Η Premier League ηγέτης στην ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου


Η βιομηχανία του ποδοσφαίρου είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο επικερδείς παγκοσμίως. Απολύτως φυσιολογικό, για το άθλημα που έχει αναμφισβήτητα τους περισσότερους ακόλουθους σε οποιαδήποτε γωνιά της γης. Η αγορά του ποδοσφαίρου όχι μόνο παραμένει τεράστια, αλλά παρουσιάζει και μια συνεχή αύξηση εσόδων.

Στην Ευρώπη μόνο, τα 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα  παρουσίασαν έσοδα της τάξης των 15,6 δισ. ευρώ στη σεζόν 2017/18, σύμφωνα με την εταιρία Deloitte. Σε σχέση δε με την προηγούμενη χρονιά, παρατηρήθηκε αύξηση του 6%. Σήμερα, η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου αγγίζει τα 28,4 δισ. ευρώ. Πρωτοπόρος σε αυτή την αγορά, είναι η Premier League. Η αγγλική λίγκα είχε ρεκόρ εσόδων που έφτασαν τα 5,4 δισ. ευρώ, καθώς για πρώτη φορά συμμετείχαν 5 ομάδες της στο Champions League.

Δεύτερη ήρθε η Bundesliga, η οποία ξεπέρασε την ισπανική La Liga.

Τη μερίδα του λέοντος έχει λοιπόν το αγγλικό ποδόσφαιρο σε αυτή την πίτα, με τα στοιχεία της Deloitte να επιβεβαιώνουν ότι η Premier League αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρωταθλήματα παγκοσμίως. Φέτος μάλιστα, το Champions League είχε ακόμα πιο έντονο άρωμα Premier League, αφού στον τελικό βρέθηκαν αντιμέτωπες δύο σπουδαίες ομάδες της Αγγλίας. Η Τότεναμ αγωνίστηκε απέναντι στη Λίβερπουλ η οποία και κατέκτησε τον τίτλο, για 6η  φορά στην ιστορία της.

Στο αγγλικό πρωτάθλημα όμως, η Λίβερπουλ δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο, καθώς η Μάντσεστερ Σίτι στέφθηκε πρωταθλήτρια για 2η συνεχόμενη χρονιά. Λίβερπουλ και Σίτι παραμένουν στην κορυφή των στοιχημάτων της bwin για την Πρέμιερ Λιγκ της επόμενης αγωνιστικής σεζόν 2019/20. Επόμενη στη σειρά είναι η Τότεναμ, η οποία φέτος κατάφερε να βρεθεί για πρώτη φορά σε τελικό Champions League και χρόνο με το χρόνο φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Το βρετανικό ποδόσφαιρο λοιπόν κερδίζει συνεχώς αίγλη και έσοδα, χάρη στην ώθηση που του προσφέρουν τόσο οι παραδοσιακά μεγάλοι σύλλογοι, όσο και κάποιοι μικρότεροι που όσο πάνε δυναμώνουν. Με μία τεράστια ιστορία στο άθλημα, οι Άγγλοι δείχνουν το δρόμο για την αθλητική και οικονομική ευημερία των συλλόγων.

Συγκεκριμένα η Deloitte δήλωσε πως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι στην πιο δυνατή οικονομικά θέση που είχε ποτέ. Αυτό αντανακλά τη θέληση των μεγάλων συλλόγων να αυξήσουν τα έσοδά τους ώστε να μπορούν να επενδύσουν αγωνιστικά, αλλά και τις προσπάθειες της UEFA για την ενίσχυση των κερδών και της βιωσιμότητας των ομάδων, μέσω των κανονισμών για το οικονομικό fair play και την αδειοδότηση των συλλόγων.

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο λοιπόν δεν έχει μόνο τη φήμη… αλλά και τα λεφτά. Είναι λοιπόν φυσικό όσο βελτιώνονται τα οικονομικά, να βλέπουμε όλο και μεγαλύτερες επενδύσεις «μέσα» στα γήπεδα.