Μέρες 2015…''Βουλιάζει'' ο καταυλισμός της Μόριας- Αντιδράσεις από Βαλεση, Μπουρνου και Μουτζούρη


Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί λόγω της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Βόρειο Αιγαίο κρούουν οι Αρχές.

Ο καταυλισμός της Μόριας «βουλιάζει» καθώς έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 12.000 άτομα.
Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης, ο εκτελών χρέη διοικητής ενημέρωσε σήμερα, Παρασκευή, την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ώστε να σταθούν προκειμένου να καταγραφούν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χθες, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο, (228 τη Δευτέρα, 275 την Τρίτη, 225 την Τετάρτη, 247 την Πέμπτη και 408 χθες Παρασκευή).

Στο ίδιο διάστημα πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564.

Συνολικά δηλαδή στο Βόρειο Αιγαίο από τη Δευτέρα το πρωί έως σήμερα έφθασαν 2.292 πρόσφυγες και μετανάστες.

Άλλοι 408 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους 73 με ιστιοφόρο σκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης, έφτασαν σήμερα μέχρι τις 12 το μεσημέρι στη Λέσβο. Ανεβάζοντας σε 12.000 τον αριθμό των όσων διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, ο οποίος με υποδομές για μόλις 3.000 άτομα, επεκτείνεται πλέον με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε γειτονικά ελαιοκτήματα.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης που προγραμματίστηκε να γίνει με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων τοπικών υπηρεσιών την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

Εν τω μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο συζήτησης το μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη, με την παρουσία των συναρμόδιων υπουργών, θα παρουσιαστεί η κατάσταση στα νησιά και θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των μέτρων που είχαν αποφασιστεί στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ, για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ανακοίνωση από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Έως τις 11:00 σήμερα (σσ  χθες ) 20.9.2019 έχουν εισέλθει παρατύπως στην νήσο 300 οικονομικοί, κυρίως, μετανάστες ! Έως πότε οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου θα θεωρούνται από την Ευρώπη και την λοιπή Ελλάδα ως χώρος αποθέσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όπου πρακτικά ¨λησμονούνται¨ εμπλεκόμενοι σε ατέρμονες διαδικασίες;

Απαιτούμε εκ νέου  την αποτελεσματική αποτροπή εισόδου τους με καλλίτερη φύλαξη των θαλασσών μας, την ταυτόχρονη εκκένωση των νήσων και την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ


                                                                           Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
                                                                                   Κωνσταντίνος Ι. Μουτζούρης

Δήλωση από τον Δημοτικό Σύμβουλο Παναγιώτη Βαλεση:

«- Σήμερα για πολλοστή μέρα συνεχίζεται ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ του Ελληνικού κράτους, με την αποβιβαση μέχρι και με ιστιοφόρο 500..μεχρι τώρα....παρατυπων λαθρομετακινουμενων.
-Επειδή ουδέποτε κρυφτηκα και ούτε πρόκειται...
κ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟ είσαι επιεικώς
ΤΡΑΓΙΚΟΣ (μέχρι τώρα τουλάχιστον).
Αφήνεται τη Λέσβο και τα άλλα νησιά στο έλεος του Θεού.
Αδιαφορειτε παντελώς για την Εθνική ασφάλεια των νησιών.
Αδιαφορειτε παντελώς για την ασφάλεια των κατοίκων των νησιών αλλά και για την υγειονομική τους ασφάλεια.
Αδιαφορειτε για τους ίδιους τους αφιχθεντες συντηρωντας το ΚΟΛΑΣΤΉΡΙΟ της Μοριας σε ακόμα χειρότερη μορφή από τους προηγούμενους.
Αφηνεται κάθε λογής ΜΚΟ να λειτουργούν σε καθεστώς ΠΛΗΡΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ παραβλεποντας προκλητικά τους Εθνικούς κινδύνους που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΈΝΑ έχει αυτή η πρακτική.
Η κανονικότητα για τους κατοίκους των νησιών μοιάζει με όνειρο απατηλο, οι οποίοι κοιτούν αποσβολωμενοι μια κυβέρνηση, που ενω λειτουργεί άψογα σε όλους τους τομείς στο θέμα αυτό λειτουργεί ως ΚΑΚΕΚΤΥΠΟ του ΣΎΡΙΖΑ.
κ Βουλευτα........ κ ΑΘΑΝΑΣΊΟΥ
κ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΑ.. κ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ
κ ΔΉΜΑΡΧΕ............ Κ ΚΎΤΕΛΗ
κ ΔΗΜΑΡΧΕ............. Κ ΒΕΡΡΟ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΉΡΙΟ κ άλλοι ΦΟΡΕΙΣ
Η κατάσταση στο νησί μας είναι ΤΡΑΓΙΚΗ και το χειρότερο ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ !!!!
Πριν λοιπόν γίνει και ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΗ, πολύ σύντομα με ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ...... κάνω έκκληση ΔΗΜΌΣΙΑ.... ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ!!!
- Όχι με ΔΗΛΩΣΕΙΣ και λόγια φωτοβολίδες κροτου λάμψης... αλλά με ΕΡΓΑ, που έπρεπε να είχαν γίνει ΧΤΕΣ!!
ΥΓ... Για όσους γνωρίζουν ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΩ αλλά ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΩ.»


Τοποθέτηση του Βουλευτή Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνού για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα τις προτεραιότητες της Φινλαδικής Προεδρίας στην ΕΕ και με προσκεκλημένο για ενημέρωση τον Πρέσβη της Φινλαδικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ Γιούχα Μάρκους Πίικο (20/9/19):

«…Προέρχομαι ως Βουλευτής από το νομό Λέσβου και είμαι σίγουρος ότι όλη η Ευρώπη και ο κόσμος γνωρίζει τι έχουμε αντιμετωπίσει στο νησί μας από το 2015 και πέρα.

Τα ερωτήματα πλέον τίθενται έχοντας ξεπεράσει πλέον τη φάση του κατεπείγοντος. Η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας είναι εκτός ελέγχου, γιατί οι ροές τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί – θυμίζοντας τις χειρότερες εποχές που η δική μας κυβέρνηση είχε κληθεί να διαχειριστεί το 2015 έως 2016 - και ταυτόχρονα, δυστυχώς, έχουμε και μία διαχείριση από τη ΝΔ η οποία δεν έχει βοηθήσει προς την γρήγορη αποσυμφόρηση της Μόριας, όπως είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε εμείς.
[…] Είναι θετικό σε επίπεδο συμβολικό και σε επίπεδο πολιτικής ουσίας το γεγονός, ότι στο κείμενο της Φινλανδικής Προεδρίας το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών  δεν συμπεριλαμβάνεται στο κεφάλαιο της ασφάλειας, αλλά στα υπόλοιπα ζητήματα που πρέπει να διαχειριστεί η ΕΕ. Αυτό έχει την δική του σημασία σε μία εποχή που η ακραία συντηρητικοποίηση  της ΕΕ οδηγεί στην πολιτισμική ηγεμόνευση στους ευρωπαϊκούς λαούς πολύ ακραίων, ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων.

[…] Αφού λοιπόν σωστά η Φινλανδική Προεδρία τοποθετεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα ξεχωριστά από την ασφάλεια - σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις του Όρμπαν, της Πολωνίας ή και την νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα - το ζήτημα είναι να ξεπεραστεί σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής η έλλειψη ηγεσίας που ζήσαμε όλη αυτήν την περίοδο.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία έσπευδε κάθε φορά να επιδείξει κακώς εννοούμενη πυγμή στα ζητήματα τα δημοσιονομικά, αλλά όχι στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενώ έχουμε στα χέρια μας συμφωνίες για την μετεγκατάσταση, για την επανένωση οικογενειών και για τον διαμοιρασμό της ευθύνης στην βάση της Αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αυτές οι συμφωνίες δεν έχουν εφαρμοστεί. Έχουν παραβιαστεί μονομερώς από μία σειρά από κράτη – μέλη.

Το ουσιώδες ζήτημα λοιπόν είναι εάν και κατά πόσο η Φινλανδική Προεδρία έχει την πολιτική βούληση να διαχειριστεί με αποφασιστικότητα το γεγονός, ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό μια σειρά από κράτη – μέλη παραβιάζουν μονομερώς τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη μετεγκατάσταση, την επανένωση οικογενειών και τον διαμοιρασμό της ευθύνης.

[…] Γιατί, πρώτα απ’ όλα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το ανθρώπινο κόστος που επωμίζεται στις πλάτες του τόσο ο τοπικός πληθυσμός στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όσο και ο προσφυγικός και μεταναστευτικός πληθυσμός που, φτάνοντας σήμερα να ξεπερνά τις 11.000 στη Μόρια, αντιμετωπίζει οριακές καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια του την επιβίωση».