Ο Αγιασωτης Αλκιβιάδης Στεφανής και επίσημα νέος ΥΦΕΘΑ- «Θα συνεχίσω να υπηρετώ την πατρίδα και τις Ε.Δ» (VID)


Αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ιδιαίτερο ήταν το τελετουργικό που ακολουθήθηκε χτες κατά την παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως επιβάλει το αυστηρό πρωτόκολλο. Ο νέος υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρέλαβε από τον απερχόμενο Ευάγγελο Αποστολάκη.

«Είναι ιερό το χρέος μας και έχουμε πλήρη επίγνωση του χρέους που αναλαμβάνουμε» ανέφερε κατά τη δήλωση του ο νέος υπουργός.

Ο ίδιος έκανε μια μικρή αναδρομή στις σπουδές του στις Διεθνείς Σχέσεις στο εξωτερικό, όπου έμαθε πως «βασικός παράγοντας της δύναμης μιας χώρας είναι η ισχύς και ότι η βασικής υποπαράμετρος ισχύος είναι η ισχύς του έμψυχου δυναμικού».

«Και όταν το έμψυχο δυναμικό μιας χώρας» συνέχισε «είναι υψηλής ποιότητας, ειδικά στις ένοπλες δυνάμεις, τότε μετατρέπεται σε πολλαπλασιαστή ισχύος».


Ο κ. Στεφάνης δεσμεύτηκε ότι θα τιμήσει τον όρκο που έδωσε και πως θα συνεχίσει να υπηρετεί την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Στόχος μου είναι η αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε: «Στόχος μου είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, στόχος μου είναι η επίλυση των προκλήσεων και αυτό θα επιτευχθεί με συνεργασία και, βεβαίως, με τη συνεχή και απόλυτη αφοσίωσή μου στο κύριο υπουργό».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει από το δικό του μετερίζι την πρόοδο της πατρίδας. Και γνωρίζοντας τα στελέχη μας και την ποιότητα τους είμαι απόλυτα σίγουρος πως θα γίνει αυτό».







Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, απόλυτης ομοψυχίας και αδιατάρακτης ενότητας, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, επισήμανε ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, 
Ευάγγελος Αποστολάκης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στο πλέον υψηλότατο επίπεδο, και η διακλαδικότητα έχει προαχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο περιβάλλον.

Ο κ. Αποστολάκης επισήμανε τη χρηστή διαχείριση των διατιθέμενων πόρων και αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο που επιλύει χρονίζοντα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τις ενέργειες για την έξοδο της αμυντικής βιομηχανίας από το μαρασμό. Και επανέλαβε την ανάγκη ανοικτού διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και φάρο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την αποφασιστικότητά της για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της μέσω της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, 
Παναγιώτης Ρήγας, επισήμανε την άψογη και εξαίρετη συνεργασία του στο υπουργείο και το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση, η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων παρέμεινε σε τέτοια επίπεδα ώστε ουδείς να διανοηθεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία, όπως τόνισε, δημιούργησε συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να επικεντρωθούν στην κύρια απειλή.

Ο κ. Αποστολάκης και ο κ. Ρήγας διαβεβαίωσαν για την παροχή στήριξης στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στον κ. Αποστολάκη και τον κ. Ρήγα.
Στη συνέχεια, ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ της νέας και της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας όπου υπήρξε ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου.

Κατά την αποχώρηση του κ. Αποστολάκη, όπου συνοδευόταν από τον νέο υπουργό, η μπάντα παιάνισε το εμβατήριο του Πολεμικού Ναυτικού.