ΡΕΚΟΡ!! Πάνω από 14.000 οι μετανάστες στην Μορια- Πάνω από 16.000 οι διαμένοντες μετανάστες στο νησί της Λέσβου


Σύμφωνα με τη τελευταία επίσημη αποτύπωση (16/10/2019) της κατάστασης στη Λέσβο  στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν 13.927 πρόσφυγες και μετανάστες , στο Καρά Τεπέ 1.307 και σε όλο το νησί 16.183 άτομα.

Την Πέμπτη και χθες όμως είχαμε και άλλες αφίξεις. 4  βάρκες με πάνω από 130 άτομα γεγονός που σημαίνει ότι η Μόρια έχει ξεπεράσει το όριο των 14.000 ατόμων.

Ανάμεσά τους είναι και 1.200 ασυνόδευτα ανήλικα πρσφυγόπουλα. 

Η εντυπωσιακή δυναμική των αριθμών στη Μόρια και η κατάρριψη διαδοχικών ρεκόρ λόγω της συνεχούς αύξησης των ροών από την Τουρκία αποτελεί πλέον μια μη διαχειρίσιμο φαινόμενο ενώ ή  κυβερνητική απόφαση για αποσυμφόρηση των νησιών να εξελίσσεται σε εξίσωση με πολλούς αγνώστους.


Αποσυμφόρηση με το σταγονόμετρο...

Τη μετακίνηση περίπου 1.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου προς την ενδοχώρα προγραμματίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις επόμενες ημέρες και μέχρι τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ειδικού Γραμματέα Υποδοχής, Μάνου Λογοθέτη, ιδιαίτερη προτεραιότητα θα δοθεί στην αποσυμφόρηση της Σάμου. Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του μήνα θα μετακινηθούν τουλάχιστον άλλοι 2.000 προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι παραπάνω ενέργειες γίνονται στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη μετακίνηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου «μεγάλου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών αιτούντων άσυλο από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Αιγαίου προς χώρους υποδοχής με αναλογική διασπορά σε όλες τις περιφέρειες της ενδοχώρας», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση