Λουκέτο σε 13 ληξιαρχικά γραφεία στη Λέσβο


Ερώτηση για την κατάργηση 13 ληξιαρχικών γραφείων στη Λέσβο από την κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Κατάργηση ληξιαρχείων δημοτικών ενοτήτων στους νεοσυσταθέντες δήμους του ν. 4600/2019

Οι καλλικρατικοί δήμοι διατηρούν ληξιαρχικά γραφεία όχι μόνο στην έδρα τους, αλλά και στις δημοτικές τους ενότητες, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες. Ωστόσο, με την εγκύκλιο 92/2019 του υπουργού Εσωτερικών στις 26 Αυγούστου 2019, καταργούνται από 1η Σεπτέμβρη 2019 τα ληξιαρχεία των δημοτικών ενοτήτων σε εκείνους ειδικά τους δήμους (12 τον αριθμό) που συστάθηκαν με βάση το άρθρο 154 του νόμου 4600/2019 και αυτά μεταφέρονται αποκλειστικά στις έδρες των δήμων.

Στους δύο δήμους της Λέσβου (Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου) αυτή η ρύθμιση συνεπάγεται κλείσιμο 13 ληξιαρχικών γραφείων (6 στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Μυτιλήνης και 7 σε αυτές του Δήμου Δυτικής Λέσβου). Για τη γεωγραφία του νησιού κάτι τέτοιο σημαίνει μετακινήσεις ακόμα και 60 χιλιομέτρων σε ένα συχνά δύσκολο ημιορεινό οδικό δίκτυο προκειμένου να προμηθεύονται απλές ληξιαρχικές πράξεις. Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών συνιστά διάκριση με σχεδόν τιμωρητικό χαρακτήρα σε βάρος κατοίκων δυσπρόσιτων περιοχών της Λέσβου, πόσο μάλλον όταν οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας διατηρούν τα ληξιαρχικά γραφεία στις δημοτικές τους ενότητες.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να αποσύρει τη σχετική εγκύκλιο για να αποφευχθεί η άδικη ταλαιπωρία των κατοίκων των νεοσυσταθέντων δήμων;

Ο ερωτών βουλευτής

ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ Ιωάννης