Τ. Βέρρος: «Να συσταθεί άμεσα Διαδημοτική Επιτροπή για την δημιουργία των δυο νέων δήμων»


Πρόταση για την άμεση δημιουργία μίας Διαδημοτικής Επιτροπής ανάμεσα στον σημερινό Δήμο και τους δύο νεοσύστατους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, κατέθεσε στο Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχης Βέρρος.

Δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας της μετάβασης της λειτουργίας του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης από έναν δήμο, σε δύο νεοσύστατους, σε συνδυασμό με το γεγονός πως πολλές παράμετροι, καθοριστικές λεπτομέρειες αλλά και συγκεκριμένες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την εύρυθμη λειτουργία της νέας χωροταξικής πραγματικότητας σε επίπεδο δήμων, είναι αδιευκρίνιστα σε εκκρεμότητα, ο κ. Βέρρος κάλεσε εκ προοιμίου σε συνεννόηση και το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, αλλά και τους συναρμόδιους αντιδημάρχους και Διευθυντές Υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου.

Ο κ. Βέρρος στην επιστολή του όπου γνωστοποιεί την πρωτοβουλία του για τη σύσταση Διαδημοτικής Επιτροπής,  τονίζει ότι εκφράζει χωρίς περιστροφές την αγωνία του ενόψει της δύσκολης επόμενης ημέρας, που απαιτεί ουσιαστικά το στήσιμο δύο νέων δήμων. Και πιο συγκεκριμένα προτείνει: 

-       την άμεση σύσταση μίας Διαδημοτικής Επιτροπής (εκ των τριών ουσιαστικά δήμων), η οποία θα επιλαμβάνεται από τώρα -και μέχρι ενός εύλογου διαστήματος ως την ομαλοποίηση του νέου καθεστώτος λειτουργίας μας- όλων των ζητημάτων της ίδρυσης ουσιαστικά των δύο νέων δήμων. Στην Επιτροπή αυτή, προτείνεται να συμμετάσχουν πέραν του Δημάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Προγραμματισμού, Τεχνικών Έργων και Διοικητικών Υπηρεσιών, οι Διευθυντές των Υπηρεσιακών λειτουργιών του Δήμου Λέσβου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λέσβου και οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Μυτιλήνης κ. Στρατής Κύτελης και Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχης Βέρρος.
-     Σκοπός αυτής της Διαδημοτικής Επιτροπής, η οποία θα δύναται να λειτουργεί και μετά τον Σεπτέμβρη, θα είναι να συμβάλλει στην αποσαφήνιση όλων εκείνων των διαδικασιών που προβλέπονται για το διαμοιρασμό προσωπικού, μηχανημάτων και οικονομικών στοιχείων και κατ΄ επέκταση στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινών ενεργειών και αποφάσεων για την απρόσκοπτη συνέχεια του προγραμματισμού των έργων και δράσεων που έχουν δρομολογηθεί ήδη από τη σημερινή δημοτική αρχή.
«Είμαστε υποχρεωμένοι λόγω της ιδιαιτερότητας να έχουμε μπροστά μας το στήσιμο δύο δήμων, να εργαστούμε από τώρα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εκκίνηση στη νέα –και χωροταξική- πραγματικότητα του «Κλεισθένη». Και είμαι σίγουρος πως η συνεργασία όλων ημών, απερχόμενων και επερχόμενων δημοτικών αρχών αλλά και των εργαζομένων των δύο δήμων, θα είναι τέτοια που θα μας επιτρέψει να εξαλείψουμε τις όποιες εκτιμώμενες δυσλειτουργίες που πιθανά μπορεί να προκύψουν από την 1η Σεπτέμβρη», δήλωσε σχετικά ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχης Βέρρος.

Η επιστολή

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό
ΚΟΙΝ: Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου
κ. Στρατή Κύτελη
Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων
κ. Κώστα Κατσαρό
Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και Διοικητικών Υπηρεσιών
κ. Νίκο Καρασάββα
Γενικό Γραμματέα Δήμου Λέσβου
κ. Γρηγόρη Αληγιάννη

Αγαπητέ Δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η δύσκολη συγκυρία της μετάβασης της λειτουργίας του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης από έναν δήμο, σε δύο νεοσύστατους, σε συνδυασμό με το γεγονός πως πολλές παράμετροι, καθοριστικές λεπτομέρειες αλλά και συγκεκριμένες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για να λειτουργήσουμε άπαντες εύρυθμα στο νέο καθεστώς που ορίζει ο «Κλεισθένης» από 1/9, είναι αδιευκρίνιστα σε εκκρεμότητα, με ωθεί να σας απευθυνθώ από τώρα.

Η διάσπαση του Δήμου Λέσβου, η οποία αποτέλεσε παλλαϊκό αίτημα της αυτοδιοίκησης στο νησί, νομοθετήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης προς ικανοποίηση πιστεύω όλων μας, ωστόσο είναι σαφές πως πλέον, η ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού βήματος, εναπόκειται πια κυρίως σε εμάς. Τους αιρετούς πολιτικούς προϊσταμένους του σημερινού δήμου Λέσβου, τους αιρετούς πολιτικούς προϊσταμένους των δύο νέων δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και φυσικά στους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εργαζομένους. Οι οποίοι καλούμαστε με αίσθημα ευθύνης κυρίως απέναντι στους συνδημότες μας, τόσο στο μεσοδιάστημα που προηγείται πριν την 1η του Σεπτέμβρη, όσο θεωρώ και κατά τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο της θητείας των νέων δημοτικών αρχών, να συνεργαστούμε στενά για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε ικανοποιητικά τα προβλήματα που θα ανακύψουν μέχρι να πάψουμε οριστικά να λειτουργούμε ως μεταβατικοί οργανισμοί. 

Με την παρούσα λοιπόν και εκφράζοντας χωρίς περιστροφές την αγωνία μου ενόψει της επόμενης ημέρας, προτείνω την άμεση σύσταση μίας Διαδημοτικής Επιτροπής (εκ των τριών ουσιαστικά δήμων), η οποία θα επιλαμβάνεται από τώρα -και μέχρι ενός εύλογου διαστήματος ως την ομαλοποίηση του νέου καθεστώτος λειτουργίας μας- όλων των ζητημάτων της ίδρυσης ουσιαστικά των δύο νέων δήμων. Στην Επιτροπή αυτή, αρχική μου σκέψη –την οποία και σας καταθέτω προσδοκώντας και στις δικές σας προτάσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα- είναι να συμμετάσχουν πέραν φυσικά του Δημάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού, οι αρμόδιοι κύριοι Αντιδήμαρχοι Προγραμματισμού, Τεχνικών Έργων και Διοικητικών Υπηρεσιών, οι Διευθυντές των Υπηρεσιακών λειτουργιών του Δήμου Λέσβου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λέσβου και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης μαζί με τον υπογράφοντα. Σκοπός αυτής της Διαδημοτικής Επιτροπής, η οποία θα δύναται να λειτουργεί και μετά τον Σεπτέμβρη, θα είναι να συμβάλλει στην αποσαφήνιση όλων εκείνων των διαδικασιών που προβλέπονται για το διαμοιρασμό προσωπικού, μηχανημάτων και οικονομικών στοιχείων και κατ΄ επέκταση στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινών ενεργειών και αποφάσεών μας για την απρόσκοπτη συνέχεια του προγραμματισμού των έργων και δράσεων που έχουν δρομολογηθεί ήδη από τη σημερινή δημοτική αρχή.

Προσδοκώντας στην κατανόηση της αγωνίας μου να καταπιαστούμε από τώρα με αυτή τη δύσκολη υπόθεση και κυρίως στην αναγνώριση της αναγκαιότητας να συνεργαστούμε με καλή πίστη για ένα κοινό καλό αποτέλεσμα, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεργασία, αναμένοντας συντόμως την ανταπόκρισή σας. Είναι αυτονόητο δε πως η πρότασή μου κατατίθεται για να βελτιωθεί και από τις δικές σας σκέψεις.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
   Ταξιάρχης Βέρρος