Με πλήθος κόσμου η αναβίωση των εθίμων Κλήδονας – Κάψαλα στο Πάρκο της Επάνω Σκάλας (PICS)


Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 με πολύ μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση “Κλήδονας – Κάψαλα 2019 … στη Μυτιλήνη !!!”, που διοργανώθηκε στο Πάρκο της Επάνω Σκάλας, από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, τoν Εξωραϊστικό – Πολιτιστικό Σύλλογο “Η Επάνω Σκάλα” και τα 11 Τοπικά - Συνοικιακά συμβούλια της πόλης.  

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου (Αντιδημαρχία Πολιτισμού), ενώ χορηγοί ήταν η εταιρεία “ΗΧΩ Α.Ε.” και η οινοπαραγωγός εταιρεία “ΜΕΣΑΝΤΡΑ”.  


Η εκδήλωση στόχευε στην αναβίωση του πανάρχαιου αυτού εθίμου, κατά τρόπο που θα τηρείτο στο μέτρο του εφικτού η τοπική παράδοση. Το συντονισμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια, είχε ο λαογράφος των ντόπιων παραδόσεων Βαγγέλης Χατζημανώλης.

Από νωρίς, πλήθος κόσμου από όλες τις συνοικίες της πόλης κατέκλυσε το Πάρκο της Επάνω Σκάλας, το οποίο φάνηκε πραγματικά μικρό, για να φιλοξενήσει τέτοιου μεγέθους κοινό.  


Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Προέδρου του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Επάνω Σκάλα” Μάκη Βενέτα, χωρίς τη συνδρομή του οποίου θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίησή της και του μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής “Κλήδονας – Κάψαλα 2019 … στη Μυτιλήνη !!!” Πάνου Πίτσιου.

To τελετουργικό ξεκίνησε με μία αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του ιστορικού του εθίμου από το Βαγγέλη Χατζημανώλη και ακολούθησε συντομευμένη θεατρική αναπαράστασή του, από πολλούς ερασιτέχνες ηθοποιούς και εθελοντές της πόλης.


Ακολούθησε το άναμμα των τριών φωτιών σύμφωνα με το έθιμο και κατά τον παραδοσιακό τρόπο (με κλιματσούρες, στεφάνια, ξερά κλαδιά, κ.α.), ενώ  γυναίκες, άνδρες και παιδιά, επιδόθηκαν στο “πήδημα” πάνω από τις φλόγες, αφού σύμφωνα με την παράδοση, με τον τρόπο αυτό φεύγουν όλες οι κακομοιριές και οι αρρώστιες. Το πήδημα αυτό έχει μαγική σημασία, αφού όποιος πηδάει πάνω από τη φλόγα, ενώνεται μ’ αυτήν και παίρνει τη δύναμή της. Επίσης, συμβολίζει το πέρασμα από το παλιό στο νέο, από το κακό στο καλό.

Στη συνέχεια από τους συμμετέχοντες στα δρώμενα, αλλά και από το κοινό, ακούστηκαν λόγια τολμηρά και άσεμνα, ενώ απαγγέλθηκαν τετράστιχα που σπάνε κόκαλα, απότοκα της αυθόρμητης διάθεσης του ανθρώπου για τον έρωτα, τα οποία δημιούργησαν μία “ερωτική” και συνάμα “σεξουαλική” ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τη λαογραφία, αυτά τα λόγια είχαν εκτονωτική δύναμη κατά της κατεστημένης σεμνοπρέπειας.

Ακολούθησαν τολμηρές και “αδιάντροπες” φράσεις, με καθαρτικό και μαγικό περιεχόμενο, σατιρικά σκετς, κέρασμα κρασιού και η βραδιά ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική και χορευτικές φιγούρες από τα χορευτικά σύνολα του Δήμου Λέσβου, του Συλλόγου “Η Επάνω Σκάλα” και του Συλλόγου “Αρίων”, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Κώστα Αγκοπιάν.   


Η Οργανωτική Επιτροπή, ευχαριστεί θερμά όλους τους Μυτιληνιούς και τους επισκέπτες, που συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση και τους εύχεται καλό καλοκαίρι !!!