άλλων, τα οποία αύριο το πρωί θα βρίσκονται εδώ, προκειμένου να τοποθετηθούν στο Κ.Υ.Τ. και να υπάρξει η πλήρης αντικατάσταση αυτών που έχουν φθαρεί. Υπήρξε πάρα πολύ γρήγορα η έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Επέδειξαν ψυχραιμία, συνεργάστηκαν με τους υπευθύνους των κοινοτήτων και έτσι μπορέσαμε γρήγορα να ελέγξουμε την κατάσταση και να αποκατασταθεί γρήγορα η τάξη δίχως να έχουμε γενικευμένη εκδήλωση των επεισοδίων.»

Δημοσιογράφος: «Το καλοκαίρι είχαμε ακούσει τον κ. Κουμουτσάκο να ζητάει εύλογο χρόνο για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Τώρα ακούμε εσάς ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία, μετά από τις αποφάσεις του ΚΥ.Σ.Ε.Α. για την αποσυμφόρηση του νησιού. Έχετε κάποιο σχέδιο ή περιμένουμε τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας να μας πουν τι θέσεις διαθέτουν και εν καιρώ; Σήμερα θα φύγουν 250 άνθρωποι, την Παρασκευή 350. Σας έχουν ενημερώσει για την επισφαλή πια κατάσταση μέσα στο Κ.Υ.Τ., μπρίζες παντού, εκτεθειμένα τα πράγματα παντού. Έχετε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αποσυμφόρησης που μπορεί να ανακοινωθεί ή περιμένουμε;»

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Θ’ αρχίσω με αυτό που τελειώσατε. «Περιμένουμε να δούμε» σε μας δεν υπάρχει. Εκείνο που μπορώ να σας πω και το βλέπετε είναι ότι από την αρχή η Κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση των συνθηκών που επικρατούν στα νησιά και τις ανάγκες για ταχεία αποσυμφόρηση, προχωρεί αμέσως. Ήδη σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα αυτά και μεταξύ των άλλων και με τη συζήτηση ενός νέου νομοσχεδίου που θα αντιμετωπίζει το θέμα του ασύλου σε μια νέα βάση.

Είναι ένα θέμα το οποίο απαιτεί συγκεκριμένο σχεδιασμό, δεν επαφιέμεθα απλώς στην καλή θέληση των Περιφερειαρχών. Οι Περιφερειάρχες μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στην προχθεσινή μας συνάντηση επέδειξαν πραγματικά κατανόηση και όλοι τους ανεγνώρισαν ότι πρόκειται για μια εθνική κρίση και με πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες που έχουμε προβλέψει προχωρούμε στο σχεδιασμό αυτό. Προτιθέμεθα, να μετακινήσουμε στην ενδοχώρα οικογένειες. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες «Μόριες». Γι’ αυτό οι νέοι χώροι θα εγγυώνται μια αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων αυτών, όπως αρμόζει, τόσο στον πολιτισμό τον δικό μας αλλά και στον ευρωπαϊκό.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη συζητήσεις και επαφές με τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να επιδείξουν και αυτοί την αλληλεγγύη την οποία χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το θέμα. Και αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες στην Αθήνα οι Υπουργοί της Γερμανίας και της Γαλλίας, για συναντήσεις με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, και εν πάση περιπτώσει προχωρούμε πραγματικά με σταθερά βήματα, με σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών. Αλλά θα έλεγα παράλληλα και αυτό που ανακοίνωσα, είδατε ότι αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα άρχισαν να εκδηλώνουν ουσιαστικά μέτρα επιτήρησης τόσο των θαλάσσιων, όσο και των χερσαίων συνόρων μας.»

Δημοσιογράφος: «Σε τι συνίστανται αυτά τα μέτρα κ. Υπουργέ γιατί οι ροές συνεχίζονται ακόμα και σήμερα.»

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου: «Θα μου επιτρέψετε αυτά τα μέτρα, να μην τα δημοσιοποιήσω. Οι ροές συνεχίζονται αλλά αντιλαμβάνεστε ότι επιχειρησιακά σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, δεν θα ήταν πολύ σοβαρό από την πλευρά μου να τα ανακοινώσω δημόσια.»

Δημοσιογράφος: «Σε σχέση με αυτό το σχέδιο που λέτε σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών, έχετε μια πρώτη εικόνα να μας πείτε, γιατί όπως είπατε ο χειμώνας είναι κοντά, σε πόσο χρονικό διάστημα πιστεύετε θα μπορεί να έχει μεταφερθεί ένας εύλογος αριθμός από τη Λέσβο;»

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου:  «Πρόθεση και σχεδιασμός μας είναι να αρχίσουμε άμεσα την μεταφορά αυτή. Ήδη αναζητούμε χώρους. Έχουμε προσφορές, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού, για να βρούμε και ξενοδοχεία και άλλους χώρους κατάλληλους, για να τους στεγάσουμε και πολύ σύντομα θα αρχίσει συντεταγμένα η μεταφορά αυτών των ατόμων.

Σας ευχαριστώ πολύ.»