Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο «Summer School 2019» για μαθητές της Λέσβου


Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019, τα πρώτο Θερινό Σχολείο Θετικών Επιστημών στο νησί μας, που διοργανώθηκε από τη Δ/νση Δ/θμιαςΕκπ/σης Λέσβου και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία μετο ΚΠΕ Ευεργέτουλα Λέσβου.

Στο Θερινό Σχολείο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και Στ΄Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από Σχολεία της Λέσβου. Επίσης, συμμετείχαν και πέντε (5) μαθητές από το 2ο ΓΕ.Λ. Χαλανδρίου Αττικής οι οποίοι είχαν βραβευθεί σε Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και παρακολούθησαν το Θερινό Σχολείο με υποτροφία.


Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους εισηγητές και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που συνέβαλλαν στην επιτυχία του Summer School, μία διοργάνωση που ευελπιστούμε με τη βοήθεια όλων των φορέων να γίνει θεσμός στη Λέσβο.

Πιο συγκεκριμένα, ευχαριστούμε τον κ. Ηλία Βαλιάκο, Γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Σιγρίου Λέσβου,ο οποίος κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών με την εξαιρετική του παρουσίαση.


Ο κ. Βαΐτης Μιχαήλ, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωγραφίας του Παν/μίου Αιγαίου με την ομάδα των συνεργατών του, δίδαξε στα παιδιά την εφαρμογή της Γεωαναζήτησης και Κινητής Μάθησης καθώς και ο κ. Κατσαρός Γεώργιος, εκπαιδευτικός κλάδου Καλλιτεχνικών, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να φτιάξουν τα δικά τους έργα τέχνης μέσω της ανακύκλωσης και του πηλού.

Ο κ. Καλδέλλης Ιωάννης, καθηγητής του Παν/μίου Δυτικής Αττικής έκανε εισήγηση με θέμα:

«Ηλεκτροκίνηση και Περιβάλλον» ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε μέσω skypeη εισήγηση του κ. Τσεσμελή Εμμανουήλ, καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Παν/μίου της Οξφόρδης και  Διευθύνοντα Σύμβουλο στο CERN, με θέμα: « Το CERN, η σωματιδιακή φυσική και η αναζήτηση της νέας φυσικής».

Ακόμη, αξιόλογοι εισηγητές ήταν ο κ. Ανδριώτης Αντώνιος, Ομ. Δ/ντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ ΙΤΕ Κρήτης και ο κ. Νιάρχος Παναγιώτης, Ομ. Καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ οι οποίοι συνεπήραν τα παιδιά με τις διαλέξεις τους.

Ο κ. Καπιωτάς Ευάγγελος, φοιτητής Γεωλογίας, έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή στον κόσμο του Σύμπαντος με το StarLab: το φορητό πλανητάριο. Η κα. Καλδέλλη Ηλέκτρα, Υπεύθυνη Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Ευεργέτουλα πραγματοποίησε μία εξαιρετική παρουσίαση με θέμα:  « Οξυμέτρηση Ελαιολάδου». 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να δώσουμε από καρδιάς στον κ. Μουσά Ξενοφών, Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του ΕΚΠΑ, ο οποίος έδωσε δύο διαλέξεις, τη μία στους μαθητές/μαθήτριες του Θερινού Σχολείου και τη δεύτερη ανοιχτή για το κοινό σχετικά με το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Τέλος, συγχαρητήρια αξίζουν στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που διοργάνωσαν τις πειραματικές δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου:

Ρούγγο Γεώργιο, υπεύθυνο ΕΚΦΕ ΔΔΕ Λέσβου,
Κακαρίδου Μαρία, Φυσικό
Μαμουλέλλη Ευστράτιο, Φυσικό
Παλαιολόγου Ελένη, Φυσικό
Χατζηκωντή Όλγα, Βιολόγο
Θωμαΐδη Βασιλική, Χημικό
Πάπαρου Φλώρα, Χημικό Μηχανικό

Τα θερμά μας συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες μαθητές και τις μαθήτριες του Θερινού σχολείου για το ήθος, την άψογη συμπεριφορά τους και το ενδιαφέρον που επέδειξαν για όλες τις  δραστηριότητες και θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το γνωστικό επίπεδο και η συνέπειά τους μας έκαναν ιδιαίτερα υπερήφανους.

Ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι και δεσμευόμαστε το επόμενο Θερινό Σχολείο Θετικών Επιστημών στο νησί μας να είναι πλαισιωμένο με περισσότερες δραστηριότητες και καινοτόμες δράσεις.
           
Ο Δ/ντής της Δ/θμιαςΕκπ/σης Λέσβου

Καπιωτάς Μιχαήλ