Ποιοι ράβουν κοστούμι υπουργού στην νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη (ΒΙΝΤΕΟ)


Ποιοι θα είναι λοιπόν αυτοί που θα τραβήξουν τώρα κουπί;

Οι απαντήσεις θα δοθούν εντός της ημέρας, καθώς το κυβερνητικό σχήμα θ’ ανακοινωθεί μετά την ορκωμοσία Μητσοτάκη και οι υπουργοί θα ορκιστούν με τη σειρά τους αύριο, προκειμένου το Υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας, με αναπληρωτή του τον Στέλιο Πέτσα – νυν διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Μητσοτάκη. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής θέλουν τον κ. Πέτσα να ορίζεται κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων – όπως θα λέγεται εφεξής το εν λόγω υπουργείο – οδεύει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ στο έτερο παραγωγικό υπουργείο, αυτό του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα πάρει στα χέρια του την «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ. Στο υπουργείο Παιδείας επικεφαλής θα είναι η Νίκη Κεραμέως και στο υπουργείο Τουρισμού – που θα ενοποιηθεί με αυτό του Πολιτισμού – η Όλγα Κεφαλογιάννη. Υπουργός Υγείας λέγεται ότι θα είναι ο Κώστας Τσιάρας, Υποδομών και Μεταφορών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής και Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται το όνομα του Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ στο Δικαιοσύνης του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Υπουργός Άμυνας φαίνεται πως θα είναι ο Βασίλης Κικίλιας και Προστασίας του Πολίτη ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Τέλος, για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών προαλείφεται ο Νίκος Δένδιας. Πάντως, όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστούν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής – κυρίως με εξωκοινοβουλευτικούς – που μπορεί αντίστοιχα να προκαλέσουν και «καραμπόλες» σε κάποια υπουργεία.

Τα πρόσωπα «κλειδιά»

Ρόλο–κλειδί στην κυβέρνηση αναμένεται ν’ αναλάβει ο προερχόμενος από το χώρο της κεντροαριστεράς, Κυριάκος Πιερρακάκης. Συγκεκριμένα, θ’ αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχοντας την ευθύνη του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ θ’ αναφέρεται απευθείας στο Μαξίμου. Εκεί – και για την ακρίβεια στο σημερινό υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη Βασιλίσσης Σοφίας – θα στηθεί ένα ολόκληρο στρατηγείο στα πρότυπα της γερμανικής Καγκελαρίας.

Το ακριβές σχέδιο προβλέπει ότι θα διαχωριστεί το ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού – το οποίο θα έχει επικεφαλής τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη – από τη γενική γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία θα συντονίζει το νομοθετικό έργο και θα έχει επικεφαλής τον ΆκηΣκέρτσο, στέλεχος του ΣΕΒ και πρώην διευθυντή του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου. Παρεμπιπτόντως, ρόλο εντός του πρωθυπουργικού επιτελείου θα έχει και ο πρώην πρωθυπουργός κι επικεφαλής της λίστας Επικρατείας της ΝΔ, όπως κι ένας ακόμη βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη: ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης – εκτός κι αν κατευθυνθεί την τελευταία στιγμή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σημαντικό στοιχείο για τη λειτουργία του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι ότι δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί, πλην του επικεφαλής του ΓενικούΛογιστηρίου του Κράτους που θα είναι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Θα υπάρχουν, όμως, υφυπουργοί, οι οποίοι κατά κανόνα θα είναι εξωκοινοβουλευτικοί και τεχνοκράτες και θ’ αποτελούν τους συνδέσμους των υπουργείων με το Μαξίμου και συγκεκριμένα με τη γενική γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου ο υπουργός ν’ αναλαμβάνει την «υψηλή» πολιτική εκπροσώπηση (π.χ. στη Βουλή).
Ήδη, για θέσεις υφυπουργών ακούγονται τα ονόματα του εμπειρογνώμονα στο χώρο της Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη για το αρμόδιο υπουργείο ή του πρώην Αρχηγού του Στρατού, Αλκιβιάδη Στεφανή για το υπουργείο Άμυνας. Επίσης, της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Σοφίας Ζαχαράκη, αλλά και του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, το όνομα του οποίου ψιθυρίζεται για θέση υφυπουργού σε τομέα που έχει αρμοδιότητες υπουργού.

Πηγή newsit.gr