Χ. Αθανασίου: «Το θέμα της «Μόριας» πρέπει να τελειώσει και θα το τελειώσουμε σύντομα με τον καλύτερο τρόπο»


Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια που έλαβαν χώρα  στο ΚΥΤ της Μόριας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κος Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Νομού Λέσβου, δήλωσε τα εξής:

«Η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Μόρια είναι ιδιαίτερα οξυμένη και γι’ αυτό το λόγο η Κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες συνταρακτικές εικόνες.

Οι αστυνομικοί και πυροσβέστες, οι οποίοι προσέτρεξαν για να βοηθήσουν τόσο στην κατάσβεση της φωτιάς όσο και στην προστασία ειδικά των ευάλωτων ατόμων (παιδιών και γυναικών), δέχθηκαν αναίτια επίθεση από μερίδα των αιτούντων άσυλο, με συνέπεια να τραυματισθούν αρκετοί από αυτούς και να υπάρξουν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Επιθυμώ να συγχαρώ τους πυροσβέστες και αστυνομικούς για την ψυχραιμία και τον ανθρωπισμό που επέδειξαν και να εκφράσω την συμπαράστασή μου στους ίδιους  και τις οικογένειες, γιατί φαίνεται ότι μερικοί παραβλέπουν ότι και αυτούς κάποιοι τους περιμένουν να γυρίσουν υγιείς στα σπίτια τους.

Συνεπώς, λυπάμαι για το ότι ελάχιστοι εκπρόσωποι του Τύπου και κάποιοι «αλληλέγγυοι», επιχείρησαν να αποδώσουν ευθύνες για την έκταση των βίαιων επεισοδίων, σε ανθρώπους (πυροσβέστες και αστυνομικούς) που προσέτρεξαν για βοήθεια.

Όσον αφορά τους υπεύθυνους του ΣΥΡΙΖΑ , αν και δεν είναι ώρα ούτε το επιθυμώ να αποδώσω ευθύνες, εντούτοις δεν μπορώ παρά μόνο αυτό να τους τονίσω: δεν μπορείτε κύριοι, να δίνεται μαθήματα, γιατί εσείς φέρατε τον τόπο μας σ ’αυτή τη κατάσταση. Εσείς, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ στοιβάξατε 10.000 ανθρώπους στο ΚΥΤ της Μόριας, όταν η δυναμικότητά του είναι να φιλοξενεί μόνο 3.000.

Δεν παραγνωρίζω βέβαια ότι η Κυβέρνησή μας έπρεπε από τις πρώτες ημέρες να ασχοληθεί με το πρόβλημα, αν και ο χρόνος ήταν  λίγος και δεν εκτιμήθηκε σωστά ότι αυτό που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα. Αν και από τον Ιούνιο του 2016 με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε εκπονηθεί Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού προβλήματος.

Ένα σχέδιο που, επικαιροποιημένο σήμερα, θα εφαρμοσθεί. Το θέμα της «Μόριας» πρέπει να τελειώσει και θα το τελειώσουμε σύντομα με τον καλύτερο τρόπο και για την πατρίδα μας και για τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους.