Αλλάζει ριζικά η μεταναστευτική πολιτική– Τα έξι μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη (ΒΙΝΤΕΟ)


Αλλάζει ριζικά η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς όπως διαμηνύουν, μεταξύ των έξι μέτρων βασική προτεραιότητα αποτελεί η φύλαξη των συνόρων, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε επικεντρωθεί αποκλειστικά στις ελληνοποιήσεις παράνομων μεταναστών.

Φύλαξη των συνόρων σημαίνει σημαντικός περιορισμός των ατόμων που μπαίνουν στη χώρα με πολύ αυστηρά κριτήρια, καθώς και συνεχείς περιπολίες και έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές. Ας ελπίσουμε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα υλοποιήσει τα παραπάνω και βασικό γνώμονα θα έχει την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας και την εξάλλειψη των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν στα ελληνικά νησιά.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα όσον αφορά το μεταναστευτικό ιεραρχήθηκαν στη συνάντηση που είχε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη σύσκεψη, στη συνέχεια με την παρουσία και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργου Κουμουτσάκου και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη ΠλακιωτάκηΟι έξι προτεραιότητες σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις οποίες ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους το αμέσως επόμενο διάστημα είναι:

Η άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Η ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.


Η αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

Η πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Η ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.

Η ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Κουμουτσάκος: Πολύ σοβαρό πρόβλημα

Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για το Μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε το ζήτημα «πολύ σοβαρό» και «πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη ολόκληρη».


«Σήμερα καταγράφουμε αιτήματα για ουσιαστική στήριξη από την Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζοντας ότι επί τάπητος βρίσκεται το σχέδιο στρατηγικής της κυβέρνησης για το θέμα.

Προηγήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Έλληνα επίτροπο στην ΕΕ αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει αλλαγές εκ βάθρων στη μεταναστευτική πολιτική έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως κατέδειξε και η απόφασή του για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με υπεύθυνο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Παρότι η απόφαση του πρωθυπουργού επικρίθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η Ελλάδα παραμένει σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στο μεταναστευτικό και τίθεται θέμα ασφάλειας στις προσφυγικές ροές, που προέρχονται κυρίως από τα τουρκικά παράλια και εδάφη.

Αβραμόπουλος: «Με την στήριξη της ΕΕ, η Ελλάδα δεν είναι μόνη»

Ο αρμόδιος Επίτροπος της Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι η πρώτη επίσημη σύσκεψη της ΕΕ με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Με σημαντικά ζητήματα όπως της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Και αυτό ενόψει ενός κρίσιμου άτυπου συμβουλίου στο Ελσίνκι. Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται ροές και πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον. Με τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με την ΕΕ θα προετοιμαστούμε καλύτερα. Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην Ευρώπη. Με πλήρη επίγνωση της κατάστασης και του σημαντικού ζητήματος του μεταναστευτικού που ήρθε για να μείνει, στόχος είναι η καλύτερη δυνατή διαχείριση. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Η Ελλάδα πέρασε δύσκολες στιγμές, αλλά πλέον δεν είμαστε εκεί. Έχει την στήριξη της ΕΕ και με τη βούληση της κυβέρνησης θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική αυτή η διαχείριση. Η Ελλάδα της υπευθυνότητας είναι εδώ, με την στήριξη της ΕΕ. Επι τη ευκαιρία να συγχαίρω τον νέο πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για την εκλογή τους. Θα είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της κυβέρνησης. Μπορεί να είμαι Ευρωπαίος Επίτροπος, αλλά ο νους μου είναι στην πατρίδα μου.


Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη. Με καλή πρόθεση και συνεργασία θα έρθουν και τα καλά αποτελέσματα».

Εκατοντάδες μετανάστες καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας είναι τραγική.