Πύρινη λαίλαπα- Η Εύβοια φλέγεται – Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά (VIDS)


Νέα μέτωπα ξεπηδούν διαρκώς στην Εύβοια. Περικυκλωμένο από τις φλόγες το χωριό Μακρυμάλλη. Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά - Τραυματίας ένας πυροσβέστης. Να εμποδίσουν την πυρκαγιά να πλησιάσει τα Ψαχνά επιχειρούν οι πυροσβέστες. Ενεργοποιείται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για να βοηθήσει στο έργο της Πυροσβεστικής.

Άνιση μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια. Κι αυτό γιατί ξεπηδούν διαρκώς νέα μέτωπα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χωριό Μακρυμάλλη στο οποίο οχήματα και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις δημιουργούσαν ζώνη προστασίας, όμως πίσω από το χωριό ξέσπασε νέο μέτωπο.
Επιπλέον τα πράγματα στην Εύβοια γίνονται ακόμη πιό δύσκολα καθώς δεν μπορούν να πετάξουν προς το παρόν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και επιχειρούν μόνον τα ελικόπτερα.



Σύμφωνα με πληροφορίες ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στην περιοχή, ενώ η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει ακίνητα και αυτοκίνητα, όπως αναφέρει και το psaxna.gr.

Το χωριό εδώ και ώρες έχει εκκενωθεί, όπως επίσης και τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα, με εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά από σχετική εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.

Κίνδυνος να φτάσει το μέτωπο στα Ψαχνά

Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών στην Εύβοια. Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται τώρα μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν.

Ο δήμαρχος Ψαχνών και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση.
Υπενθυμίζεται πως στα Ψαχνά έχουν μεταφερθεί και οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν.
Ευρωπαϊκή συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης



Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα της μετά το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Αυτό κάνει γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Στην ίδια ανάρτηση, ο Ευρωπαίος επίτροπος εκφράζει την αλληλεγγύη της ΕΕ, τονίζοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Όπως έκανε επίσης γνωστό σε προγενέστερη ανάρτησή του ο κ. Στυλιανίδης, είναι σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές για την πυρκαγιά στην Εύβοια και τις άλλες περιοχές και έχει ήδη συνομιλήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η φλεγόμενη Εύβοια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δ.Ε.Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά.
Μετά το μεσημέρι, έγινε αίτημα συνδρομής στον ευρωπαϊκό οργανισμό πολιτικής προστασίας που ανταποκρίθηκε άμεσα και αεροπλάνα από Κροατία και Ιταλία ξεκινούν για Ελλάδα.

Το χρονικό του δράματος στην Εύβοια

Μια πραγματική οικολογική καταστροφή συντελείται εδώ και πολλές ώρες στην Εύβοια. Η φωτιά, στην περιοχή Αγριλίτσα κοντά στα Ψαχνά, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης (13.08.2019) καίει χωρίς σταματημό ένα παρθένο πευκοδάσος Natura, καταφύγιο άγριας ζωής. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονταν συνεχώς αλλά οι ισχυροί άνεμοι και ο πολύ πυκνός καπνός έκαναν το έργο τους πολύ δύσκολο.


Μετά την τελευταία ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, για να περιορίσουν τη φωτιά στην Εύβοια επιχειρούσαν: 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος έκαναν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατηύθυνε τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνέδραμαν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Το παρθένο πευκοδάσος καιγόταν απ’ άκρη σ’ άκρη και οι καπνοί είχαν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας και έφτασαν μέχρι και την Αττική.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούσαν να προσφέρουν κάτι περισσότερο καθώς η φωτιά ήταν σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούσαν να την πλησιάσουν.


Το βάρος, έπεσε στις εναέριες δυνάμεις αλλά κι αυτές αντιμετώπιζαν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν πολύ κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.

Οι κάτοικοι στα χωριά Μακρυμάλλη (από νωρίς το πρωί), Κοντοδεσπότι και Σταύρος είχαν από νωρίς ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν τα χωριά αν και οι φλόγες απέχουν αρκετά., όπως και έγινε τελικά. Από το πρωί είχε εκκενωθεί και το μοναστήρι Παναγία Θεοτόκος, με τους τρεις καλόγερους που βρίσκονταν εκεί να απομακρύνονται.

Η φωτιά που κατακαίει εδώ και πολλές ώρες την Εύβοια ξέσπασε στις 03:10 τα ξημερώματα, σε σημείο κοντά σε δρόμο, εύκολα προσβάσιμο στους πάντες. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή υπήρξαν και υπόνοιες για εμπρησμό.

Από νωρίς το πρωί ήταν στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Πηγή newsit.gr