Β΄ Αντιπρόεδρος της βουλής ο Χαράλαμπος Αθανασίου- Το νέο προεδρείο (BINTEO)


Με συντριπτική πλειοψηφία, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ, εξελέγη Α΄ Αντιπρόεδρος Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους και απο τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε αναδειχθεί Πρόεδρος της Βουλής.

Τον βουλευτή της ΝΔ που είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος και στην προηγούμενη Βουλή «σταύρωσαν» 290 συνάδελφοί του σε σύνολο 295 βουλευτών που ψήφισαν. Μόλις 5 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Υποψήφιοι για το αξίωμα του Β’ και Γ’ Αντιπροέδρου ήταν από τη ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Θανάσης Μπούρας, οι οποίοι έλαβαν 212 και 273 ψήφους αντιστοίχως.



Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας έλαβε 282 ψήφους και εκλέχθηκε Δ’ Αντιπρόεδρος, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΚΙΝΑΛ 214 ψήφους.

Το αξίωμα του Στ’, Ζ’ και Η’ Αντιπροέδρου καταλαμβάνουν με 273 ψήφους ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, ο Απόστολος Αβδελάς από την Ελληνική Λύση με 180 ψήφους και η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ 25 με 243 ψήφους.

Δήλωση του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή Νομού Λέσβου, Χαράλαμπου Αθανασίου

"Θερμά συγχαρητήρια στο νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. Είμαι ευτυχής που θα συνεργασθώ μαζί του από τη θέση του Αντιπροέδρου, όπως και με τα άλλα μέλη του Προεδρείου της Βουλής.

Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του καθώς και τα μέλη της Βουλής που με τίμησαν με την ψήφο τους.

Η ευθύνη είναι μεγάλη. Υπόσχομαι, όμως, πως θα εργασθώ με όλες μου τις δυνάμεις για ένα ισχυρό και διαφανές Κοινοβούλιο, σεβόμενος τις αξίες του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.

Πρόεδρος της Βουλής αναδείχτηκε με 283 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας."

Την εκλογή του κ. Τασούλα στήριξαν οι ΚΟ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛΛ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. Παρών δήλωσε η ΚΟ του ΚΚΕ. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και η διακομματική στήριξη της εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής, οδήγησε στο αποτέλεσμα των 283 ψήφων, ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ρεκόρ στα κοινοβουλευτικά χρονικά, δεδομένου ότι ξεπέρασε το αποτέλεσμα εκλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είχε λάβει 235 ψήφους. Ο Νίκος Βούτσης είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους. Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής προηγήθηκε φανερή ψηφοφορία, σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον Κανονισμό της Βουλής, και όχι μυστική ψηφοφορία όπως έγινε στο παρελθόν. Το μεσημέρι θα γίνουν αντίστοιχες ψηφοφορίες για την εκλογή των υπολοίπων μελών του προεδρείου. Αργά το μεσημέρι εξελέγησαν οι νέοι αντιπρόεδροι.

Οι νέοι αντιπρόεδροι της Βουλής

Ανακοινώθηκαν οι Αντιπρόεδροι της Βουλής, στη βάση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας που διενεργήθηκε νωρίτερα στην Ολομέλεια. Ειδικότερα,

Α; Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) με 290 ψήφους «υπέρ», 5 «παρών», σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Β΄ Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ) με 212 ψήφους «υπέρ», 83 «παρών», σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Θανάσης Μπούρας (ΝΔ) με 273 ψήφους «υπέρ» και 22 «παρών» σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Δημήτρης Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) με 282 ψήφους «υπέρ», 13 «παρών», σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΚΙΝΑΛ) με 214 ψήφους «υπέρ», 81 «παρών», σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Στ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) με 273 ψήφους «υπέρ», 22 «παρών», σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Απόστολος Αβδελάς (Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος) με 180 ψήφους «υπέρ», 114 «παρών», σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη η Σοφία Σακοράφα (ΜεΡΑ25) με 243 ψήφους «υπέρ», 52 «παρών» σε σύνολο 295 ψηφισάντων.

Για το αξίωμα των Κοσμητόρων, ψήφισαν 295 βουλευτές. Από τη ΝΔ ο κ. Νικόλαος Βασίλειος Υψηλάντης έλαβε 269 ψήφους, 26 βουλευτές ψήφισαν «παρών, η ‘Αννα Μάνη Παπαδημητρίου έλαβε 268 ψήφους, 27 «παρών». Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη Κοσμήτορας ο κ. Μάριος Κάτσης με 280 ψήφους, 15 «παρών».

Για το αξίωμα των Γραμματέων, ψήφισαν 295 βουλευτές. Από τη ΝΔ εξελέγη ο Ευάγγελος Λιάκος με 270 ψήφους, 25 «παρών», ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης εξελέγη με 238 ψήφους και 57 «παρών», ο Βασίλης Βασιλειάδης εξελέγη με 266 ψήφους και 29 «παρών», η Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα έλαβε 267 ψήφους, 28 «παρών». Από τον ΣΥΡΙΖΑ στο αξίωμα του Γραμματέα εξελέγη η Ραλία Χρηστίδου με 282 ψήφους και 13 «παρών». Από το ΚΙΝΑΛΛ ο Απόστολος Πάνας έλαβε 273 ψήφους, 22 παρών.

Από το ΚΚΕ έγινε γνωστό ότι οι βουλευτές του ψήφισαν όλους τους Αντιπροέδρους που προτάθηκαν από τα κόμματα, πλην του Απόστολου Αβδελά για τον οποίο το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Το ΚΚΕ, κατά πάγια πρακτική, δηλώνει «παρών», στον προτεινόμενο για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.