Λέσβος: «Ένα καταστολισμένο με λουλούδια καράβι» Στρατής Μυριβήλης


Το νησί της αρμονίας και της ομορφιάς

Εδώ έπαιζε γλυκά τη λύρα της η 9η μούσα η Σαπφώ, από τα χρώματά της εμπνεύστηκε ο λαϊκός ζωγράφοςΘεόφιλος, ενώ συγγραφείς και ποιητές όπως ο Στρατής Μυριβήλης, ο Ηλίας Βενέζης και ο Οδυσσέας Ελύτης εμπνεύστηκαν από την ομορφιά της και κράτησαν αδιάσπαστη την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της.

Πρωτεύουσα του νησιού η Μυτιλήνη, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, ενώ ο γραφικός Μόλυβος, η μεσαιωνική πόλη με το υπέροχο κάστρο, είναι το τουριστικό θέρετρο της Λέσβου.

Στη Σκάλα Συκαμνιάς και από την Παναγιά Γοργόνα απολαύστε ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα.

Επισκεφθείτε επίσης το Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου.

Η Λέσβος φημίζεται για τα παραδοσιακά προϊόντα της. Το ούζο της έχει περάσει τα σύνορα της χώρας και συνοδεύει άριστα τους παραδοσιακούς μεζέδες της κουζίνας του νησιού.

Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στο Αιγαίο, η Λέσβος είναι ένα από τα διαμάντια του Αιγαίου Πελάγους με πολλά αξιοθέατα και μοναδικές φυσικές ομορφιές, με σπάνια γεωλογικά μνημεία, εναλλαγές στα τοπία της και καταπληκτικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Η έκρηξη ενός ηφαιστείου πριν από εκατομμύρια χρόνια χώρισε το νησί στα δύο δημιουργώντας ένα υπέροχο ψηφιδωτό αντιθέσεων και εναλλαγών στα τοπία της.

Η μία της πλευρά είναι κατάφυτη από πευκώνες και ελαιώνες που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα, ενώ από την άλλη το τοπίο θυμίζει Κυκλάδες.

Σ' αυτή την πλευρά του νησιού θα βρείτε και το απολιθωμένο δάσος Σιγρίου ενώ την επίσκεψή σας αξίζει και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Πρωτεύουσα του νησιού η Μυτιλήνη . Χτισμένη αμφιθεατρικά μαγεύει τους επισκέπτες της από την στιγμή που μπαίνει το πλοίο στο λιμάνι.

Εδώ έχουν την έδρα τους το Υπουργείο Αιγαίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η εκκλησία του Αγίου Θεράποντα δεσπόζει στην πόλη και είναι αυτή που θα σας εντυπωσιάσει με την είσοδό σας στο λιμάνι.

Το Κάστρο της Μυτιλήνης χτίστηκε επί Ιουστινιανού και διατηρεί το μεσαιωνικό του χρώμα. Εδώ γίνονται και οι περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιρινούς μήνες.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού το αρχαίο θέατρο στον λόφο της Αγίας Κυριακής που χρονολογείται στα υστερορωμαϊκά χρόνια και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας με εξαιρετική ακουστική.

Επισκεφθείτε τα μουσεία της πόλης αλλά και το πασίγνωστο Μουσείο Θεόφιλου που δημιουργήθηκε από τον γνωστό τεχνοκριτικό Στρατή Ελευθεριάδη (TERIADE) και περιλαμβάνει πίνακες του γνωστού λαϊκού ζωγράφου.

Οι οικισμοί της διατηρούν την εξαίρετη αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία με τις παραδοσιακές κεραμοσκεπές τους και τα λιθόστρωτα δρομάκια τους.

Χαρακτηριστικό δείγμα ο πανέμορφος Μόλυβος που κατάφερε να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του με το κάστρο του να δεσπόζει πάνω στο βράχο.

Ο Μόλυβος έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός από το 1965.

Περπατήστε στα λιθόστρωτα δρομάκια του και δείτε από κοντά τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια του αλλά και τις βρύσες με τις ανάγλυφες επιγραφές που έχουν διασωθεί από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Καθήστε στο γραφικό λιμάνι του και απολαύστε το ουζάκι σας με τις τοπικές νοστιμιές με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου

Απολαύστε τις όμορφες παραλίες του νησιού χαρείτε τον ήλιο και γευθείτε τις παραδοσιακές γεύσεις της Μυτιλήνης που η φήμη τους έχει περάσει τα σύνορα της χώρας.

Κάθε καλοκαίρι, ο Δήμος Λέσβου οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και χορούς, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, γίνεται και η «Γιορτή του ούζου» κατά τη διάρκεια της οποίας οι ντόπιοι παραγωγοί προσφέρουν δωρεάν ούζο.

Τη σκυτάλη στις εκδηλώσεις παίρνει η «Η Γιορτή της Σαρδέλλας» στη Σκάλα Καλλονής.

Πλήθος ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων θα κάνουν τις διακοπές σας άνετες κι ευχάριστες προσφέροντάς σας πολλές επιλογές !

Πηγή:«Φωνή της Ελλάδας»