Υρώ Μανέ: Η «Ρένα» αποκαλύπτεται στο LesvosPost…πριν έρθει στην Μυτιλήνη!


Η Ρένα έχει βγει «στο κλαρί» από τα γεννοφάσκια της, Τώρα πλέον είναι γριά.Μια ομάδα ρεπόρτερ-συγγραφέων γνωρίζουν τη Ρένα τη Σμυρνιά στο Athens Pride Parade και εκείνη τους καλεί σπίτι της όπου μέσα από τις αφηγήσεις της, ξετυλίγει το νήμα της περιπετειώδους ζωής της.

Η «Ρένα» είναι το τελευταίο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ, που γίνεται θεατρικό σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη.

Πρόκειται για μία παράσταση που γνώρισε την απόλυτη επιτυχία. Η «Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ θα βρίσκεται στην Μυτιλήνη την ερχόμενη Δευτέρα, 5η Αυγούστου με την Υρώ Μανέ σε μια από τις πιο δυνατές ερμηνείες της.

 «Ρένα», η ηρωίδα από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ, βγαίνει από τις σελίδες και -επί σκηνής πλέον- διηγείται τη θυελλώδη ζωή της αλλά και παράλληλα όλη τη σύγχρονη ελληνική ιστορία από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως σήμερα.

Σήμερα, η Υρώ Μανέ μιλάει στο «LesvosPost» και στον Δ/ντη-Αρχισυντάκτη του L.P Στεφάνου Γεώργιο για τη δική της Ρένα, τον τρόπο που η κοινωνία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ιερόδουλες στην Ελλάδα, το ρίσκο που πήρε αποφασίζοντας τα ερμηνεύσει την αγαπημένη ηρωίδα κ.ά.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

*Όπου

Γ.Σ: ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Υ.Μ: ΥΡΩ ΜΑΝΕ

κα Μανέ καλησπέρα σας. Καταρχήν θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε γι΄αυτην την συνέντευξη στο lesvosost.com και να σας ευχηθούμε καλή διαμονή και μια επιτυχημένη παράσταση στην Μυτιλήνη στις 5 Αυγούστου …

Γ.Σ Πείτε μας δυο λόγια για τον ρόλο σας στην παράσταση

Υ.Μ Η «Ρένα» είναι μια γυναίκα ελευθέρων ηθών. Προσφέρει τις ερωτικές της υπηρεσίες χωρίς καμία τσιγγουνιά. Καταφέρνει να διατηρήσει τη δύναμη της ψυχής της. Είναι μια μεγάλη καρδιά που μπορεί και θέλει να αγαπά. Και το πιο σημαντικό για μένα; Διατηρεί την αθωότητά της. Η αφήγηση έχει ως φόντο σχεδόν όλη την ιστορία της Ελλάδας τον  20ου αιώνα. Κατά τη γνώμη μου, πάντα γοητεύει τον θεατή μια τέτοιου τύπου αναδρομή. Μια αναδρομή που δεν κουνάει το δάχτυλο και δεν νουθετεί αλλά καταγράφει με έναν πολύ προσωπικό τρόπο τη «θέση» που έχει ένας λαϊκός άνθρωπος ο οποίος βλέπει τα γεγονότα, σαν μια μονάδα μέσα στο πλήθος και τα μεταφέρει μέσα από τη δική του οπτική.

«Η «Ρένα» σπανίζει σαν προσωπικότητα»

Γ.Σ Ποια είναι η Ρένα;

Υ.Μ Η «Ρένα» σπανίζει σαν προσωπικότητα.  Ενώ έχει περάσει μια δύσκολη ζωή – και μπορούμε να φανταστούμε το γιατί, μόνο και μόνο λόγω του επαγγέλματός της – η σκληρότητα δεν έχει αποτυπωθεί πάνω στον χαρακτήρα της. Διατηρεί την αισιοδοξία της, τη δοτικότητά της, την καλοσύνη και την αθώα ματιά προς τη ζωή και τους ανθρώπους.

Γ.Σ Είχατε μιλήσει με τον Αύγουστο Κορτώ;

Υ.Μ Βέβαια και ήρθα σε επαφή με τον συγγραφέα. Πρώτα-πρώτα του είπα ότι ενθουσιάστηκα με το βιβλίο του. Ήταν διακριτικός από την αρχή, δεν ήρθε καν στις πρόβες και όταν είδε το έργο συγκινήθηκε γιατί ακόμη και η δική του εικόνα για τη «Ρένα» ξεπεράστηκε από το πώς χτίστηκε η παράσταση. Είναι ένα έργο που γράφτηκε με πολλή αγάπη και υλοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό.

Γ.Σ Έχετε ξαναρθεί πολλές φορές στην Μυτιλήνη. Ποια η γνώμη σας γι αυτήν;

Υ.Μ Είναι ένα αγαπημένο νησί όπως όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Έχω βέβαια μια ιδιαίτερη αδυναμία στην Χίο από όπου κατάγομαι. Έχω φίλους στην Μυτιλήνη, έχει πολύ ωραίο κοινό, πολύ ζωντανό και πολύ θετικό.

«Οι Μυτιληνιοί θα ταυτιστούν με την «Ρενα»

Γ.Σ Η Λέσβος έχει περάσει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια, σεισμό, μεταναστευτικό, πλημμύρες κτλ. Ποιο το μήνυμα σας για τους κατοίκους της;

Υ.Μ Η «Ρένα» έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου. Πόλεμο, εμφύλιο, εξορία, έχει δεινοπαθήσει , έχει πέσει, έχει ταπεινωθεί, έχει ταλαιπωρηθεί αλλά αγωνίστηκε, άντεξε, σηκώθηκε και την βρίσκουμε μέχρι τις μέρες μας να έχει μια αχαλίνωτη δύναμη για τη ζωή. Έτσι νομίζω συμβαίνει κι έχει συμβεί με τον τόπο μας συνολικά. Πιστεύω ότι με αυτό θα ταυτιστούν οι Μυτιληνιοί βλέποντας αυτή την παράσταση.

Γ.Σ Ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας σήμερα;

Υ.Μ Νομίζω ότι οι γυναίκες έχουν προχωρήσει πολύ στην εποχή μας και αλίμονο αν δεν συνέβαινε. Είναι ανεξάρτητες, δημιουργικές και δυναμικές.

«έχω επικεντρωθεί στη «Ρένα» και απολαμβάνω το ταξίδι μαζί της»

Γ.Σ Εγκλήματα και Φλώρα – Θα παίζατε σε ένα ενδεχόμενο «σίκουελ» – κι ας σας «πέθανε» ο Λευτέρης Παπαπέτρου;

Υ.Μ Θεωρώ πως αυτός ο κύκλος έχει κλείσει μετά από τόσα χρόνια που έχουν περάσει. Θα ήθελα να ξαναβρεθώ με τους ίδιους ηθοποιούς που είναι και καλοί μου φίλοι,  ίσως σε κάποια άλλη συγκυρία. Προς το παρόν όμως έχω επικεντρωθεί στη «Ρένα» και απολαμβάνω το ταξίδι μαζί της.

Γ.Σ Ο ρόλος της Φλώρας ήταν σημαντικός για σας, πώς «βγήκατε» από αυτόν;

Υ.Μ Έχουν περάσει 20 χρόνια . Αλίμονο αν δεν είχα καταφέρει να ξεφύγω από αυτήν και να κάνω κι άλλους σημαντικούς ρόλους στην τηλεόραση και στο θέατρο ώστε το κοινό να με ακολουθήσει και για αυτούς.

Γ.Σ Πώς βλέπετε την εικόνα που έχει η τηλεόραση σήμερα, σε σχέση με παλιότερα;

Υ.Μ Νομίζω ότι έχει αρχίσει να υπάρχει φως στο τηλεοπτικό τοπίο καθώς αρχίζουν να γίνονται σειρές μυθοπλασίας. Και θέλω να πιστεύω ότι θα έρθουν πολύ καλύτερες ημέρες για την τηλεόραση.

Γ.Σ Σε ποιους ρόλους η Υρώ «οφείλει» την πορεία της στο θέατρο;

Υ.Μ Όποιους ρόλους έχω κάνει τους αγαπώ και με αυτούς έχω προχωρήσει, με ένα ιδιαίτερο δέσιμο με την «Ερασμία» στον Συμβολαιογράφο του Νίκου Βασιλειάδη. Η «Ρένα» είναι ακόμη «ζωντανή» μέσα μου μιας και ταξιδεύω μαζί της.

«Το μήνυμα που δίνει η παράσταση είναι: «να αγαπήσετε και να αγαπηθείτε»

Γ.Σ Τι επιδιώκετε να μεταδώσετε μέσω της καλοκαιρινής σας περιοδείας;

Υ.Μ Η μαγεία στο θέατρο είναι πως κάθε θεατής έχει την ελευθερία να κάνει την δική του ανάγνωση και να νιώσει κάτι ξεχωριστό από το έργο. Το μήνυμα που σίγουρα δίνει η παράσταση είναι αυτό δια στόματος «Ρένας»: «να αγαπήσετε και να αγαπηθείτε».

Γ.Σ Κα Μανε σας ευχαριστούμε  θερμά για αυτήν την συνέντευξη, σας ευχόμαστε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και μια μεγαλειώδη παράσταση στο κάστρο της Μυτιλήνης

Υ.Μ Ευχαριστούμε πολύ, να είστε καλά. Σας περιμένω όλους την Δευτέρα στις 21.30



Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΡΕΝΑ
ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΟΡΤΩ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΡΩ ΜΑΝΕ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ
Ένας ύμνος στην αγάπη, στη ζωή και στον έρωτα χωρίς φραγμούς 
Μετά τη μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με συνεχείς sold out παραστάσεις, η «Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ βάζει πλώρη για τα μεγαλύτερα θερινά θέατρα όλης της χώρας. 

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κουντούρη.
Στον ομώνυμο ρόλο η Υρώ Μανέ και μαζί της, συνοδοιπόροι επί σκηνής οι Άγης Εμμανουήλ, Κωνσταντίνος Φάμης, Μιχάλης Αβρατόγλου, καθώς και οι μουσικοί Παναγιώτης Τσεβάς και Κώστας Νικολόπουλος.
 Η «Ρένα», η ηρωίδα από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ, βγαίνει από τις σελίδες και- επί σκηνής πλέον- διηγείται τη θυελλώδη ζωή της αλλά και παράλληλα όλη την σύγχρονη ελληνική ιστορία από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως σήμερα.
Μια παράσταση ύμνος στην αγάπη, στη ζωή και στον έρωτα χωρίς φραγμούς, σε μια Ελλάδα που σπαράσσεται, γονατίζει, ανασταίνεται και συνεχίζει μοιραία και ακάθεκτη.  Μια τοιχογραφία της χώρας μας μέσα από τη μουσική των δεκαετιών, την αθωότητα, την αμεσότητα και τη δύναμη για επιβίωση μιας γυναίκας, που το μόνο που ήξερε καλά ήταν να προσφέρει ερωτικές υπηρεσίες.
Ταυτότητα παράστασης

Ρένα του Αύγουστου Κορτώ
Στον ομώνυμο ρόλο η Υρώ Μανέ
Συμπρωταγωνιστούν: Άγης Εμμανουήλ, Κωνσταντίνος Φάμης, Μιχάλης Αβρατόγλου.
Μαζί τους στη σκηνή οι μουσικοί: Παναγιώτης Τσεβάς και Κώστας Νικολόπουλος.
Θεατρική διασκευή: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Σκηνοθεσία: 
Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά-κοστούμια: 
Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Παναγιώτης Τσεβάς
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
VideoΣτέφανος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτης: Θάλεια Γρίβα
Βοηθός σκηνογράφου – Ενδυματολόγου
: Μαρία Παπαδοπούλου
Βοηθός φωτιστή: Στέβη Κουτσοθανάση
Φωτογραφίες: Μαντώ Βασίλη
Επιμέλεια μακιγιάζ φωτογράφισης και 
videoΕυάγγελος Κοντομούς

Σχεδιασμός αφίσας: Θωμάς Παλυβός
Τιμές εισιτηρίων: 18 € (γενική είσοδος), 15 € (Φοιτητικό, άνω των 65), 13 € (Ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων).
Η παράσταση μέσα από τα λόγια των συντελεστών της
«Μια ομάδα ρεπόρτερ-συγγραφέων γνωρίζουν τη Ρένα τη Σμυρνιά στο Athens Pride Parade. Η Ρένα τους καλεί σπίτι της και με τον δικό της μοναδικό τρόπο, ξετυλίγει το νήμα της περιπετειώδους ζωής της. Μέσα από τη σπαρταριστή αφήγησή της, αποφασίζει να τους μοιράσει ρόλους, κι έτσι οι νέοι που την ακολούθησαν αρχίζουν να «υποδύονται» τους μεγάλους έρωτες της ταραγμένης της ζωής. Η Ρένα, στο κλαρί από τα γεννοφάσκια της, μας παίρνει μαζί της στο ταξίδι της ζωής της και της ιστορίας της Ελλάδας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εικόνες, μουσικές και τραγούδια ολόκληρου του 20ου αιώνα.»
Νικαίτη Κοντούρη

«Η Ρένα θα μπορούσε να είναι μια ακόμα πουτάνα. Μια ακόμα ξεμωραμένη ηλικιωμένη πουτάνα με πολλές εμπειρίες. Δεν είναι όμως. Γιατί δεν είναι ούτε η πουτανιά που την ορίζει. Ούτε τα χρόνια. Ούτε η ίδια η ιστορία. Η λαχτάρα της για τη ζωή και ο έρωτάς της για το αύριο είναι που την ορίζουν. Η επιθυμία της να ξημερώσει ένα ακόμα πρωί, να πιει το καφεδάκι της μαζί με το τσιγάρο της στο μπαλκόνι και να κοιτάει όπου φτάνει το μάτι της και ακόμα παραπέρα. Και αν σε δει στο δρόμο μετά να σου πει: “Να ζήσεις όσο μπορείς πιο ευτυχισμένος. Ν' αγαπήσεις και ν΄ αγαπηθείς”.»
Στέλιος Χατζηαδαμίδης
___________________________________________________________
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 18€, Φοιτητικό, άνω των 65: 15€, Ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων: 13€
 Προπώληση: 
Viva.gr, artinfo.gr, 210 9213310