H εκδήλωση για τις δημόσιες κρήνες στην Κουλμπάρα και στο Κιόσκι. Και μια πρόταση αξιοποίησης τους


Γέμισε το αμφιθέατρο του νέου κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» στις 7 το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 27 Οκτωβρίου.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν:

«Οι δρόμοι του νερού στη γειτονιά μας
Δημόσιες κρήνες στην Κουλμπάρα και στο Κιόσκι
(και μια πρόταση για την ανάδειξη τους)»

Στη διάρκεια της ο κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, δρ. αρχαιολογίας, προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου παρουσίασε το ιστορικό περιβάλλον της Οθωμανικής περιόδου όταν και δημιουργούνται και μεγαλώνουν οι γειτονιές της Κουλμπάρας και του Κιοσκιού. Ενώ αναφέρθηκε και στο κοινωνικό περίγυρο της εποχής και στο ρόλο του πλούτου του νερού και τη χρήση του την περίοδο αυτή.


Ο κ. Μάκης Αξιώτης, δρ. πολιτισμικής τεχνολογίας και επικοινωνίας αναφέρθηκε στα υδραυλικά συστήματα της εποχής και το σύστημα ύδρευσης της Μυτιλήνης για να καταλήξει στην παρουσίαση των κρηνών που σώζονται αλλά και στα τμήματα τους που έχουν σωθεί. Καθώς επίσης και στην παρουσίαση φωτογραφιών από κρήνες της γειτονιάς που έχουν χαθεί για πάντα.

Όπως είπε τέλος ο κ. Στρατής Μπαλάσκας, Πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», η εκδήλωση «ήταν μέρος της προσπάθειας του Συλλόγου για την καταγραφή του πολιτισμικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής και της δημιουργίας μιας πεζοπορικής διαδρομής στα μνημεία του νερού στην Κουλμπάρα και το Κιόσκι. Ανάλογες προσπάθειες θα κάνουμε και για άλλες διαδρομές, για να μπει κόσμος στη γειτονιά και να γνωρίσει το μοναδικό δομημένο περιβάλλον της παλιάς πόλης και την αξία του».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Χριστόφας και η Δημοτική Σύμβουλος Εριφύλη Χιωτέλλη..