Εντυπωσιασμένοι από το Απολιθωμένο Δάσος και το θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης 17 φοιτητές από το Παν. του Μίτσιγκαν


Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από το Απολιθωμένο Δάσος και το θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης έμειναν οι 17 φοιτητές και 3 συνοδοί καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. 

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο συμμετέχοντας στο Θερινό Σχολείο Κοινωνικών Επιστημών που υλοποιείται στην περιοχή της Θερμής με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Σοφία Κοφοπούλου. Το πρόγραμμα τους περιλάμβανε εκπαιδευτική επίσκεψη πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία του Απολιθωμένου Δάσους ως προορισμού εκπαίδευσης για φοιτητές από όλο τον κόσμο.


Οι φοιτητές πραγματοποίησαν αρχικά επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου ενημερώθηκαν από την κα. Όλγα Τσαλκιτζή, Γεωλόγο του Μουσείου για την ιστορία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και τα μοναδικά ευρήματα προγονικών μορφών δένδρων. Οι συμμετέχοντες φοιτητές και καθηγητές περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και γνώρισαν τα φαινόμενα που έλαβαν χώρα στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια και συνέβαλαν στην δημιουργία του μοναδικού φυσικού μνημείου της Λέσβου, του Απολιθωμένου Δάσους.

Στη συνεχεία οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα «ΝΗΣΙΩΠΗ» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επισκέφτηκαν το θαλάσσιο και το χερσαίο τμήμα του Πάρκου Νησιώπης. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους γνώρισαν την ιστορία της μεγάλης στεριάς της Αιγιήδας αλλά και τα μεγάλα γεωλογικά ρήγματα που δημιούργησαν τη νησίδα Νησιώπη, το φαινόμενο της ηφαιστειότητας και τη συμβολή του στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Παράλληλα, επισκέφτηκαν τις χερσαίες αλλά και τις παράκτιες απολιθωματοφορές θέσεις και ενημερώθηκαν για τα ευρήματα των απολιθωμένων δέντρων αλλά και τις εργασίας συντήρησης και προστασίας των απολιθωμάτων.

Στο τέλος της επίσκεψης, οι φοιτητές και οι συνοδοί καθηγητές τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι για τη γνωριμία τους με το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης  και το Απολιθωμένο Δάσος αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει το Απολιθωμένο Δάσος για διεθνή έρευνα και επιστημονική συνεργασία.