Γαλάζια… μέδουσα γίγας στην παραλίας της Μελίντας Πλωμαρίου (PICS)


Ένα σπάνιο θέαμα αντίκρισαν σήμερα το μεσημέρι λουόμενοι και κάτοικοι της περιοχής της Μελίντας. 

Μια μεγάλη γαλάζια-μπλε μέδουσα που ζυγίζει σχεδόν 3 κιλά και για την ακρίβεια 2.875, βρέθηκε ξεβρασμένη στην ακρογιαλιά της παραλίας της Μελίντας. Το χρώμα της όπως βλέπετε και στις εικόνες είναι κάτι μεταξύ μπλε και γαλάζιου.


Αυτού του είδους οι μέδουσες πιάνονται συχνά σε δίχτυα ψαράδων της περιοχής μας.
Θα περιμένουμε τις γνώμες των ειδικών, αλλά σε πρώτη φάση με μια έρευνα στο Google οι πληροφορίες που βρίσκουμε αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για μέδουσα της οποίας το “τσίμπημα” είναι ενοχλητικό.


Πληροφορίες από τη Wikipedia: Οι μέδουσες είναι θαλάσσια ασπόνδυλα (κνιδόζωα) της τάξης σκυφόζωα. Πρόκειται για πλαγκτονικούς οργανισμούς, οι οποίοι απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Αντιπροσωπεύουν το κυρίαρχο στάδιο του βιολογικού κύκλου των κοιλεντερωτών, υδρόζωων (υδρομέδουσες, που έχουν ένα κράσπεδο, που περιβάλλει την κοιλότητα που σχηματίζεται κάτω από την «ομπρέλα» τους) και σκυφόζωων (που δεν έχουν κράσπεδο)[1] (σκυφομέδουσες). Ζουν σε ομάδες και το τσίμπημά τους προκαλεί κνησμό και παράλυση της λείας τους. Τρέφονται με μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, τα οποία συλλαμβάνουν με τα πλοκάμια τους.
Την κοινή μέδουσα, η οποία ζει στο Αιγαίο και στο Κρητικό πέλαγος, ο Ελληνικός λαός την ονομάζει τσούχτρα, επειδή μόλις ακουμπήσει το ανθρώπινο σώμα, εκκρίνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί τσούξιμο και κνησμό.