Στρατής Κυτελης: «Σταγόνα στο νερό η αποσυμφόρηση στη Λέσβο» (Ηχητ)


Στην εκπομπή «Αφουγκραζόμενοι την πόλη» του Alpha 96.5 Θεσσαλονίκης μίλησε ο νέος δήμαρχος Μυτιλήνης Στράτος Κύτελης

«Είναι ένα θετικό βήμα, δίνοντας μας ελπίδα για το ξεκίνημα της αποσυμφόρησης της Λέσβου», δήλωσε στον Alpha 96.5 Θεσσαλονίκης, ο Στράτος Κύτελης, ο νέος δήμαρχος Μυτιλήνης, αναφορικά με την επιχείρηση μετακίνησης 1.500 προσφύγων και μεταναστών από το νησί που έχει ξεκινήσει από χτες, 2/9, από τις 8:00 το πρωί.

Οι πρώτοι 640 επιβιβάστηκαν σε πλοίο με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ οι  υπόλοιποι έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν με πλοίο στις 12:00 το μεσημέρι και αυτοί για τη Θεσσαλονίκη, με κοινό προορισμό τους τον καταυλισμό στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς.

Ο κ. Κύτελης ενημέρωσε πως εντός του κέντρου φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου και στους ελαιώνες πέριξ αυτού, βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες, την ώρα που η χωρητικότητα της δομής ανέρχεται σε 3.000 ανθρώπους. Ως εκ τούτου, η σημερινή προσπάθεια είναι μια «σταγόνα στο νερό», όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, έκανε λόγο και για «υγειονομική βόμβα», καθώς οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια ήταν επικίνδυνες «για την υγεία των συμπολιτών μου, αλλά και των μεταναστών» και παραμένουν ως ένα βαθμό, καθώς ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί, μεν, «σε μεγάλο κομμάτι» του, το πρόβλημα θα εξαλειφθεί, δε, όταν η δομή της Μόριας επανέλθει στην κανονικότητά της, έσπευσε να συμπληρώσει ο δήμαρχος Μυτιλήνης μιλώντας για τα φαινόμενα των διαρρεόντων λυμάτων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις γύρω από το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια.  

Παράλληλα, «έχω εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση», διαμήνυσε ο κ. Κυτέλης, ενώ τόνισε πως θα πιέσει και θα επιμείνει σε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποσυμφορηθεί το νησί. Αυτό που έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση, είναι η προστασία των υδάτινων συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης ασύλου, καθώς ήδη απαλείφονται κάποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τέλος, προσέθεσε πως έχουν ζητήσει και άτομα για να βοηθήσουν στην κατάσταση που επικρατεί, πρωτίστως εργαζόμενους στην υπηρεσία ασύλου.

Ακούστε το ηχητικό από τον ακόλουθο σύνδεσμο για τον κ. Κύτελη: