Συνταγή: Μελιτζάνες Αγίου Ραφαήλ Μυτιλήνης


Το όνομά της προέρχεται από την ιταλική "melanzana" και κατάγεται από την Ασία. Στην Ευρώπη, τη μελιτζάνα καλλιεργούν κυρίως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής.

Από τις πιο γνωστές συνταγές με μελιτζάνα είναι ο ελληνικός μουσακάς και τα παπουτσάκια, η ιταλική μελιτζάνα με παρμεζάνα και το τούρκικο ιμάμ μπαϊλντί. Γίνεται επίσης, ψητή, τηγανιτή, βραστή, σαλάτα και τουρσί. Στην Ελλάδα οι κυριότερες ποικιλίες είναι αυτές του Λαγκαδά, η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου (ΠΟΠ) και αυτή της Σύρου.

Υλικά συνταγής

8 μελιτζάνες φλάσκες
4 αυγά
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
300γρ. κεφαλάκι Μυτιλήνης (λαδοτύρι)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
για την κρέμα
200γρ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. γάλα
½ φλιτζ. μυζήθρα ξερή τριμμένη
1 αυγό

Διαδικασία συνταγής

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος, σαν βαρκάκια. Τις βράζουμε σε κοχλάζον νερό με λίγο αλάτι και το χυμό λεμονιού, για 10 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και βγάζουμε τη σάρκα τους με κουταλάκι.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση για τις μελιτζάνες. Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από αυτά για την κρέμα.

Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε ταψί. Χτυπάμε με πιρούνι τα υλικά για την κρέμα, το αυγό, το γάλα και τη μυζήθρα και ανακατεύουμε. Βάζουμε από αυτήν την κρέμα πάνω σε κάθε μελιτζάνα.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της κρέμας και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 1 ώρα.

Πηγη: http://www.cooklos.gr