O Χαράλαμπος Αθανασίου μιλά για όλους και για όλα στο LesvosPost..σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί


Χ. Αθανασίου: «Να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος»

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το μεγάλο φαβορί της ΝΔ στο Νομό για να εκλεγεί ξανά βουλευτής, ο τέως Υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, ανοίγει τα χαρτιά του στο LesvosPost σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρετε στους λόγους που πρέπει η ΝΔ να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 8 Ιουλίου, μιλά για το προσφυγικό και τι θα κάνει το κόμμα του όταν έρθει στην εξουσία, ενώ απαντά και αν αυτές οι εκλογές είναι οι τελευταίες για εκείνον. Παράλληλα μιλά για τις σχέσεις του με τους άλλους συνυποψηφίους του, και αναφέρετε σε κύκλους που προσπαθούν να του χρεώσουν τις δικές τους αποτυχίες.

Ερ1: Κ. Αθανασίου, μετράμε αντίστροφα πλέον για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου για την επόμενη κυβέρνηση. Πιο είναι το διακύβευμα των εκλογών αυτών και γιατί ο πολίτης να ψηφίσει την ΝΔ?

Απ: «Το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης δεν είναι μόνο να φύγει η χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος, τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση, αλλά η οριστική αλλαγή σελίδας για τη χώρα μας. Τι σημαίνει αυτό: να αναθέσουμε τη διακυβέρνηση στους πιο άξιους και να εργασθούμε συστηματικά για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας, την προστασία και ενδυνάμωση των θεσμών της Δημοκρατίας, την κοινωνική ανάταση των Ελλήνων. Και όλα αυτά χωρίς διχασμούς και αποκλεισμούς, χωρίς διαχωρισμό των Ελλήνων σε φίλους και εχθρούς,  όπως δυστυχώς κατά κόρον μας συνήθισε η απελθούσα Κυβέρνηση».


ΕΡ2: Στις Ευρωεκλογές αλλά και στις Αυτοδιοικητικές που έγιναν πριν από ένα σχεδόν μήνα, η ΝΔ επιβεβαίωσε όλα τα προγνωστικά και κυριάρχησε σχεδόν παντού. Είναι αυτό ένα μήνυμα πως την Κυριακή εκτός από το ότι θα είναι πρώτο κόμμα, θα είναι και αυτοδύναμη, όπως όλα τα γκάλοπ φανερώνουν?

Απ: «Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και στις Ευρωεκλογές δόθηκαν και κερδήθηκαν σκληρές μάχες, η έκβαση των οποίων οδήγησε στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αποδείχθηκε πως οι ανάγκες της κοινωνίας βρίσκονται κοντά σε αυτά που εμείς λέμε εδώ και χρόνια και όχι στον τρόπο που κυβέρνησε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να μπορέσουμε όμως να το επιτύχουμε αυτό που οι πολίτες μας ζητούν, οι παρούσες συνθήκες δείχνουν πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αυτοδύναμη Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλιώς η χώρα μας, δεδομένου και του επερχόμενου συστήματος της απλής αναλογικής, μπορεί να οδηγηθεί σε μακρά περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας. Για αυτό δεν θέλουμε ούτε πρέπει να λέμε αλαζονικά πως έχουμε διασφαλίσει την αυτοδυναμία. Η λογική της χαλαρής ψήφου είναι επικίνδυνη. Θα παλέψουμε να πείσουμε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα μέχρι την τελευταία στιγμή».

ΕΡ3: Που θα εστιάσει η ΝΔ και ο Χαράλαμπος Αθανασίου αν εκλεγεί στο Νομό? Ποια είναι εκείνα τα προβλήματα που θέτουν σε προτεραιότητα οι πολίτες που συναντάτε στις περιοδείες?

Απ: «Με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα νησιά μας κάνανε πολλά βήματα πίσω, με πολιτικές που αδίκησαν και υποβάθμισαν το Νομό Λέσβου, όπως οι κυβερνητικές επιλογές στο μεταναστευτικό, η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κλπ. Στόχος μου είναι να παλέψω τόσο για να πάρουμε πίσω όσα αδίκως χάσαμε όσο και για την πραγματική οικονομική ανάπτυξη του Νομού.
Γιατί αυτό είναι το κύριο ζήτημα που μου θέτουν οι συντοπίτες μας, το ζήτημα της ανάπτυξης. Και δικαίως, καθώς η ανάπτυξη είναι αυτή που πρώτα από όλα θα δημιουργήσει ευκαιρίες και δουλειές για τα παιδιά μας που φεύγουν από το νησί και καλύτερη ζωή για όλους. Και την ανάπτυξη θα στηρίξουν τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στα νησιά μας αλλά και τα μεγάλα έργα και έργα υποδομής για τα οποία θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις».


ΕΡ4: Μπορεί η Λέσβος να αλλάξει πορεία και να μπει σε μια διαφορετική, βγάζοντας από πάνω της την ταμπέλα που της έχουν «κολλήσει» μετά το 2015 με το προσφυγικό?

ΑΠ: «Οι πολιτικές των ανοιχτών συνόρων και της κακής διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στιγμάτισαν τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, και οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση των κατοίκων αλλά ταυτόχρονα και σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε εκπονήσει από τριετίας ένα πλήρες εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο στηρίζεται σε τέσσερεις βασικούς άξονες:

1. Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας
2. Αποσυμφόρηση των νησιών μας
3.  Επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου
4. Απέλαση όσων κρίνονται ότι δεν απολαμβάνουν το καθεστώς πρόσφυγα καθώς και των παράνομα εισερχομένων μεταναστών που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής.

Η εφαρμογή του σχεδίου βέβαια από μόνη της δεν αρκεί για να αλλάξει ρότα ο Νομός μας, αλλά θεωρώ ότι σε συνδυασμό  με τις πολιτικές ανάπτυξης, στις οποίες ήδη αναφέρθηκα, μπορούμε να έχουμε σύντομα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα».

ΕΡ5: Κατά γενική ομολογία η ΝΔ κατεβαίνει με ένα πολύ δυνατό, ίσως το πιο δυνατό ψηφοδέλτιο της τα τελευταία χρόνια στο Νομό. Αυτό εμπεριέχει και μια προσωπική μάχη, είναι και ένα προσωπικό στοίχημα για σας, να εκλεγείτε κόντρα σε πολύ δυνατούς αντιπάλους? Εξάλλου δεν έχετε ακούσει και λίγα για τον ρόλο σας στις Αυτοδιοικητικές εκλογές…

Απ: «Η Νέα Δημοκρατία υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα κόμμα αρχών στο οποίο δεν χωρούν προσωπικές φιλοδοξίες και παιχνίδια. Τα δυνατά ψηφοδέλτια είναι αυτά που κερδίζουν εκλογές. Και για αυτό όλοι μαζί οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος θα παλέψουμε προκειμένου και στο Νομό μας να αποτυπωθεί αυτό που φαίνεται πως είναι το εκλογικό μήνυμα σε όλη τη χώρα: την 8η Ιουλίου τις τύχες της χώρας πρέπει να αναλάβει η αυτοδύναμη Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Αυτός είναι ο βασικός σκοπός, πέρα από ατομικές φιλοδοξίες. Προσωπικά δε νιώθω καμία αντιπαλότητα με κανένα συνυποψήφιο μου .Ούτε με αγγίζουν όσα λένε πολύ συγκεκριμένοι κύκλοι προκειμένου να αποδώσουν σε άλλους τις ευθύνες της δικής τους αποτυχίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δε θα πέσω στην παγίδα της εσωστρέφειας που κάποιοι πάνε να στήσουν. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου καθώς γνωρίζουν καλά ποιός είμαι, τι πρεσβεύω και αν έχω εργασθεί σκληρά και με χειροπιαστά αποτελέσματα για τα νησιά μας».


ΕΡ6: Αν η ΝΔ είναι η επόμενη κυβέρνηση και ο Χαράλαμπος Αθανασίου εκλεγεί, ο Νομός θα έχει ξανά Υπουργό να την εκπροσωπεί?

Απ: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθώς προτρέπει να μη ράβει κανείς κοστούμια. Η αλαζονεία και η υπέρμετρη φιλοδοξία αποτελούν κακούς συμβούλους στην πολιτική και ο Πρόεδρός μας ξέρει πως να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό μας με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι, εφόσον εκλεγώ, θα παλέψω με όλες τις δυνάμεις μου προκειμένου η Λέσβος, η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος να έχουν στα κέντρα των αποφάσεων την ισχυρή εκπροσώπηση που τους αξίζει».

ΕΡ7: Είναι αυτή η εκλογική αναμέτρηση και η τελευταία για σας?

Απ: «Δήλωνα και δηλώνω πρώτα από όλα υπηρέτης του νομού Λέσβου. Έχω ξαναπεί ότι θεωρώ τον εαυτό μου οφειλέτη του τόπου. Όσο νιώθω πως μπορώ να είμαι χρήσιμος για τα νησιά μας, θα παλεύω από κάθε δυνατό μετερίζι. Για τα υπόλοιπα πρώτα να μας δίνει ο Θεός υγεία και να μας έχει καλά, καθώς τίποτα δεν πρέπει στη ζωή να το θεωρούμε δεδομένο».


ΕΡ8: Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες και γιατί ζητάτε την ψήφο τους

Απ: «Φίλες και Φίλοι σας ζητώ να σκεφτείτε αν τα νησιά μας τα τελευταία χρόνια πήγαν μπροστά ή πίσω. Σας ζητώ να κοιτάξετε τη ζωή σας, την οικονομική σας κατάσταση, τις προοπτικές των παιδιών σας και να δώσετε στην χώρα και το νομό μας την ευκαιρία να αλλάξουν πορεία. Ήρθε η ώρα να βάλετε ένα τέλος στους πειραματισμούς. Υπάρχουν αυτοί που βάζουν τη δουλειά πριν από τα μεγάλα λόγια, αυτοί που απέδειξαν ότι και ξέρουν και μπορούν. Με τη δύναμη σας, μπορούν τα νησιά μας να γίνουν πάλι ισχυρά. Με τη στήριξη σας ο νομός Λέσβου γυρίζει οριστικά σελίδα».