Μαχητική η συγκέντρωση και η πορεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στη Μυτιλήνη


Στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, βρήκε χτες το ξημέρωμα τις ταξικές δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Λέσβου τελώντας υπό κατάληψη το κτίριο.

Μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης, οι απεργοί συζητούσαν με τους εργαζόμενους και μοίραζαν την ανακοίνωση-κάλεσμα στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Σαπφούς, με την Αμαλία Γκίκα μέλος του Δ.Σ. του Φ.Σ. του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Βιοεπιστημών της Θάλασσας να κάνει ένα σύντομο χαιρετισμό, ενώ εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου χαιρέτισε ο γραμματέας της Στρατής Κόμβος.


Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Ασλανίδης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.
Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία μέσα από την αγορά της Μυτιλήνης, η οποία κατέληξε στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας στο οποίο είχαν παραμείνει απεργοί, και με συνθήματα εκφράστηκε η έντονη αντιλαϊκή πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο χαιρετισμός της Αμαλίας Γκίκα

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Χαιρετίζω και εγώ με την σειρά μου την σημερινή απεργιακή συγκέντρωση.
Σήμερα, μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, που πριν προλάβουν να τελειώσουν τις σπουδές τους βρίσκονται ήδη στην ουρά της ανεργίας, τους μαθητές, οι οποίοι περνάνε ατελείωτες ώρες στα φροντιστήρια παλεύοντας για μια θέση στην σχολή που ονειρεύονται, βρίσκονται και οι φοιτητές.

Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Στον αναπτυξιακό νόμο που τσακίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και επιχειρεί να βάλει εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Κυβέρνηση και αφεντικά επιδιώκουν την απάθεια των εργαζομένων. Να μην σηκώνει κανείς κεφάλι. Ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας. Συνέδρια σωματείων με αστυνομική παρουσία. Φακέλωμα των εργαζομένων στα σωματεία.

Ποιος εργοδότης, άραγε, θα προσλάβει κάποιον που στην προηγούμενη δουλειά του ψήφισε «υπέρ» της απεργίας;

Εμείς, οι συμφοιτητές μας και οι μαθητές αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε για να καλύψουμε τα έξοδα μας. 10 χρόνια κρίσης. 3 μνημόνια. Νομοσχέδια. Διαφορετικές κυβερνήσεις αλλά ίδια κατεύθυνση.

Μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί λίγους πατώντας πάνω στους πολλούς.

Στις φοιτητικές εστίες ψάχνουν τους φτωχότερους ανάμεσα στους φτωχούς, ενώ χιλιάδες νέοι παρατάνε τις σπουδές τους στη μέση. Οι φοιτητές παρακαλάνε για μία θέση στην δωρεάν σίτιση. Οι ελλείψεις και τα προβλήματα στα πανεπιστήμια κάθε χρόνο αυξάνονται και η αστυνομία κυκλοφορεί μέσα ανενόχλητη.

Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής για εμάς και τους γονείς μας, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία.

Η ανάπτυξη τους τσακίζει την ζωή μας!

Η απάντηση μας είναι οργάνωση και μαζικός αγώνας!

Ο χαιρετισμός του Στρατή Κόμβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου συμμετέχει και χαιρετίζει την σημερινή απεργιακή συγκέντρωση.

Στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, για αντίσταση στη νέα επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη απ’ τη ΝΔ, συνεχίζοντας πάνω στην ίδια ρότα που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η μικρομεσαία αγροτιά έρχεται να συμπαρασταθεί, να ενώσει τη φωνή και τη δύναμη της με τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, σε κάθε υπηρεσία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Γιατί μόνο ενωμένοι με ταξικό προσανατολισμό μπορεί να βάλουμε φρένο και ακόμα να ανατρέψουμε αυτή τη συνεχιζόμενη εδώ και χρόνια, απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις αντιλαϊκή-αντιαγροτική πολιτική.

Αντιστεκόμαστε στα νέα νομοσχέδια της κυβέρνησης, που χτυπάνε ακόμα μια φορά τις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την εντατικοποίηση των ελαστικών ωραρίων, το δικαίωμα στην απεργία, ενώ παράλληλα καλούν το μεγάλο κεφάλαιο να εκμεταλλευτεί τα προνόμια που του χαρίζουν για να αυξήσει τα κέρδη του.

Θέλουν να στερήσουν απ’ τα σωματεία, τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες το δικαίωμα να συνεδριάζουν, να ανταλλάσουν απόψεις και να λαμβάνουν συλλογικά τις αποφάσεις τους.
Η μικρομεσαία αγροτιά θα συνεχίσει να οργανώνεται, να φτιάχνει νέους συλλόγους συσπειρώνοντας τους αγρότες να συμμετέχουν, να ενημερώνονται και να αποφασίζουν για το μέλλον τους, κόντρα στις προσταγές της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων που τις υλοποιούν.
Προσταγές που εξυπηρετούν και ενισχύουν τα μονοπώλια, τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Στη λογική της ελεύθερης αγοράς, που όμως ανεβάζει συνεχώς το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας τις τιμές σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές λιπάσματα, φυτοφάρμακα και άλλα, ενώ παράλληλα ρίχνει σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές παραγωγού τα βασικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα (λάδι, γάλα, κρέας) και άλλα.

Σε μια λογική ενίσχυσης της αγροτικής επιχειρηματικότητας που στόχο έχει τη γιγάντωση των μεγαλοαγροτών, ενώ βάζει το φτωχό και μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο στο άνισο κυνήγι του ανταγωνισμού κόντρα σε μεγαλεμπόρους και μονοπώλια, οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα, με αποτέλεσμα την ολοένα αυξανόμενη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια.

Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα για μια κοινωνική συμμαχία που θα βάλει τέλος σ’ αυτή τη βάρβαρη καπιταλιστική κοινωνία, οικοδομώντας μια νέα, όπου οι εργαζόμενοι θα καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν και οι αγρότες σε μια κοινωνικοποιούμενη γη θα μπορούν να παράγουν φτηνά και ποιοτικά προϊόντα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού.

Η ομιλία του Θοδωρή Ασλανίδη

Συνάδελφοι – ισες, φίλες και φίλοι
            Οι εκλογές του Ιουλίου είχαν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή στα κυβερνητικά έδρανα. Όχι όμως και στην πολιτική κατάσταση, στην κατεύθυνση που έχουν χαράξει εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και που «δεν θα ησυχάσουν» αν δεν υλοποιήσουν στο έπακρο τις κατευθύνσεις αυτές, αν δεν τα δώσουν όλα δηλαδή απλόχερα στα μονοπώλια και στους μεγαλοεργοδότες.
            Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε την σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας την ίδια αντεργατική αντιλαϊκή, βάρβαρη πολιτική. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα καλό. Για αυτό λέμε καμιά αναμονή, καμιά πίστωση χρόνου.
            Το νέο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο έρχεται σαν οδοστρωτήρας να ισοπεδώσει ότι πραγματικά έχει απομείνει! Είναι στην ουσία ένα νομοσχέδιο σκούπα που θα σαρώσει τα πάντα! Τα περί δήθεν ανάπτυξης δεν πρέπει να δημιουργούν καμιά απορία, κανένα εφησυχασμό, καμιά αναμονή!
            Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από την ανάπτυξη τους!
            Τα σπασμένα τους, την κρίση τους τα έχει πληρώσει ο λαός πολλάκις και συνεχίζει να τα πληρώνει! Αυτή λοιπόν είναι η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε.
Το σύνθημα της κυβέρνησης «ανάπτυξη για όλους» σημάνει ανάπτυξη για όλα τα αφεντικά, τις εταιρείες, τα μονοπώλια όλων των κλάδων, το ξεζούμισμα όλων των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων με την άγρια φοροληστεία κ.ο.κ
Για να καταφέρουν να υλοποιήσουν επομένως στο ακέραιο τις αντεργατικές τους ανατροπές, τις απλόχερες ελαφρύνσεις, τα «δωράκια» και τις πάγιες απαιτήσεις του κεφαλαίου και των μεγαλοεργοδοτών θέλουν τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι και χωρίς συλλογική δράση. Γι’ αυτό τον λόγο βάζουν στο στόχαστρο τα συνδικάτα και την οργάνωση των εργαζομένων. Γι’ αυτό το λόγο το κράτος και η εργοδοσία παρεμβαίνει απροκάλυπτα στη συνδικαλιστική δράση και στην εσωτερική λειτουργία των συνδικάτων. Η επίθεση συνάδελφοι, είναι συγκεκριμένη και στο στόχαστρο βρίσκονται τα σωματεία και το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, το δικαίωμα στη συλλογική δράση και τους αγώνες τους εργαζόμενου λαού.
Όσο κι αν θέλει η κυβέρνηση να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο σαν τομή υπέρ των εργαζομένων, ξέρουμε καλά ότι είναι μια σαρωτική προσθήκη στο αντεργατικό οπλοστάσιο που ενισχύει τα κέρδη του κεφαλαίου, την εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή, που θα αυξήσει τις συνδικαλιστικές διώξεις, την ποινικοποίηση των αγώνων.
Η κυβερνητική παρέμβαση αποτελεί στην ουσία, μορφή καταστολής του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Για εμάς είναι μάχη για την ύπαρξη των συνδικάτων! Επιχειρούν σχέδιο καθυπόταξης των σωματείων στην εργοδοσία και τα συμφέροντά της!
Η πάλη για την υπεράσπιση της ζωής μας των δικαιωμάτων μας, η πάλη για σύγχρονους όρους δουλειάς, αμοιβής, ασφάλισης και συνολικά της ζωής μας, δε μπορεί να ξεχωριστεί από τον αγώνα για να ανασυντάξουμε το κίνημά μας, για να απαλλαγεί από τη συνδικαλιστική μαφία, από την καταστροφική για τους εργαζόμενους θεωρία του κοινωνικού εταιρισμού, δηλαδή της εργοδοτικής προπαγάνδας ότι οι εργάτες και αφεντικά έχουν κοινό συμφέρον και στόχους.
Και είναι καίριο ζήτημα συναδέλφισσες και συνάδελφοι το εργατικό κίνημα να απαλλαγεί από την συνδικαλιστική μαφία των εργατοπατέρων της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ. Να θυμίσουμε ότι είναι αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στην υπονόμευση των αγώνων, αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν άξιοι συμπαραστάτες στο πλευρό της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, είναι οι ίδιες δυνάμεις που στον πρώτο απεργοκτόνο νόμο το 2018 όχι μόνο έλαμψαν δια της απουσίας τους από κάθε απεργιακή απάντηση αλλά με τις δηλώσεις τους πως η «απεργία έχει φάει τα ψωμιά της», έστρωσαν το έδαφος για την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και στη συνδικαλιστική δράση.
Να θυμίσουμε επίσης ότι ήδη έχουν δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση για να φέρει τις αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζει. Είναι νωπές οι εικόνες από τη συνάντηση που έγινε μεταξύ του πρωθυπουργού, του Βρούτση και των «κοινωνικών εταίρων» στην οποία έλαβαν μέρος. Ενώ η έκπτωτη ηγεσία της ΓΣΕΕ ενημερώθηκε για το σύνολο των αντεργατικών μέτρων, έκανε τον «κινέζο», μηχανορραφώντας και παζαρεύοντας πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων.
Και αφού ναυάγησε η προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν κλίμα ανοχής απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, όπως συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό και τους άλλους «κοινωνικούς εταίρους», αφού απέτυχε η προσπάθειά τους να μείνει στο σκοτάδι το αντεργατικό περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, πλέον περνούν στην επόμενη φάση του βρώμικου σχεδίου τους.
Ανοιχτά πλέον, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, χωρίς καν να κρατήσουν το παραμικρό πρόσχημα βάλουν εναντίον της απεργίας, ενορχήστρωναν και πρωτοστάτησαν στο χτύπημα της σημερινής απεργίας όλο το προηγούμενο διάστημα.
Προσπάθησαν να υπονομεύσουν τις δεκάδες αποφάσεις εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών, τις εκατοντάδες αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων. Παίζοντας το κρυφτούλι και αξιοποιώντας όλους τους μηχανισμούς και τους ανθρώπους τους προσπάθησαν να στήσουν απεργοσπαστικό μέτωπο κόντρα στις διαθέσεις που υπήρχαν για την σημερινή απεργία. Αφού είδαν και απόειδαν, δεν δίστασαν να πάρουν αποφάσεις για απεργία στις 25/9 σε εργατικά κέντρα όπως αυτά της Κρήτης και της Κομοτηνής και να εκβιάζουν συνδικαλιστές και οργανώσεις για ακύρωση της απόφασης. Δεν δίστασαν να πουν ότι η απόφαση του ΕΚΑ που ήταν ομόφωνη θα άλλαζε κάτι το οποίο δεν τους βγήκε τελικά και φτάνουμε στο τελευταίο μέσα από πληθώρα μηχανορραφίες που ήταν πρόταση σε εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες για απεργία στις 2 Οκτώβρη! Αφήνουμε λοιπόν τα συμπεράσματα στους εργαζόμενους!
Αν νομίζουν ότι με τέτοιες ενέργειες θα κάμψουν την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, του ταξικού κινήματος, είναι γελασμένοι!
Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι «καλοθελητές» της στη ΓΣΕΕ θα πάρουν την απάντησή τους!

Το "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση προβλέπει :
Τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκτασή τους προστίθεται και ο όρος να υπάρχει "τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου".
Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
Τη θέσπιση "ηλεκτρονικού μητρώου" και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.
Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!
Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.
Ορίζει τον υπουργό Εργασίας ως "ανώτατο άρχοντα", για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή ο Γ. Βρούτσης, ο γνωστός υπουργός Εργασίας, με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του, θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, των συλλογικών αποφάσεών τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια τη συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε "κουρελόχαρτα".
Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με Υπουργικές Αποφάσεις θα καθορίζονται οι "λεπτομέρειες", που μόνο τέτοιες δεν είναι. Δηλαδή κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, πού θα χορηγούνται αυτές οι πληροφορίες, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Για εμάς είναι ξεκάθαρο το πώς πρέπει να πορευτούμε!
Τίποτα δε μπορεί να προχωρήσει χωρίς σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές που φέρνει η κάθε κυβέρνηση καθώς η μια συμπληρώνει την άλλη, χωρίς ρήξη με τις στρατηγικές της ΕΕ, με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους μηχανισμούς τους. Δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ανατροπές στους συσχετισμούς δυνάμεων στην κοινωνία και στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα.
Σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα διεκδικητικό που θα διεκδικεί σύγχρονους όρους δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, διεύρυνση των κοινωνικών παροχών, θα αγωνίζεται για την ανάκτηση των απωλειών, προβάλλοντας επιθετικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν για την ικανοποίησή τους. Ένα κίνημα που θα έχει σταθερό μέτωπο υπεράσπισης των εργαζομένων απέναντι στους επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους και σε κάθε κυβέρνηση που τους υπηρετεί.
Η ανάπτυξη που προσδοκούν έχει ως προϋπόθεση την εξαθλίωση και την ανέχεια της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, τη δουλειά-σκλαβιά με μισθούς πείνας, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Αν νομίζουν ότι θα παραμείνουμε θεατές στο σφαγιασμό μας που ετοιμάζουν είναι βαθιά νυχτωμένοι!
Είναι η ίδια ανάπτυξη που υπόσχονται και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό! Ανάπτυξη που συνεχίζει και θα συνεχίζει διπλούς εγκλωβισμούς κάτω από άθλιες συνθήκες σε δομές – στρατόπεδα συγκέντρωσης που η δυναμική τους για «φιλοξενία» προσφύγων – μεταναστών είναι κατά πολύ μικρότερη, περίπου στο 1/5 αν όχι και μικρότερη. Ανάπτυξη που επιβάλει ανθρώπινες ζωές να ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους και να θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.
Η απάντηση σε όλα αυτά, αλλά και σε όλα όσα ετοιμάζουν είναι ο αγώνας μας!
Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα.
Δεν πρόκειται να εξοικειωθούμε σε μια ζωή με όρους που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους!
Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι την τελευταία κουβέντα θα την έχει ο λαός.