Στον ΥΠΕΣ τα στεγαστικά προβλήματα του 3ου, 4ου ΓΕΛ, του 3ου Γυμνάσιου Μυτιλήνης και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λέσβου


Συνάντηση με θέμα το έργο της αναβάθμισης του Σχολικού Συγκροτήματος «Υφαντηρίων»

Συνάντηση με θέμα το έργο της αναβάθμισης του Σχολικού Συγκροτήματος «Υφαντηρίων» όπου στεγάζονται το 3ο, το 4ο Γενικό Λύκειο, το 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λέσβου είχε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, παρουσία του Αντιδημάρχου & Πρόεδρου των Σχολικών Επιτροπών Παναγιώτη Κατσαβέλλη και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένη Χατζηγιάννη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, ο Πρόεδρος Παναγιώτης Καρέκος και ο Γραμματέας Παναγιώτης Καρίπης , οι Διευθυντές του 3ου ΓΕΛ Γλυκερία Λεοπούλου και του 3ου  Γυμνασίου Ευριπίδης Χατζηπαρασκευάς, οι Πρόεδροι των Συλλόγων των σχολείων Δημήτρης Χτενέλλης και Ειρήνη Λάσκαρη, τα μέλη του Συλλόγου του 3ου Γυμνασίου Θεοδόσης Θεοδοσίου και Μαριάνθη Γκάγκα.

Οι παραπάνω εξέφρασαν τους έντονους προβληματισμούς τους για την εξέλιξη του έργου, που όπως τόνισαν, παρουσιάζει προφανείς καθυστερήσεις που δυσκολεύουν σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο Δήμαρχος, αφού άκουσε τους εκπροσώπους των συλλόγων και του σχολείου δεσμεύθηκε ότι θα αναληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να ξεπερασθούν τα εμπόδια - που, δυστυχώς, δεν είχαν προβλεφθεί πριν την έναρξη των εργασιών - ώστε να ολοκληρωθεί το απαραίτητο αυτό έργο το συντομότερο δυνατό, με τον καλύτερο τρόπο.

Ο κ. Κύτελης, απέστειλε αμέσως μετά τη συνάντηση σχετική επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, με σκοπό να ασκηθεί πίεση προς κάθε κατεύθυνση για να βρεθεί άμεση λύση.

Η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που αφορά την στέγαση των μαθητών των σχολείων του 3ου και 4ου Λυκείου και του 3ου Γυμνασίου, στην πόλη της Μυτιλήνης. 

Έπειτα από τον μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, η μαθητική κοινότητα βρέθηκε μπροστά σε τεράστια στεγαστικά προβλήματα, τα οποία ο τότε Δήμος Λέσβου επιχείρησε να λύσει άμεσα μετά από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το αίτημα που έγινε στην ΚΤΥΠ Α.Ε και το Υπουργείο Εσωτερικών για παροχή λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας για το σχολικό συγκρότημα, που φιλοξενεί πάνω από 500 μαθητές, δεν έγινε δεκτό και ο πρώην Δήμος Λέσβου προέβη σε προμήθεια κοντέινερ από δωρεά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. 

Η συγκεκριμένη προσωρινής φύσης λύση πλέον δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των μαθητών και αποδεικνύεται πολλές φορές επικίνδυνη λόγω της κατασκευής των κοντέινερ, τα οποία προορίζονται για διαμονή αιτούντων άσυλο και όχι για αίθουσες διδασκαλίας. 

Συνεπώς, λόγω των παραπάνω, και φυσικά λόγω της επικινδυνότητας αλλά και της ακαταλληλότητας των κοντέινερ αιτούμαι από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών 6 λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας ώστε να στεγαστούν οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο Δήμο Μυτιλήνης για να τελειώσουν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων. 

Το αίτημά μας απαιτεί άμεση και γρήγορη λύση διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η εκπαιδευτική διαδικασία. Το νησί μας καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά τις επιπτώσεις μεγάλων κρίσεων και θεωρώ ότι η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί δίπλα στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στη μαθητική κοινότητα. 

Παραμένω στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το θέμα και αναμένω τις άμεσες ενέργειές σας για την ικανοποίηση του αιτήματός μας.  

Με εκτίμηση,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΥΤΕΛΗΣ