Το προσωπικό του νοσοκομείου Μυτιλήνης έσωσε 12χρονο μεταμοσχευμένο προσφυγόπουλο που δεν είχε ΑΜΚΑ


Κινδύνευσε 12χρονος πρόσφυγας στην Μόρια, που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και δεν μπορούσε να λάβει τα απαραίτητα φάρμακα γιατί δεν είχε ΑΜΚΑ.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες έπρεπε να καταβάλλουν οι θεράποντες ιατροί και η Διοίκηση του «Βοστάνειου» Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης προκειμένου να βρουν μία νόμιμη οδό, σύμφωνα με την οποία θα ήταν δυνατή η χορήγηση των απαραίτητων φαρμάκων σε ένα 12χρονο προσφυγόπουλο, το οποίο είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και δεν είχε ΑΜΚΑ.

Το μικρό παιδάκι είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του και βρέθηκε στο νησί ενόψει του πρόσφατου μεταναστευτικού κύματος. Χάρη στην ανθρωπιά και τα γρήγορα αντανακλαστικά τόσο της ομάδας των γιατρών όσο και της Διοικήτριας του νοσοκομείου, το παιδί κατάφερε να λάβει τα απαραίτητα φάρμακα και να μην κινδυνεύσει με απόρριψη μοσχεύματος.

Η δήλωση της Δοικήτριας του Νοσοκομείου

H Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης κα. Άννα Ζερβού, περιγράφει όσα διαδραματίστηκαν στο iatropediagr:

«Το παιδί είναι νεφροπαθής, είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του κι ήρθε στο νοσοκομείο με ένα σακούλι φάρμακα. Το φαρμακείο μας δεν είχε τα εξειδικευμένα φάρμακα που απαιτούνταν, αλλά και το παιδί δεν είχε ΑΜΚΑ και κανονικά δεν επιτρεπόταν να του χορηγήσουμε.
Ο ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο τελικά επικοινώνησα, μας έδινε το φάρμακο δανεικό, το πληρώσαμε και αναγκαστήκαμε να κάνουμε εισαγωγή στο παιδί για να λύσουμε με νόμιμο τρόπο το θέμα. Το ποσό το επιβαρύνθηκε τελικά το νοσοκομείο».

Αφού χορηγήθηκε στο παιδί η απαραίτητη θεραπεία, στη συνέχει ζητήθηκε άρση του γεωγραφικού περιορισμού και του χορηγήθηκε ειδική άδεια (η οποία δίνεται σε ευάλωτους πληθυσμούς), ώστε να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε στο ειδικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων και επέτρεψε στο Hot Spot (KYT)  της Μόριας.

Πηγή in.gr