Κυρ. Μητσοτάκης: «Θα επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται άσυλο» (ΒΙΝΤΕΟ)


-Τι είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για το ζήτημα σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό L’obs

- Η πρώτη συνέντευξη Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, στο BBC

«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι μια νίκη της Ελλάδας, μια νίκη όλων των πολιτών της. Δεν ζητώ περίοδο χάριτος, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η βουλή θα εργαστεί όλο το καλοκαίρι. Οι Έλληνες αξίζουν κάτι καλύτερο κι έχει έρθει η στιγμή να το αποδείξουμε», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο L’obs. Σημείωσε, δε, πως ότι τα τελευταία χρόνια η μεσαία τάξη στη χώρα μας υπέστη τεράστιο πλήγμα από την υπερφορολόγηση, το κράτος έγινε αναποτελεσματικότερο και ακυρώθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Υπογράμμισε πως η ΝΔ είναι από τα ελάχιστα μέλη του ΕΛΚ που σημείωσαν σημαντική άνοδο στις ευρωεκλογές και τόνισε ότι η Κεντροδεξιά, που υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα: «Αναγνωρίζει ότι η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά μιας συνεκτικής κοινωνίας».

Στη συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει αναφορικά με το προσφυγικό πρόβλημα ότι «η διαχείρισή του μεταναστευτικού προβλήματος δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ήταν επαρκής ως προς το θέμα αυτό. Κάποιες χώρες, ως επί το πλείστον της κεντρικής Ευρώπης, έχουν πει ότι δεν τους αφορά το πρόβλημα, αλλά μόνον τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε συμμετοχή της Ευρώπης και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής συνοριακής αστυνομίας».

Ο ίδιος επεσήμανε πως απαιτείται μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου και εναρμόνιση των πολιτικών ασύλων των μελών της ΕΕ, «αλλά επειδή αυτό δεν είναι εφικτό άμεσα θα αλλάξουμε την εθνική μας πολιτική στη χορήγηση ασύλου και θα απλοποιήσουμε σημαντικά τις διαδικασίες, ώστε να καταστούν ταχύτερες και αποτελεσματικότερες. Έτσι, όσοι δικαιούνται άσυλο θα συνεχίσουν να μένουν στην Ελλάδα, κι όσοι δεν έχουν το δικαίωμα αυτό, θα επιστρέφουν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας».Η πρώτη συνέντευξη Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, στο BBC

Σε μια από τις πιο επιτυχημένες δημοσιογραφικές εκπομπές διεθνώς, το γνωστό HARDtalk του BBC, που είναι διάσημο για τις σκληρές ερωτήσεις που θέτει στους καλεσμένους του, επέλεξε να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη του συνέντευξη ως Πρωθυπουργός. 

Η Zeinab Badawi και το συνεργείο του BBC πήραν τη συνέντευξη στο Μέγαρο Μαξίμου. H διάσημη δημοσιογράφος βρέθηκε στην Αθήνα ειδικά για την συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες, Πέμπτη, στις 17.30 ώρα Ελλάδας από το BBC World.  

«Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι (ως κυβέρνηση) να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: «Και αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι η οικονομική μεγέθυνση θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο. Για μένα αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθώ να αντιμετωπίσω».

Ο Πρωθυπουργός τονίζει επίσης ότι η εδραίωση της αξιοπιστίας της χώρας θα ανοίξει τον δρόμο στην διαπραγμάτευση για τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.


«Καμιά περικοπή στο ασφαλιστικό σύστημα»

Ερωτηθείς από την κ. Badawi αν το φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των φόρων που θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τα κοινωνικά επιδόματα και τις συντάξεις, ο Πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα» τονίζει. «Ο πρώτος γύρος μείωσης των φόρων και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνει πράξη στον Προϋπολογισμό του 2020». 

Η κ. Badawi αναφέρθηκε στο έτος ορόσημο του 2021, όταν και θα έχουν συμπληρωθεί 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την εικόνα που θα ήθελε να αντανακλά η Ελλάδα στο εξωτερικό σε τρία χρόνια από σήμερα, σημείωσε πως στόχος του είναι η Ελλάδα να αποπνέει «δυναμισμό και αισιοδοξία, με μία ισχυρή ομογένεια που θα στηρίζει τη χώρα».

Ανέφερε, ακόμη, πως θέλει η Ελλάδα «να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου και να πάψει να θεωρείται φορέας των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη».


«Γιατί δεν έβαλα πολλές γυναίκες στην κυβέρνηση»

Ερωτηθείς, τέλος, για τον πολύ μικρό αριθμό γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι προφανώς θα ήθελε να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή τους, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. «Δυστυχώς, δεν είχαμε τόσες γυναίκες να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική», είπε και εξήγησε πως το 40% των υποψηφίων της ΝΔ ήταν γυναίκες, αλλά δεν εξελέγησαν με αντίστοιχο ποσοστό στη βουλή.

«Εγώ ωστόσο είμαι σίγουρη ότι εγώ θα μπορούσα να βρω έμπειρες γυναίκες στην Ελλάδα και να τις τοποθετήσω στις κυβέρνηση και ως εξωκοινοβουλευτικές υπουργούς» τον διέκοψε η δημοσιογράφος για να λάβει την εξής απάντηση του Πρωθυπουργού: «Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν (με αυτόν τον τρόπο) στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές από ό,τι οι άντρες».

Μιλώντας δε απολύτως ειλικρινά παραδέχθηκε ότι «δεν είμαι χαρούμενος για τη σύνθεση (της κυβέρνησης) με κριτήριο το φύλο και το αναγνωρίζω ανοιχτά, ωστόσο οι γυναίκες που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά». Στο θέμα δε της αναλογίας πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι πολύ περισσότερες γυναίκες απ ό,τι στην κυβέρνηση, θα ενταχθούν στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό.