«Aegean Regatta 2001 & 2019» και Πλωμάρι


Μια ευτυχής συγκυρία της έναρξης των διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων «Aegean Regatta 2001» και συμπωματικά του δικού μας αιτήματος χορηγίας για την εκδήλωση "Πλωμάρι & Θάλασσα" μας έφερε στην από κοινού διοργάνωση με το Υπουργείο Αιγαίου και το Δήμο Πλωμαρίου της «Αιγαίο και Πλωμάρι: Ναυτική- Ναυπηγική παράδοση».

Αποτέλεσε δε, την 1η πολιτιστική εκδήλωση της έναρξης των διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων «Aegean Regatta 2001».


Η έναρξη της 1ης “Aegean Regatta” το 2001 έγινε στο Πλωμάρι, τιμώντας τη Ναυτική-Ναυπηγική παράδοση του, οι εμπνευστές και διοργανωτές της - Νικος Σηφουνάκης – Υπουργείο Αιγαίου .
Στο πλαίσιο της έναρξης των αγώνων «Aegean Regatta 2001» και της εκδήλωσης μας "Πλωμάρι & Θάλασσα", πραγματοποιήσαμε σειρά εκδηλώσεων που αναδείκνυαν τη ναυτοσύνη του Πλωμαρίου και διήρκησαν μια εβδομάδα (11- 18 Αυγούστου 2001). Συνοπτικά, αναφέρουμε την 1η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Αυγούστου, με θέμα «Πλωμάρι: Ιστορία και Ναυτική- Ναυπηγική παράδοση». Στην εκδήλωση αυτή, τιμήθηκε από το Σύλλογο ο διαπρεπής ιστορικός και ερευνητής της τοπικής ιστορίας του Πλωμαρίου κ. Ιωάννης Μουτζούρης –πατέρας του νεοκλεγέντος περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη-, για την προσφορά του στη μελέτη της ιστορίας της περιοχής μας. Ο κύριος ομιλητής της, ο ιστορικός κ. Στρατής Αναγνώστου, ανέπτυξε το θέμα «Πλωμάρι και Θάλασσα: 1843 -1912». Στην επόμενη εισήγηση «Πλωμαρίτες καραβομαραγκοί: Εμπειρίες και μνήμες» οι καραβομαραγκοί Γιώργος Γιαμουγιάννης, Δούκας Γιαμουγιάννης και Ανδρέας Λιόλιος, καθώς και ο καπετάνιος Μανόλης Πιτσιλαδής, κατέθεσαν τις μνήμες  και τις εμπειρίες τους, σχετικές με την ναυπηγική- ναυτική παράδοση του Πλωμαρίου. Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με ερωτήσεις, παρεμβάσεις, αναφορές σχετικές με το θέμα της εκδήλωσης.


Η 2η εκδήλωση έγινε στις 16 Αυγούστου με δραστηριότητες των μαθητών του Πλωμαρίου (και των επισκεπτών) σχετικές με τη θάλασσα με θαλασσινά παιχνίδια, ζωγραφική με θέματα σχετικά με το Πλωμάρι και τη θάλασσα και τέλος, στις 9 το βράδυ μαθητές και μαθήτριες τραγούδησαν μελοποιημένα ποιήματα του Ελύτη, Καβαδία και άλλων ποιητών σχετικά με τη θάλασσα, με την επιμέλεια των δασκάλων κ. Πέπη Κοκκίνη και κ. Μαρίας Κουτλή., πάνω στο πανέμορφο παραδοσιακό ξύλινο  σκάφος ΄΄Σοφία Σταρ΄΄.


Τέλος, στις 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η 3η εκδήλωση με θέμα «Αιγαίο και Πλωμάρι: Ναυτική- Ναυπηγική παράδοση» και περιελάμβανε τα εγκαίνια  της σπουδαίας έκθεσης του Υπουργείου Αιγαίου «Ναυτική παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και σκαριά» και τη βράβευση των καραβομαραγκών του Πλωμαρίου. Στο χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Συλλόγου «Το Πόλιον», αναφέρθηκε στη σχέση ναυσιπλοΐας και Αιγαιπελαγίτικου πολιτισμού και στις μαρτυρίες για την ανάπτυξη της ναυσιπλοϊας του Πλωμαρίου κατά τον 18ο αι., επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη ναυπηγική παράδοση και τέχνη του Πλωμαρίου η οποία σταδιακά χάνεται. Το Πλωμάρι τόνισε - ένας από τους σημαντικότερους χώρους ναυπήγησης στο Αιγαίο- είναι ο ιδανικός τόπος για την ίδρυση ενός ζωντανού θεματικού Μουσείου Ναυπηγικής –ναυτικής παράδοσης, για να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση γνωρίζοντας ότι ο σεβασμός στο παρελθόν είναι εγγύηση για το μέλλον. Ακολούθησε εισήγηση του αρχιτέκτονα- ερευνητή της Ναυτικής ιστορίας κ. Κώστα Δαμιανίδη με τίτλο: «Η Αιγαιοπελαγίτικη Ναυπηγική παράδοση και Πλωμάρι» στην οποία αναφέρθηκε για τη μοναδικότητα των ταρσανάδων του Πλωμαρίου στο Αιγαίο και στην αναγκαιότητα της ίδρυσης του Μουσείου ναυπηγικής παράδοσης στο Πλωμάρι.


Τέλος, βραβεύτηκαν οι καραβομαραγκοί Πλωμαρίου και η εκδήλωση έκλεισε με τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ανακεφαλαιώνοντας, τις γεμάτες θάλασσα εκδηλώσεις της “Aegean Regatta 2001” διακρίνουμε στόχους, οράματα, τιμή και ανάδειξη της Ναυτικής-Ναυπηγικής παράδοσης του Αιγαίου και του Πλωμαρίου. Τι κερδίσαμε? α. Μάθαμε και αγαπήσαμε την ιστορία και την ναυτική –ναυπηγική μας παράδοση εμείς, τα παιδιά μας – γιατί πραγματοποιήσαμε και εκπαιδευτικά προγράμματα σ αυτά για τη θαλασσινή μας παράδοση - και οι επισκέπτες μας, οι οποίοι γνώρισαν και τις φυσικές ομορφιές του Πλωμαρίου. β. το 2003 ολοκληρώθηκε τελικά η αγορά του παλιού βιομηχανικού κτηρίου (ραφινερί Ξυπτερά),  από το Υπουργείο Αιγαίου για λογαριασμό του Δήμου Πλωμαρίου με τον τίτλο: Μουσείο Ναυτικής Τέχνης και Ναυπηγικής Παράδοσης του Αιγαίου.


Τι προχώρησε?  Εξαρτάται το πώς θα δούμε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο! Πάντως, παρά τις προσπάθειές και τις πιέσεις μας, την κατάθεση προμελετών στατικής και αρχιτεκτονικής του κτηρίου, την σχετικά πρόσφατη εξασφάλιση 50.000 €  από τη Γεν. Γραμ. Αιγαίου, η "ωριμότητα" του έργου δημιουργίας Ναυτικού "Μουσείου", είναι ακόμη μικρή.


Το αίτημα μας, για  παραχώρηση θέσης τοποθέτησης παραδοσιακού ξύλινου τρεχαντηριού, χαρακτηρισμένο από το Υπ. Πολιτισμού ως μουσειακό έκθεμα και σύμβολο διάσωσης της Ναυτικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ναυτικό Πλωμάρι δεν βρίσκει ανταπόκριση από το Τοπικό Συμβούλιο. Το αίτημα μας μένει αναπάντητο εδώ και 2 μήνες και προφορικά είναι αρνητικό.

Τι περιμένουμε από την "Aegean Regatta 2019" ? Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έχει επιτυχία!