Διαγραμμίσεις διαβάσεων πεζών σε όλη τη Μυτιλήνη ζητά με επιστολή του ο Πάνος Πιτσιος


Διαγραμμίσεις διαβάσεων πεζών σε όλη τη Μυτιλήνη: Κακοτεχνίες στην εργολαβία, επί σειρά ετών.     
Επιστολή προς Δήμαρχο Λέσβου  Ασκών χρέη Δημάρχου Λέσβου & Αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Κωνσταντίνο Αστυρακάκη. , Πρόεδρο Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Λέσβου &  Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, κ. Νίκο Καρασάββα. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, κ. Γιώργο Ψάνη. ,Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Λέσβου. Πρόεδρο Δ/Κ Μυτιλήνης κ. Παρασκευά Καραϊσκάκη & Συμβούλους Δ/Κ Μυτιλήνης.

Αξιότιμοι κύριοι,

Επαναφέρω παλαιότερη απόφαση της Δ/Κ Μυτιλήνης, που αφορά στις διαγραμμίσεις των διαβάσεων των πεζών σε ολόκληρη την πόλη (απόφαση Νο 112 / Δεκέμβριος 2018), η οποία όπως εκατοντάδες άλλες, για προφανείς λόγους δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας, αλλά είχε προωθηθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου, για άμεση εκτέλεση. 


Λόγω της θερινής “τουριστικής” περιόδου που είναι προ των πυλών, και προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη που συμβαίνουν εδώ και πολλά χρόνια, επαναφέρω την εισήγησή μου, η οποία είχε γίνει ομόφωνα αποδεκτή από το Συμβούλιο της Δ/Κ Μυτιλήνης.

Η πλήρης εισήγηση, ήταν η κάτωθι:

«Κάθε χρόνο παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο στο κέντρο της Μυτιλήνης, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης, καθώς και στις παρυφές αυτής, σχετικά με τις βαφές των διαγραμμίσεων όλων των διαβάσεων πεζών.

Συγκεκριμένα, εδώ και πολλά χρόνια, λίγες ημέρες πριν το δεκαπενταύγουστο και εν μέσω της τουριστικής σεζόν, δηλαδή τις ημέρες που η Μυτιλήνη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή κίνηση του χρόνου, τα συνεργεία βάφουν τις διαβάσεις των πεζών. Επιπλέον, την επόμενη κιόλας ημέρα, οι φρεσκοβαμμένες γραμμές είναι σε άθλια κατάσταση, έχοντας σχεδόν ξεβάψει και εμφανίζοντας φθορά ενός τουλάχιστον χρόνου.  


Σήμερα, οι περισσότερες διαβάσεις πεζών σε όλη την πόλη, δεν είναι πλέον ορατές, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η άνετη και ασφαλής κυκλοφορία τους, ενώ και οι οδηγοί των οχημάτων, μπορούν να επικαλεστούν ότι δεν σταματούν στις διαβάσεις όταν βλέπουν τους πεζούς που προσπαθούν να τις διασχίσουν, διότι δεν είναι ευδιάκριτες.

Προκειμένου να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση, προτείνεται:

Η εν λόγω εργασία, που εκ των πραγμάτων απαιτεί το κλείσιμο λωρίδων κυκλοφορίας για τουλάχιστον 5 – 6 ώρες, να γίνεται σε περίοδο εκτός high season, καθώς και περισσότερες της μίας φοράς το χρόνο, εάν αυτό είναι αναγκαίο.


Να επαναπροσδιοριστεί το υλικό, η προεργασία και η μέθοδος που πρέπει να ακολουθείται, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο των μόνιμων ξεβαμμένων διαβάσεων. Εάν δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να προσδιοριστεί το λάθος που μόνιμα γίνεται και ο συνδυασμός υλικών, προεργασίας και μεθόδων δεν αντέχει ούτε μία ημέρα, να ζητηθεί η τεχνική βοήθεια από κάποιο άλλο Δήμο που κατέχει την τεχνογνωσία επί του θέματος.

Από τούδε και στο εξής, να μην πληρωθεί ο όποιος εργολάβος αναλαμβάνει αυτή την εργολαβία, που εν μία νυκτί καθιστά τις διαβάσεις της πόλης να εμφανίζουν την εικόνα μιας “μουτζούρας”.


Οι διαβάσεις των πεζών, να μην ξαναβαφτούν με κίτρινες και άσπρες λωρίδες (παγκόσμια πρωτοτυπία), αλλά μόνο με άσπρες, όπως γίνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου, γεγονός που εκτός όλων των άλλων, θα μειώσει και αισθητά τη δαπάνη της εργολαβίας».


Υπενθυμίζω βέβαια ότι πέραν της εισήγησης αυτής, το θέμα έχει συζητηθεί ουκ ολίγες φορές, τόσο στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όσο και κατ’ ιδίαν με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους.


Επιπλέον σημειώνω ότι υπήρξαν και έγγραφες επισημάνσεις – καταγγελίες διαφόρων γνωστών απόδημων Μυτιληνιών του εξωτερικού και μάλιστα εξειδικευμένων μηχανικών – ιδιοκτητών μεγάλων τεχνικών εταιρειών σε αντίστοιχα δημοτικά έργα, οι οποίοι προσφέρθηκαν: α) να μεταλαμπαδεύσουν την εγνωσμένη τεχνογνωσία τους επί του θέματος, στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου, και β) να αναλάβουν ως χορηγοί, μέρος της δαπάνης πληρωμής των κατάλληλων υλικών. Οι επιστολές αυτές, είχαν προωθηθεί στους αρμόδιους Αντιδημάρχους, τους οποίους δε κατόπιν προτροπής μου, επισκέφθηκαν κατ’ ιδίαν, προκειμένου να τους εκθέσουν και προφορικά, τα όσα εγγράφως είχαν επισημάνει.

Πάνος Μιχ. Πίτσιος
Τιθέμενος σε αργία, εκλεγμένος 
Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης