Ιδιωτικοί υπάλληλοι Λέσβου: «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά!»


Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά!

Συνάδελφοι,

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι εδώ κι αρκετά χρόνια γεγονός στον τόπο μας. Τα αποτελέσματα και τις συγκρούσεις του ιμπεριαλισμού τα ζούμε στο πετσί μας σ’ οποιονδήποτε κλάδο και να εργαζόμαστε, κι ιδιαίτερα στις υπηρεσίες που άπτονται άμεσα του προβλήματος. 
Η εργοδοσία μας, είτε λέγεται ΜΚΟ, είτε ΟΑΕΔ, είτε υπηρεσία ασύλου και πάει λέγοντας είτε κρυφά τρίβει τα χέρια της μπροστά στην τραγωδία που βλέπουμε κάθε μέρα να εκτυλίσσεται μπροστά μας είτε ανησυχεί για το αν τα, αγνώστου προέλευσης κατά κύριο λόγω, κονδύλια θα συνεχίσουν να πέφτουν, αδιαφορώντας βέβαια αν θα είμαστε εμείς οι έμμεσες ή άμεσες απώλειες σε αυτό το «χρηματιστήριο φιλανθρωπίας». 

Η αδιαφορία αυτή ήδη φαίνεται με το κλείσιμο των ματιών στις άθλιες συνθήκες που εργαζόμαστε, ή το πολύ ένα χτύπημα στην πλάτη, με την ομηρία μέσω των πάσης φύσεως συμβάσεων που υπογράφουμε με το μόνιμο άγχος της παράτασής τους και τα μηδαμινά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που παρέχονται.

 Όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν το προσφυγικό (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) είχαν στρατηγική κατεύθυνση, με τις ευλογίες της ΕΕ, αφ’ ενός την ανάθεση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στις ΜΚΟ, νίπτοντας τας χείρας τους για τις δικές τους αυτονόητες ευθύνες, στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ-ΕΕ, κι αφ’ ετέρου τον εγκλωβισμό αμέτρητων ανθρώπινων ψυχών στα νησιά μας και κυριότερα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως της Μόριας. Κάτι που συμφωνήθηκε και υπογράφηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ,με την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που αντιβαίνει ακόμα και στη Συνθήκη της Γενεύης.  Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με τα απάνθρωπα κι απαράδεκτα μέτρα που ήδη αποφασίστηκαν κι εφαρμόζονται από την κυβέρνηση μαζί με άλλα που έχουν ήδη ανακοινωθεί (κατάργηση χορήγησης ΑΜΚΑ, κατάργηση β’ βαθμού ασύλου, δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, κλιμάκωση καταστολής κ.ο.κ.) και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως το νέο κύμα προσφυγιάς είναι προ των πυλών μετά το «πράσινο φως» των ΗΠΑ στην τουρκική εισβολή στην πολύπαθη Συρία.

 Εμείς που ζούμε το δράμα αυτών των ανθρώπων κάθε μέρα έχουμε και το δύσκολο καθήκον να μην συνηθίσουμε αυτές τις εικόνες, κόντρα στους ιθύνοντες που πολύ θα βολεύονταν, άμα αντιμετωπίζαμε τους πρόσφυγες και μετανάστες σαν αριθμούς ή πελατεία. Αντίθετα, να διαφωτίζουμε το λαό για τα πραγματικά αίτια και συνθήκες του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, διεκδικώντας παράλληλα την μόνη προοδευτική λύση:

Άμεσο κλείσιμο των «hot spot» σ' όλη τη χώρα. Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά και να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. 

Να παλέψουμε: 

§       Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιδραστικά μέτρα.
§       Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των «hot spot» ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους. 
§       Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.
§       Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, άστεγος ή φυλακισμένος.
§       Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές

Έχουμε επιπρόσθετα και το καθήκον ,όπως όλοι οι εργαζόμενοι, να αντισταθούμε και να καταδικάσουμε συλλογικά τα νέα και παλιά αντεργατικά μέτρα των εκάστοτε κυβερνήσεων. Τώρα με προμετωπίδα την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» για όλες τις αποφάσεις των σωματείων, θέλουν να βάλουν ταφόπλακα πρώτα απ’ όλα στη ζωντανή συζήτηση και τον διάλογο των εργαζομένων στα πλαίσια της συνδικαλιστικής τους δράσης, και μετά να ξεμπερδέψουν και με την δράση καθ’ εαυτή. Να απαντήσουμε με συσπείρωση και δυνάμωμα των σωματείων μέσω των οποίων υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας. Φαίνεται άλλωστε κι απ’ τις δηλώσεις τους ότι αυτό τους φοβίζει.

Συνάδελφοι,

Ξέρουμε ότι αρκετοί έχετε επιφυλάξεις, επιμέρους διαφωνίες. Μπροστά όμως σ’ αυτήν την κατάσταση ζούγκλας που όλο και χειροτερεύει χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με το σωματείο, ώστε να συζητήσουμε για όσα σας απασχολούν, για όσα σας προβληματίζουν. Να συμμετέχετε στις πολύμορφες δραστηριότητες του σωματείου για να γνωρίσετε το σωματείο από κοντά, να γίνετε μέλη του και να το δυναμώσετε με την δράση σας. Γιατί έτσι θα μπούμε όλοι μπροστά στον αγώνα για μια ζωή με δικαιώματα.

Γιατί να γίνεις μέλος:

•Γιατί κανείς δεν μπορεί μόνος του να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του από την επίθεση που μας έχουν εξαπολύσει.

•Γιατί όσο και να περιμένουμε ότι κάποιοι άλλοι θα μας λύσουν τα προβλήματα, η ιστορία έχει δείξει ότι μόνο οι αγώνες των εργατών έχουνε φέρει αποτέλεσμα.

•Γιατί η δική σου συμμετοχή στο σωματείο μας κάνει όλους πιο δυνατούς. Το σωματείο είναι ο φυσικός μας χώρος, το σωματείο είμαστε εμείς, χωρίς εμάς δεν υπάρχει.

•Γιατί έχουμε δικαιώματα και σύγχρονες ανάγκες που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας στερούν για να σωθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ανάγκες για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, για υγιεινή και φθηνή διατροφή, για φθηνή θέρμανση, για ελεύθερο χρόνο και διακοπές, για αξιοπρεπή στέγαση, Αθλητισμό, Πολιτισμό. 

Εργαζόμενοι σε δομές κι υπηρεσίες στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό-
Μέλη Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου