«Με συνέπεια κι ευθύνη … όλοι για τη Μυτιλήνη..»- Το ευχαριστώ του συνδυασμού στους πολίτες


μέλη του συνδυασμού περιόδευσαν το πρωί του Σαββάτου, 1 Ιουνίου 2019 στην ευρύτερη αγορά της Μυτιλήνης

Μετά τη σπουδαία νίκη που σημείωσε στις κοινοτικές εκλογές της 26ης Μαϊου 2019 η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία για τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης “Με συνέπεια κι ευθύνη … όλοι για τη Μυτιλήνη !!!”, μέλη του συνδυασμού περιόδευσαν το πρωί του Σαββάτου, 1 Ιουνίου 2019 στην ευρύτερη αγορά της Μυτιλήνης (πεζόδρομος Ερμού και γύρω παράδρομοι), προκειμένου να ευχαριστήσουν τους δημότες της πόλης για την πρώτη θέση στην οποία τον κατέταξαν και να συνομιλήσουν μαζί τους για γενικότερα θέματα της πόλης.  


Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αυτής, που ξεκίνησε με μία μικρή σύσκεψη σε γνωστό café της πόλης, τα μέλη του συνδυασμού είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με αρκετούς καταστηματάρχες του κέντρου της πόλης, αλλά και με πολλούς διερχόμενους δημότες, να ακούσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να ανταλλάξουν απόψεις επί των γενικότερων προβλημάτων της Μυτιλήνης και να δεχθούν προτάσεις για την επίλυσή τους.

Τα βασικότερα θέματα που εκτέθηκαν, συζητήθηκαν “χαλαρά” και φυσικά καταγράφηκαν, ήταν ενδεικτικά:

Το σημαντικότερο πρόβλημα που τονίστηκε από όλους σχεδόν του επιχειρηματίες, αλλά και από τους κατοίκους του κέντρου της πόλης, είναι η ελλιπής αστυνόμευση από όλες τις απόψεις, γεγονός που με δεδομένη την παραβατικότητα ορισμένων μεταναστών, αλλά και άλλων μειονοτικών ομάδων, καθιστά τη διαβίωση και την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας εξαιρετικά επικίνδυνη. Τονίστηκε ότι λόγω της ανεπαρκούς αστυνομικής δύναμης που υπάρχει στην πόλη, είναι άκρως απαραίτητη η άμεση ίδρυση δημοτικής αστυνομίας στη Μυτιλήνη.   

Αναγκαιότητα χωροταξικού σχεδιασμού της αγοράς γενικότερα, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της άναρχης και άτακτης εγκαθίδρυσης όλων των ειδών των καταστημάτων (βλ. χρυσοχοεία με ψαράδικα, κ.ο.κ.). Απαιτείται ένα καινούργιο ρυθμιστικό σχέδιο, που θα καθορίζει τις χρήσεις γης, ώστε να γνωρίζει ο κάθε υποψήφιος επενδυτής, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο κάθε σημείο. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δημιουργία ψαραγοράς και κλειστής δημοτικής αγοράς για τα παραδοσιακά προϊόντα του κλάδου τροφίμων & ποτών, καθώς επίσης και στην αναγκαιότητα χορήγησης κινήτρων ανάπτυξης στην περιοχή της παλιάς αγοράς (π.χ. μαγαζάκια αναψυχής). Επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης της περιοχής Φανάρι.    

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ερμού στο σύνολό της (καταστρατήγηση των αποφάσεων – απουσία αστυνόμευσης, πλήρης ή μερική πεζοδρόμηση, ώρες διέλευσης απορριμματοφόρων οχημάτων & ώρες εναπόθεσης απορριμμάτων, διέλευση δικύκλων, παράνομο παρκάρισμα οχημάτων, χορήγηση καρτών, τοποθέτηση γλαστρών και άλλων “εμποδίων” διέλευσης οχημάτων, λειτουργία κατακόρυφων ή οριζόντων μπαρών, νόμιμες & παράνομες προσόψεις καταστημάτων, κ.ο.κ.), παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν διιστάμενες και αντιφατικές απόψεις, τόσο μεταξύ των καταστηματαρχών, όσο και μεταξύ των περιοίκων. Το μεγάλο και χρονίζον αυτό θέμα, που απαιτεί επιτέλους ριζική αντιμετώπιση, πρέπει να αντιμετωπιστεί με γενναίες αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν από το νέο Συμβούλιο που εκλέχθηκε, σε στενή συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και όλους τους αναπτυξιακούς φορείς της πόλης.

Ελλιπείς χώροι parking στο κέντρο της πόλης, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην “κατάληψη” των πεζοδρόμων και των πεζοδρομίων από παρκαρισμένα μηχανάκια, τα οποία παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών. Απαιτείται η δημιουργία επιπλέον χώρων στάθμευσης, ειδικά δικύκλων, σύμφωνα με την απόφαση που είχε ληφθεί πριν από τρία χρόνια.   

Στην κεντρική αρτηρία της Καβέτσου, η υφιστάμενη δεύτερη λωρίδα κυκλοφορίας, έχει ουσιαστικά αχρηστευθεί, αφού έχει μετατραπεί σε διαρκή χώρο μόνιμης ή προσωρινής στάσης οχημάτων, γεγονός που επιβαρύνει δραματικά την κυκλοφοριακή ροή από το κέντρο προς τη νότια πόλη.  Επιπλέον απαιτείται ειδική μέριμνα για τη συχνότερη διαγράμμιση των διαβάσεων, τις οποίες μεγάλη μερίδα οδηγών αγνοεί προκλητικά εις βάρος των πεζών.

Απαιτείται η ριζική αντιμετώπιση – διαχείριση του μεγάλου προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα, που κυκλοφορούν κατά αγέλες στο κέντρο της πόλης, ενώ εισέρχονται ακόμη και μέσα στα μαγαζιά. 

Από πολλούς ευαισθητοποιημένους καταστηματάρχες, εκφράστηκε η πεποίθηση, ότι με τη συμπεριφορά και με τις ενέργειες των ίδιων των καταστηματαρχών, καταστρέφεται το ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο βέβαια ουδέποτε απέκτησε μία ταυτότητα και μία αισθητική αντάξια της ιστορίας της. Ενώ το “down town” θα έπρεπε να αποτελεί το κόσμημα της πόλης, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, σήμερα είναι ακαλαίσθητο και άναρχο, γεγονός που εμποδίζει την όποια τουριστική της ανάπτυξη.

Όλες οι λειτουργικές δομές, όχι μόνο της πόλης, αλλά και ολόκληρου του νησιού, με την πάροδο των χρόνων, αντί να αποκεντρωθούν, έχουν “βρεθεί” μέσα στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα το τελευταίο να έχει μετατραπεί σε ένα υπερτροφικό και “μπουκωμένο” κέντρο, χωρίς ανθρώπινη και καλαίσθητη όψη.

Σταδιακά απαιτείται η πεζοδρόμηση όλου του ιστορικού κέντρου, γεγονός που θα βοηθηθεί με την απομάκρυνση του λιμένα και τη δημιουργία της νότιας παράκαμψης, τουλάχιστον μέχρι το νοσοκομείο. Η πεζοδρομημένη λειτουργία του κέντρου της πόλης, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη της Μυτιλήνης και ολόκληρου του νησιού.

Τα μέλη του πρωτεύσαντος συνδυασμού “Με συνέπεια κι’ ευθύνη … όλοι για τη Μυτιλήνη !!!”, εκφράζουν για ακόμη μία φορά την ευγνωμοσύνη τους σε όλους τους συνδημότες της πόλης της Μυτιλήνης, είτε τους τίμησαν με την ψήφο τους είτε όχι, σ’ αυτόν τον ωραίο εκλογικό αγώνα που έδωσαν όλοι μαζί από κοινού. Τους ευχαριστούν θερμά και υπόσχονται ότι δεν θα διαψεύσουν τις ελπίδες τους, για μια Μυτιλήνη αντάξια των προσδοκιών τους !!!