Μορια: Η κόλαση επι της γης … (VID, PICS)


Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή... έσβησε για μια γυναίκα και ένα παιδί στην Μόρια. Κάηκαν μετά από φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό. Σημειώθηκαν παράλληλα σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών. Έγινε επίθεση και σε οχήματα της πυροσβεστικής. Πολλοί αποχώρησαν από τον καταυλισμό για να περάσουν με ασφάλεια τη νύχτα στην ύπαιθρο.

Άλλη μια τραγωδία εκτυλίχθηκε στη Μόρια με μια μητέρα και ένα παιδί να χάνουν τη ζωή τους από φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής (29.09.2019) στον καταυλισμό. Τα θύματα μέλη μιας οικογένειας που αναζητούσε μια νέα ζωή στην Ευρώπη… Νίκησαν θάλασσες και δουλεμπόρους, αλλά έφυγαν τόσο άδικα…

Γύρω στις 19.00  ιδιώτης μετέφερε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης τη σορό της απανθρακωμένης γυναίκας. Το πτώμα ενός απανθρακωμένου παιδιού το έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής πως ξέσπασαν οι δυο φωτιές που έφεραν την τραγωδία στη Μόρια. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η φωτιά στο κοντέινερ, όπου έχασαν τη ζωή τους η γυναίκα και το παιδί, να προκλήθηκε την ώρα που εκείνη μαγείρευε. Είχε προηγηθεί η φωτιά έξω από τον καταυλισμό, που όμως αντιμετωπίστηκε γρήγορα.

Η γυναίκα που απανθρακώθηκε και κατά πληροφορίες είναι Αφγανή, ταυτοποιήθηκε από προσωπικά της αντικείμενα. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη ταυτοποίηση με DNA. Το πτώμα του παιδιού δεν έχει καταστεί δυνατόν να το πάρουν οι αρχές από τον καταυλισμό. Νωρίτερα μάλιστα η αστυνομία έκανε και χρήση χημικών στην προσπάθεια να φτάσει στο σημείο για να πάρει το απανθρακωμένο πτώμα.




Οι εικόνες του πρακτορείου Reuters που δείχνουν έναν άνδρα να προσπαθεί να απομακρύνει μέσα στους καπνούς ένα μικρό παιδί, είναι γροθιά στο στομάχι. Όπως κι εκείνη του ΑΠΕ – ΜΠΕ με μια γυναίκα κι ένα παιδί που προσπαθούν να πάρουν ανάσα ενώ οι καπνοί τους πνίγουν.


Φωτογραφία Reuters
   

Φωτογραφία Reuters   

Φωτογραφία Reuters   
Όπως και οι εικόνες από το τι άφησε πίσω της η φωτιά…

Φωτογραφία Reuters   

Φωτογραφία Reuters   

Ολο το χρονικό από τη φονική φωτιά

Λίγο πριν από τις 17:00 το απόγευμα από άγνωστο λόγο ξέσπασαν στη Μόρια δυο φωτιές. Η μια σε κτήματα με ελιές έξω από τον καταυλισμό, περίπου 400 μέτρα μακριά από τις σκηνές που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια δεύτερη στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφα κοντέινερ μένουν κυρίως Αφρικανοί.


Φωτογραφία InTime News

Επιθέσεις, σπασμένα πυροσβεστικά, επεισόδια και χρήση χημικών

Μπορεί η φωτιά στα κτήματα να έσβησε άμεσα, αυτή που ξέσπασε στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του χώρου. Η κατάσβεση της φωτιάς έγινε με πολύ μεγάλη δυσκολία, καθώς υπήρξαν εξαγριωμένοι μετανάστες που επιτέθηκαν με πέτρες στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Χαρακτηριστικό των όσων έγιναν, το γεγονός πως οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Οι πυροσβέστες μάλιστα ανέβασαν βίντεο στο facebook οποίο φαίνεται το σπασμένο παρμπριζ του οχήματος, την ώρα που βγαίνει από τον καταυλισμό. Μάλιστα στο συγκεκριμένο βίντεο ένας πυροσβέστης ακούγεται να λέει πως «Έχουμε γυναίκα και παιδιά να γυρίσουμε στο σπίτι».


Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως υπήρχαν νεκροί.

Εκατοντάδες ήταν εκείνοι που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Ακολούθησε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ – ΜΠΕ, επίθεση στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.


Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα άρχισε κατά τις 19.30 ενώ οι συγκρούσεις στον καταυλισμό συνεχίζοταν. 

Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο. Ανάμεσά τους τουλάχιστον μια γυναίκα, που την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε, κυρίως για προληπτικούς λόγους, στο νοσοκομείο και μια έγκυος γυναίκα. Επίσης με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα παιδί που έπαθε επιληπτική κρίση.

Πολλοί ήταν αυτοί που αντιμετώπισαν πρόβλημα

Πηγές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα οι οποίοι βρίσκονται στη Μόρια και συνδράμουν τους πρόσφυγες έξω από το ΚΥΤ επιβεβαίωσαν στο newsit.gr ότι έχουν περιθάλψει εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι λόγω της κατάστασης αντιμετώπισαν προβλήματα. Στο σημείο παραμένει μονάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα η οποία διαθέτει γιατρούς, διαμεσολαβητές, νοσηλευτές και ψυχολόγο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο newsit.gr ότι αυτό που συνέβη δεν μπορεί να θεωρηθεί ατύχημα. «Όταν στο σημείο βρίσκονται σχεδόν 13.000 άνθρωποι και ζουν σε χώρο που χωράει μονάχα 3.000, καθημερινά η ζωή τους θα βρίσκεται σε κίνδυνο» ανέφεραν. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη Μόρια είναι ήρεμη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ, ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ, ΓΙΑΝΝΑ ΣΟΥΛΑΚΗ

Πηγή www.newsit.gr