Στις 3 Νοεμβρίου η 16η γιορτή του κάστανου στην Αγιασο- Όλο το πρόγραμμα


Αξιοποιώντας την πλούσια δεκαπεντάχρονη εμπειρία των προηγούμενων Γιορτών και υλοποιώντας φρέσκες καινοτόμες ιδέες, η Κοινότητα Αγιάσου διοργανώνει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 στην Αγιάσο την 16η Γιορτή Κάστανου


Από τις 10 το πρωί θα ανάψουν στα κεντρικά σημεία του χωριού οι παραδοσιακές φουφούδες και τα καζάνια για το ψήσιμο – βράσιμο των κάστανων, που θα προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες μαζί με διάφορα ποτά (ούζο, κρασί, αναψυκτικά).

Από τις 10:30 πμ έως τις 14:30 μμ θα λειτουργήσουν το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και το Δημοτικό Εκθετήριο Ειδών Λαϊκής Τέχνης – Καρναβαλικό Μουσείο (παλιά Ηλεκτρομηχανή).

Στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αγιάσου θα λειτουργήσει έκθεση 14 πινάκων της ΕΤΑΛ ΑΕ με θέμα «Νησιωτικότητα – Σπουδή σε έναν τόπο».

Στο  Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου θα λειτουργήσει έκθεση έργων του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου (φωτογραφίες, ζωγραφιές, κατασκευές με θέμα το κάστανο).

Τα Σαντούρια και τα Μπουζούκια του Αναγνωστηρίου θα υποδέχονται στην είσοδο της κωμόπολης (Δημοτικό Πάρκο) τους επισκέπτες παίζοντας παραδοσιακούς λεσβιακούς και μικρασιατικούς σκοπούς, τους οποίους θα χορέψουν μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου Αγιάσου.

Στις 12 μ στο Καμπούδι οι Ακρίτες του Αιγαίου θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα με λαϊκούς και παραδοσιακούς σκοπούς.

11 πμ – 12 μ το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) θα κάνει εργαστήρι για παιδιά (κατασκευές με κάστανα) στο Δημαρχείο.

Στις 11:30 πμ θα ξεκινήσει από την Πλατεία Δημαρχείου περίπατος στον καστανιώνα με ελεύθερη συμμετοχή περιπατητών. Άλλο περίπατο προγραμματίζει με την ευκαιρία της Γιορτής ο Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου «Ορειάς». Παράλληλα εικοσαθέσιο βανάκι του τουριστικού πρακτορείου KRITIKOS TRAVEL θα μεταφέρει – ανά μια ώρα – επισκέπτες στον καστανιώνα. Το βανάκι θα ξεκινά από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάσου και θα επιστρέφει στην αφετηρία για να παραλάβει άλλους εκδρομείς. Θα κάνει στάση στο Καμπούδι, στο Σταυρί και στο Σανατόριο για όσους θέλουν να κατέβουν περπατώντας από κει στην Αγιάσο. Στα Μπιτζίλια σε αγρόκτημα της visitagiasos.gr οι περιπατητές θα μπορούν να σταθούν για να απολαύσουν εκλεκτά τοπικά παραδοσιακά κεράσματα (παξιμάδια Σουσαμλή, τσακιστές ελιές, τυρί ντόπιο, βότανα, κάστανα ψητά κλπ) και μετά να συνεχίσουν την κάθοδό τους προς το χωριό. Για την εξυπηρέτηση των εκδρομέων θα επιστρατευθούν και γαϊδουράκια, που θα μεταφέρουν όσους επιθυμούν από το Σανατόριο μέχρι το αγρόκτημα. Στο ίδιο μέρος θα καταλήξει και τρίωρη περιπατητική εκδρομή που οργανώνουν η Lesvos Ride και το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Μυτιλήνης. Το αγρόκτημα θα είναι ανοιχτό για τους εκδρομείς από τις 11 πμ μέχρι τις 3 μμ.

Η 16η γιορτή κάστανου, διοργανώνεται με τη συνεργασία των παρακάτω φορέων:

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΑΓΙΑΣΟΥ «Ο ΕΡΜΗΣ», ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣΟΥ «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΕΩΝ ΑΓΙΑΣΟΥ «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ», ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣΟΥ, ΕΤΑΛ ΑΕ, ΑΚΡΙΤΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ (ΣΕΟ) – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΔΙΕΚ) ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, LESVOS RIDE, ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ «ΟΡΕΙΑΣ».

Mε αφορμή τη Γιορτή Κάστανου τα τουρκικά ταξιδιωτικά πρακτορεία MEIS TOURIZM και JALEM TOUR οργανώνουν διήμερες εκδρομές το Σαββατοκύριακο 2 και 3/11/2019 από το Αϊβαλί στη Λέσβο.