Παρουσιάστηκε η πιλοτική έκδοση της Διαδικτυακής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικών Κινδύνων – ERMIS-F στην Μυτιλήνη


Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων – Πλημμύρες  Environmental Risk Management Information Service – Floods (ERMIS-F)

Παρουσίαση της πιλοτικής έκδοσης της Υπηρεσίας σε φορείς της Λέσβου και εργαστήριο χρήσης, λίγο πριν από τη δημόσια λειτουργία του ERMIS-F

H Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου (ΔΥΒΑ), στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης ERMIS – F "Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων - Πλημμύρες", του Προγράμματος INTERREG V-A “Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020”, πραγματοποίησε παρουσίαση της πιλοτικής έκδοσης της Διαδικτυακής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικών Κινδύνων – ERMIS-F σε φορείς αρμόδιους σε θέματα διαχείρισης πλημμυρικού κινδύνου, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 στη Μυτιλήνη.


Κατά την εκδήλωση έγινε παρουσίαση της Υπηρεσίας από την Επιστημονική Ομάδα του ERMIS-F και ακολούθησε συζήτηση με τους φορείς, εστιάζοντας στους τρόπους αξιοποίησης της Υπηρεσίας στις δομές τους αλλά και στην  καθολική αξιοποίηση της Υπηρεσίας ERMIS-F πανελλαδικά. Στην παρουσίαση της Υπηρεσίας ERMIS-F  συμμετείχαν 25 στελέχη από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τους Δήμους Μυτιλήνης & Δυτ. Λέσβου, τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, την Αστυνομική Δ/νση Λέσβου, το Στρατό, το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΚΠΕ Ευεργέτουλα, το ΓΕΩΤΕΕ και τους Οικολόγους Πράσινους. Από την πλευρά του ERMIS-F συμμετείχαν η Επιστημονική και Διαχειριστική Ομάδα του, ήτοι στελέχη από τη Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ινστιτούτο Κύπρου, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Δήμο Χανίων.

Στο ίδιο πλαίσιο, προηγήθηκε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου η διοργάνωση από τη ΔΥΒΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους εταίρους του ERMIS-F, ενός εργαστηρίου χρήσης της Υπηρεσίας σε εστιασμένη ομάδα χρηστών, όπου συμμετείχαν 7 στελέχη αρμόδιων δημόσιων φορέων (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και 2 επαγγελματίες (μηχανικός και περιβαλλοντολόγος).

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση με φορείς της Λέσβου στο πλαίσιο του ERMIS-F, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο του 2018, όπου είχαν διερευνηθεί οι δυνατότητες προσαρμογής της Υπηρεσίας ERMIS-F στις ανάγκες των φορέων. 


Σήμερα πλέον, τον Οκτώβριο του 2019, η Υπηρεσία ERMIS-F βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και προγραμματίζεται να δοθεί για χρήση στο κοινό στα τέλη του Ιανουαρίου 2020, ενώ προβλέπονται εστιασμένες εκπαιδεύσεις στη χρήση της Υπηρεσίας (βιωματικά εργαστήρια) σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα. Οι εκπαιδεύσεις στη Λέσβο πραγματοποιούνται από το Info point ERMIS-F που εδρεύει στα γραφεία της ΔΥΒΑ (Κουντουριώτη 77, Μυτιλήνη, 3ος όροφος).

Το ERMIS-F προετοιμάζει μια Δημόσια Διαδικτυακή Υπηρεσία  Αντιμετώπισης και Διαχείρισης Πλημμυρών και άλλων Φυσικών & Περιβαλλοντικών Κινδύνων, καλύπτοντας μια κρίσιμη ανάγκη των τοπικών κοινωνιών για ενημέρωση και προστασία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων παρεμβάσεων.

Η Πράξη ERMIS-F αναπτύσσει ένα σύστημα για φυσικούς κινδύνους με εστίαση στις πλημμύρες, το οποίο αξιοποιεί ψηφιακή χαρτογραφική πληροφορία, υπολογιστικά μοντέλα εκτίμησης κινδύνου και (στατιστικής) πρόβλεψης καταστροφών, που θα συνιστά ενιαία πηγή πληροφόρησης για όλους τους κινδύνους και θα βοηθά στη διαχείρισή τους. Το ERMIS-F θα θέσει στη διάθεση των φορέων και των πολιτών: (α) μια Βάση Γνώσης με παραδείγματα και καλές πρακτικές πρόληψης πλημμυρών, (β) Χάρτες πλημμυρικού κινδύνου για τις περιοχές εφαρμογής του, ώστε να είναι εφικτό να λαμβάνονται αποφάσεις με γνώμονα την επιστημονική τεκμηρίωση, (γ) ένα εργαλείο Crowdsourcing στοχεύοντας στην κινητοποίηση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών, (δ) ένα εργαλείο Έγκαιρης Προειδοποίησης  αρμόδιων Φορέων, ενώ θα υποστηρίξει τη δημιουργία (ε) ενός Κοινωνικού Δικτύου Φορέων, Ομάδων, Επαγγελματιών  και Ενεργών Πολιτών γύρω από το θέμα της πλημμύρας, μέσω εστιασμένων δράσεων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης
Τρία Info Point ERMIS-F είναι ήδη σε λειτουργία: στη ΔΥΒΑ, στο Δήμο Χανίων και στο ΣΑΛΑ, όπου το κοινό και οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με την Υπηρεσία ERMIS-F.

Πληροφορίες:  www.ermis-f.eu