Συμβουλές για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία!


Επειδή το καλοκαίρι σιγά σιγά έρχεται είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις  απέναντι στην ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία.

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζουμε ότι το  μαύρισμα που σχεδόν όλες οι γυναίκες επιδιώκουμε να έχουμε  το καλοκαίρι ,εκτός από το αισθητικό κομμάτι, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία μας καθώς η  έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου επιταχύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης  και αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Επιπλέον όταν καθόμαστε και χαλαρώνουμε στην ξαπλώστρα μας σε «ώρες αιχμής» – δηλαδή από τις 10:00 π.μ. μέχρι 16:00 μ.μ – υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάθουμε εγκαύματα α’ και β΄ βαθμού. Τα  ηλιακά έγκαυματα (πρώτου βαθμού) εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες μέχρι να εξασθενίσουν ενώ τα ηλιακά εγκαύματα (β’ βαθμού) καταστρέφουν βαθιά τα στρώματα του δέρματος και τις νευρικές απολήξεις – συνήθως είναι επώδυνο και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν και προκαλούν ερυθρότητα, οίδημα και φλύκταινες.

Παράλληλα η μεγάλη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει  ακτινική κεράτωση. Πρόκειται για τις μικρές, φολιδωτές κόκκινες, καφέ ή στο χρώμα του δέρματος κηλίδες που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και παρατηρούνται στο κεφάλι, το λαιμό ή τα χέρια.  Είναι οι πρόωρες αρχές του καρκίνου του δέρματος. Ακτινική κεράτωση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 40, ενώ όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε ή πράσινα μάτια βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ακόμα μπορεί να προκληθεί Ακτινική χειλίτιδα, η οποία είναι μία  προκαρκινική κατάσταση , όπως επίσης και Πλακώδες καρκίνωμα, το οποίο τις περισσότερες φορές παρατηρείται στη μύτη, το μέτωπο, τα αυτιά, στο κάτω χείλος, στα χέρια και σε άλλες εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές.

Γι’ αυτό το λόγο η προστασία είναι πολύ σημαντική! Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες! Να τις ακολουθήσετε για να είστε σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι από την ηλιακή  ακτινοβολία.

Αρχικά θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό , το οποίο  θα πρέπει να έχει μεγαλό δείκτη προστασίας, π.χ. SPF 30.Στη συνέχεια, εφαρμόστε κάποιους γενικούς κανόνες για την αποτελεσματικότερη χρήση του αντηλιακού σας:

– Φροντίστε μισή ώρα πριν βγείτε στον ήλιο να έχετε απλώσει την κατάλληλη ποσότητα αντηλιακού στο δέρμα σας, ενώ η ανανέωσή του κάθε δύο ώρες κρίνεται αναγκαία.
– Μην ξεχνάτε να το απλώνετε σε όλα τα μέρη του σώματος, κυρίως στα πόδια, στα χέρια και στο πρόσωπο.
– Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η προστασία που σας παρέχει ένα βαμβακερό ρούχο είναι λιγότερη από αυτή ενός αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF 15.
– Είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού και εφόσον αυτή έχει παρέλθει να το αντικαταστήσετε με ένα καινούριο.
– Χρησιμοποιήστε την σωστή ποσότητα για να προστατέψετε το δέρμα σας.
– Να θυμάστε πως μετά το μπάνιο θα πρέπει να απλώνετε πάλι την ίδια ποσότητα αντηλιακού.
Καλό είναι να γνωρίζετε ότι :
– Τα αντηλιακά προσφέρουν σημαντική προστασία αλλά θα πρέπει να λαμβάνετε και άλλα μέτρα για την προφύλαξης σας από τον ήλιο.
– Εάν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και πράσινα μάτια θα πρέπει να προσέχετε λίγο περισσότερο.
– Μείνετε μακριά από τον ήλιο τις ώρες αιχμής (μεταξύ 10:00 π.μ. και 16:00 μ.μ.).
– Φοράτε πάντα καπέλο και γυαλιά ηλίου.
– Αγοράζετε γυαλιά ηλίου με 100% UV προστασία και όχι με βάση το χρώμα των φακών τους, μιας και οι σκουρόχρωμοι φακοί δεν σημαίνει πάντα πως σας προστατεύουν περισσότερο από τον ήλιο.
– Εφαρμόστε στα χείλη σας ένα ενυδατικό lip-balm με δείκτη προστασίας.
Προσοχή εάν παρατηρήσετε κάποια σημαντική αλλαγή στο δέρμα σας, όπως νέες ελιές ή κάποια διαφορά στην υφή του, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον δερματολόγο σας.!