Ανάβοντας φωτιές με «Άρωμα Λέσβου….»


**Γράφει για το LesvosPost και την στήλη «Με άρωμα Λέσβου» η Μένια Μουτζούρη

Τον θερινό κύκλο των ελληνικών λαϊκών πανηγυριών ανοίγει τελετουργικά η αναβίωση του εντυπωσιακού εθίμου του Κλήδονα. Νοσταλγικά αναπαριστώμενος έχει  τον επιβλητικό χαρακτήρα αρχέγονων ηλιολατρικών εθίμων. Αρχαίες δοξασίες με τη δύναμη της φωτιάς και έθιμα που  χάνονται στα βάθη των αιώνων πλέκουν τον μύθο της εξαγνιστικής αυτής γιορτής. 

Οι φωτιές, στα σταυροδρόμια και τις γειτονιές δίνουν τη δύναμή τους στους τολμηρούς δαμαστές τους . Ατόφια βγαλμένες από τις Διονυσιακές γιορτές του Αγρού προσφέρουν καλοτυχία και ευζωία συμβολίζοντας το πέρασμα από το παλιό στο νέο και από την άνοιξη στο θέρος. 

Συμβολικά τοποθετημένος της ημέρα της γέννησης του Ιωάννη του Προδρόμου ο Κλήδονας έχει μαντικές ιδιότητες. Από τον όμηρο άλλωστε η λέξη σήμαινε άκουσμα οιωνισμού [κληδονίζω, ομαι=μαντεύομαι] που μπορούσε να φανερώσει στις κοπέλες μια άλλης εποχής τον μελλοντικό τους σύζυγο μέσα από τις αυστηρή εθιμοτυπία.

Τα τολμηρά στιχάκια που συνοδεύουν το άνοιγμα του Κλήδονα δρουν εκτονωτικά ενάντια στην κατεστημένη σεμνοτυπία ενώ οι χοροί και τα πολιτιστικά δρώμενα ευνοούσαν τα συνοικέσια  με την «προβολή» των άλλοτε ακριβοθώρητων, εσώκλειστων νεαρών κοριτσιών. 

Τα Κάψαλα και ο περίφημος Κλήδονας θα φιλοξενηθούν και φέτος στα λιθόστρωτα στενά και στις μικρές γειτονιές των χωριών μας. Στις γελαστές παρέες με παιδιάστικη διάθεση θα συναγωνιστούμε για το υψηλότερο σάλτο με τη μυρωδιά του καμμένου ξύλου που θα καλωσορίσει  το κλασσικό ελληνικό καλοκαίρι με τραγούδια και χορούς  με άρωμα Λέσβου. 

**Μένια Μουτζούρη 
Η Μένια είναι οικονομολόγος ζει και εργάζεται στη Λέσβο.