Plastic Litter Project- 7 Ιουνίου στη παραλία «Τσαμάκια», Μυτιλήνη


Ένα πείραμα για τον εντοπισμό των πλαστικών στη θάλασσα με τη χρήση drones και δορυφορικών εικόνων

Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών- Πανεπιστήμιο Αιγαίου

7 Ιουνίου, στις 9:00 π.μ. στη παραλία «Τσαμάκια», Μυτιλήνη

Η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίουγια δεύτερη χρονιά πραγματοποιεί ένα πρωτοπόρο πείραμα για τον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας του Αιγαίου.Στόχος του πειράματος είναι ο εντοπισμός από απόσταση,  μεγάλων επιφανειών πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας, που θα επιτρέψει  την στοχευμένη, έγκαιρη   και αποτελεσματικότερη παρέμβαση στην απομάκρυνση τους.

Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου, στις9:00 το πρωί,  στη παραλία «Τσαμάκια», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8 Ιουνίου), αξιοποιώντας τη δυνατότητα  κάλυψης της περιοχής από τους Ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-2 και Sentinel-1. Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός της παραλίας – και ακτής κολύμβησης της πόλης-  από πλαστικά.

Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό πρόβλημα που πλήττει όλους τους ωκεανούς. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο 10 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που συναντάμε περισσότερο στις παραλίες και τις θάλασσες της Ευρώπης. Παράλληλα τα ΗνωμέναΈθνη μέσα από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDG 14.1) προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επιβαρυμένη κατάσταση των θαλασσών. Σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές απαιτούνται για τον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση των απορριμμάτων. Τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – (ΣμηΕΑ ή drones) και οι δορυφόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό. Ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) μέσα από τρία ερευνητικά προγράμματα εξετάζει τις προδιαγραφές πιθανών αισθητήρων ανίχνευσης των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, την σκοπιμότητα τέτοιων αισθητήρων καθώς και την χρησιμότητα των υπαρχόντων δορυφόρων.

Η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του «Πράσινου Πανεπιστημίου»και με την αρωγή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, οργανώνειγια δεύτερη χρονιά το πρωτότυπο πείραμα στη Λέσβο, όπου φοιτητές, ακαδημαϊκοί, αλλά και μαθητές των σχολείων της Λέσβουσυνεργάζονται μαζεύοντας τα πιο κοινά απορρίμματα που ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου: μπουκάλια νερού και πλαστικές σακούλες. Αυτή τη χρονιά κατασκευάστηκαντέσσεριςπλωτοί «στόχοι»5x5m  ο καθένας, πάνω στους οποίους στερεώθηκαν τα πλαστικά απορρίμματα.Παράλληλα δημιουργήθηκαν άλλοι δύο «στόχοι» 5x5 mαπό καλάμια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να εξεταστεί η δυνατότητα  διαφοροποίησης των πλαστικών από άλλα επιπλέοντα φυσικά υλικά.


Οι στόχοι αφήνονται, υπό παρακολούθηση,μέσα στη θάλασσα και θα συλλεγούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πειράματος,  μετά δηλαδή τη διέλευση των δορυφόρων. Για την καταγραφή των πλαστικών θα χρησιμοποιηθούν drones, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες στο ορατό φάσμα (RGB), σε συγκεκριμένες φασματικές (πολύ-φασματικές) περιοχές και στο θερμικό φάσμα. Η επεξεργασία μέσω αλγορίθμων τωνδορυφορικών δεδομένων και των αεροφωτογραφιών, επιτρέπει την σύγκριση των διαφορετικών τρόπων απεικόνισης,αναδεικνύονταςτη χρησιμότητα της τεχνολογίας για τον εντοπισμό από απόσταση των πλαστικών στη θάλασσα.