Ο «Γλαύκος» επέστρεψε σπίτι του… με την βοήθεια του Παν. Αιγαίου και του ΚΠΕ Καλλονής


απελευθέρωση του «Γλαύκου» («λευκής κουκουβάγιας» με το επιστημονικό όνομα Tyto alba.

Το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η απελευθέρωση του «Γλαύκου» («λευκής κουκουβάγιας» με το επιστημονικό όνομα Tyto alba). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, από το Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας (Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, στον κόμβο ΕΟ Μυτιλήνης - Καλλονής και Πυργίου, πλησίον του σημείου όπου είχε βρεθεί τραυματισμένο, πιθανά από πρόσκρουση σε αυτοκίνητο.


Η διαδικασία της απελευθέρωσης ξεκίνησε με ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους, από την κα Γαληνού Ελένη (Περιβαλλοντολόγο του ΚΠΕΝ Καλλονής), που σκοπό είχε τη γνωριμία με τα διαφορετικά είδη κουκουβάγιας που απαντώνται στη Λέσβο: τα κοινά όπως η Κουκουβάγια, ο Γκιώνης(Χακ ή Κιού) και Πεπλόγλαυκα (Τυτώ) και τα σπάνια όπως ο Νανόμπουφος, ο Χουχουριστής και ο Μπούφος. Στη συνέχεια ακολούθησε ενημερωτική ομιλία από τον κ. Ζαννέτο Στυλιανό ο οποίος περιέγραψε τις βιολογικές και οικολογικές απαιτήσεις των κουκουβαγιών και τη διαδικασία περίθαλψης του «Γλαύκου». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επιτυχημένη απελευθέρωσή του στους ελαιώνες του Πυργίου.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Βερδούκα Γρηγόρη για την εύρεση και άμεση μεταφορά του Γλαύκου σε κτηνιατρείο της πόλης και τους κκ. Ακριώτη Τριαντάφυλλο, Ζαννέτο Στυλιανό και Ζευγώλη Ιωάννη για την φροντίδα και περίθαλψη του ζώου.


Τέλος ευχαριστούμε θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν στην απελευθέρωση του φίλου μας και να επισημάνουμε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε να οδηγούμε προσεκτικά για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.