Ζητούν νομοθετική ρύθμιση για κατανομή εργαζόμενων στους δήμους που «έσπασαν»


Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη κατανομή των εργαζόμενων στους δήμους που «έσπασαν», ζητά η ΔΑΣ ΟΤΑ μετά από συνεδρίαση εκπροσώπων των συγκεκριμένων δήμων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, η ΔΑΣ ΟΤΑ σημειώνει:

Τη Δευτέρα 15 του Ιούλη συνεδρίασε η Ε.Ε. της ΠΟΕ ΟΤΑ με τη παρουσία εκπροσώπων 3 δήμων από τους 5 που διαχωρίζονται βάση το νόμο 4600/2019. Πρόκειται για μια τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με διαδικασίες εξπρές με πολύ προχειρότητα χωρίς να λάβει υπόψη της τις τεράστιες δυσκολίες που θα αντιμετωπιστούν κατά την ίδρυση των νέων 12 δήμων.

Οι δήμοι που διαχωρίζονται είναι οι εξής:

Κέρκυρας και από ένας έγιναν 3 ( κεντρική Κέρκυρα, βόρεια Κέρκυρα, νότια Κέρκυρα), της Κεφαλονιάς από 1 σε 2 (Αργοστολίου και Ληξουρίου), της Σάμου από 1 σε 3 ( Σάμης, Ανατολική Σάμο και Δυτική Σάμο) , της Μυτιλήνης σε 2 (Μυτιλήνης και δυτικής Μυτιλήνης) και των Σερβίων Βελβεντού από 1 σε 2 (Σερβίων και Βελβεντού).

Ενώ για την κατανομή του προσωπικού οι προϋποθέσεις που θα ληφθούν υπόψη είναι οι εξής:

1) Οι υπηρεσιακές ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες των συνιστώμενων δήμων.
2) Ο κλάδος και η ειδικότητα των συναδέλφων.
3) Ο τόπος κατοικίας και η οικογενειακή κατάσταση των συναδέλφων.
4) Τυχόν προβλήματα υγείας
5) Και τέλος τα έτη υπηρεσίας των συναδέλφων.

Με βάση τα παραπάνω οι εκπρόσωποι από τα σωματεία μετέφεραν τις αγωνίες και το άγχος των συναδέλφων προκειμένου να τηρηθούν οι διαδικασίες κατανομής του προσωπικού με βάση τις οικειοθελείς αιτήσεις των συναδέλφων. Επίσης ανέδειξαν την υποστέλεχωση που υπάρχει σήμερα στους 5 ενωμένους δήμους και από προσωπικό αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή με αποτέλεσμα αυτό να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με τη δημιουργία των νέων 12 δήμων.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ στις τοποθετήσεις τους υποστήριξαν ότι σκοπός και αυτής της τροπολογίας είναι η υλοποίηση των κατευθύνσεων της ευρωπαϊκής ένωσης για παρά πέρα υποβάθμιση στο σύνολο των υπηρεσιών και από προσωπικό αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή με απώτερο στόχο την εκποίηση τους στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για αυτό και σε ολόκληρη τη τροπολογία δεν αναφέρουν λέξη για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αντιθέτως για ακόμα μια φορά μετακυλείουν το πρόβλημα στο ήδη λειψό προσωπικό που θα καλεστεί για ακόμα μια φορά να βάλει το χέρι στη τσέπη σε τυχόν υποχρεωτική μετακίνηση του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω υποστηρίξαμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά υποχρεωτική μετακίνηση συναδέλφου. Οι όποιες μετακινήσεις να γίνουν μετά από οικειοθελής αίτηση των συναδέλφων. Και τα όποια κενά εξακολουθούν να υπάρχουν να καλυφθούν με άμεσες προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού.

Οικονομικές εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υφίσταται, άμεσα να αποπληρωθούν στους συναδέλφους ώστε τη 1η του Σεπτέμβρη ημερομηνία έναρξης των νέων δήμων να μην υπάρχουν οφειλές απέναντι στους συναδέλφους.

Σε όλα αυτά συμφώνησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Με βάση τα παραπάνω οι δυνάμεις της ΔΑΣ ζήτησαν άμεσα να κατατεθεί αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό εσωτερικών, ακόμα και μέσα στη βδομάδα ώστε να απαιτήσουμε άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Πηγή aftodioikisi.gr