Στην Μυτιλήνη το 10ο Διεθνές Συνέδριο περί Συρφίδων


Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του NoviSad Σερβίας, οργανώνει, 8–12 Σεπτεμβρίου 2019, στη Μυτιλήνη, το 10ο Διεθνές Συνέδριο περί Συρφίδων (https://iucn-hsg.pmf.uns.ac.rs/iss10/, https://cbbc.pmf.uns.ac.rs/en/iss10/).

Στην ταξινομική ομάδα των Συρφίδων ανήκουν έντομα που συνιστούν σημαντικούς επικονιαστές (τους σημαντικότερους μετά τις μέλισσες), καθώς και παράγοντες βιολογικής καταπολέμησης και βιολογικής ανακύκλωσης.  

Οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο, σημαντικοί συρφιδολόγοι από 21 χώρες και 4 ηπείρους, θα συζητήσουν για την κατάσταση των συρφίδων, για τις οποίες η Λέσβος αποτελεί θερμό σημείο βιοποικιλότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Σε συνέχεια του Συνεδρίου, από τις 13 έως 15 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί, επίσης στην Μυτιλήνη, εργαστήριο (workshop) της IUCN, με συμμετοχή επίλεκτων συρφιδολόγων,με σκοπό την δημιουργία του Κόκκινου Βιβλίου των Συρφίδων της Ευρώπης.

Το 10ο Διεθνές Συνέδριο περί Συρφίδωνοργανώνεται στο πλαίσιο των 25 χρόνων του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο του Κτιρίου Γεωγραφίας, στην Πανεπιστημιούπολη της Μυτιλήνης. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του Άτλαντα των Συρφίδων της Ελλάδος (AtlasofthehoverfliesofGreece, εκδόσεις BRILL, Leiden, 2019), εγχειρίδιο– αποκύημα του έργου POL-AEGIS (ΘΑΛΗΣ, 2012–2015) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.