Με άρωμα Λέσβου- Αποκλειστικό: «Σπύρος Μιχαλάκης ένας Πλωμαρίτης υποψήφιος για Νόμπελ; ....»


**Γράφει για το LesvosPost  και την στήλη «Με άρωμα Λέσβου» η Μένια Μουτζούρη 
ΦΩΤΟ: Μένια Μουτζούρη

Από το Πλωμάρι στη Marvel και από το  Κολέγιο Αθηνών στο MIT παρεμβάλλονται ώρες σκληρής δουλειάς, έτη συνεχών προσπαθειών και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο. Όμως ο Σπύρος Μιχαλάκης φυσικομαθηματικός Ερευνητής με καταγωγή από το Πλωμάρι έχει κατακτήσει πολλά περισσότερα.


Γνωστός στην επιστημονική κοινότητα για την επίλυση του γρίφου του κβαντικού φαινοµένου Hall (Quantum Hall Effect) ο μόλις 38 ετών καθηγητής και ερευνητής Κβαντικής Φυσικής στο Πανεπιστήµιο CalTech ίσως λίγο πριν απο μια σοβαρή υποψηφιότητα για Νόμπελ  βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Πλωμάρι και συνομίλησε με τους συντοπίτες του όχι  μόνο για την κβαντική φυσική και την επιτυχία  αλλά για τη ζωή, το μέλλον και τον άνθρωπο παραδίδοντας μαθήματα ταπεινοφροσύνης απλότητας.

Κατά την ομιλία του στο Πλωμάρι η φιλοσοφική διάθεση ήταν διάχυτη χωρίς να  ακουστούν κλισέ επευφημίες και κύβδηλα χειροκροτήματα, εκπλήρωσε τον στόχο του που δεν είναι άλλος από το να εμπνέυσει, να διαφυσύσει το όραμα στους νέους  αποτινάσοντας τη διάθεση παραινέσεων και διδαχών. Ο Σπύρος Μιχαλάκης μας εντυπωσίασε με την επιτυχία του, μας ξάφνιασε  με την απλότητα και το ήθος του αλλά κυρίως μας ξεβόλεψε από τις στρεοτυπικά καθιερωμένες απόψεις μας σε μια βραδιά πνευματικής πρόκλησης και αμφισβήτησης που διοργανώθηκε στο Πλωμάρι από τον πολιτιστικό Σύλλογο "Ακρίτες του ΑΙγαίου- Αιολείς και Ίωνες".


Ο Σπύρος Μιχαλάκης αναμέτρησε το ταλέντο του από μικρός συμμετέχοντας σε μαθηματικές ολυμπιάδες, μεγαλώνοντας στα  ταρτάν των γηπέδων ως αθλητής και σπουδάζοντας στο περίφημο ΜΙΤ την Επιστήμη των Υπολογιστών και τα Μαθηματικά. 

Φυσική συνέχεια, το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας όπου οδηγήθηκε στην κβαντμηχανική αλλά και στη μαθηματική φυσική. Η μεγάλη του επιτυχία ήταν η λύση του  γρίφου του κβαντικού φαινοµένου Hall (Quantum Hall Effect) το 2009, για την έρευνα του οποίου έχουν απονεµηθεί γύρω στα επτά µε οκτώ Νόµπελ Φυσικής µετά το 1985. 



Πέρασαν έξι χρόνια για να δηµοσιευθεί η έρευνά του στην επιθεώρηση καθώς κανείς δεν µπορούσε να καταλάβει όλη τη λύση και µόλις πέρυσι αφαιρέθηκε από µια λίστα του Πανεπιστηµίου Πρίνστον µε τους άλυτους γρίφους της χιλιετίας. Λύση η οποία όταν γίνει κατανοητή ίσως οδηγήσει και στην απονομή του Νόμπελ.  

Σήμερα ο Σπύρος Μιχαλάκης πέρα από τα έδρανα των πανεπιστημίων συνεργάζεται με την κινηματογραφική βιομηχανία του Hollywood παντρεύοντας την επιστήμη με τον κινηματογράφο όταν γνωστός ως ο γνωστός επιστημονικός συνεργάτης του Hollywood.  



Η µεγάλη φήµη που έχει αποκτήσει και οι φιλίες του µε celebrities, όπως ο Κιάνου Ριβς, του έχουν προσφέρει σηµαντικές διασυνδέσεις µε άτοµα του επιχειρηµατικού κόσµου.

Ο Σπύρος Μιχαλάκης με καταγωγή από το Πλωμάρι δεν είναι δείγμα τυπικό. 
Με επιμονή, προσπαθεία και εξαιρετικά σπάνιο ταλέντο παραμένει απλός και προσιτός. Ανταποκρίθηκε με προθυμία και ενδιαφέρον στην πρόσκληση του προέδρου του Συλλόγου Ανάπτυξης  "Ακρίτες του Αιγαίου Αιολείς και Ίωνες" κ. Φραγκίσκου Βόμβυρα και μοιράστηκε μαζί μας το απόσταγμα των εμπειριών του σε μια βραδιά που διοργανώθηκε στο Πλωμάρι. 

Μένει να δούμε αν το επόμενο νόμπελ θα έχει Αρωμα Λέσβου!

**Μένια Μουτζούρη 
Η Μένια είναι οικονομολόγος ζει και εργάζεται στη Λέσβο.