Προεκλογικές κουβέντες και η πραγματικότητα στο Νομό ΛέσβουΓράφει ο Νάσος Γιακαλής, (Υποψήφιος Βουλευτής ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ,  Νομού Λέσβου)

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι πολίτες «βομβαρδίζονται», με τα προεκλογικά σλόγκαν και τα ΘΑ των κομμάτων εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως «ήρθε η ώρα των πολλών», η ΝΔ πως θα φέρει την ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και… καλές και καλοπληρωμένες δουλειές, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική για το Νομό μας.

Για τη Λέσβο που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται τα «κύματα» των προσφύγων- οικονομικών μεταναστών, τους Λέσβιους που άκουσαν πολλά όμορφα λόγια και ύμνους για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους, η οικονομική πραγματικότητα είναι δύσκολη και ζοφερή. Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή δέχεται απανωτά χτυπήματα. Οι τιμές στο λάδι και στο γάλα είναι εξευτελιστικές. Η οικοδομή έχει τελειώσει. Ο τουρισμός  μετά και τις οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία, δε πάει καλά. Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα δε μπορεί να ανατρέψει την προεκλογική υποσχεσιολογία των κομμάτων εξουσίας.

Τι πρέπει να γίνει και να γίνει άμεσα.  Η άποψη μου και η πρόταση μου είναι:

Στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές να μην παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ ανά εξάμηνο, κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί μόνιμο μέτρο λόγω νησιωτικότητας, αλλά να ισχύσει  για όσο υπάρχει το προσφυγικό ζήτημα μηδενικός ΦΠΑ. Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ελάχιστο.

Μεγάλο μέρος των προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας και όποιου άλλου κρατικού φορέα για κοινωνικό τουρισμό, να κατευθύνονται στα νησιά μας σε μεγάλο ποσοστό, ώστε να τονωθεί κάπως  τουριστική κίνηση που λόγω και του προσφυγικού αλλά και του κόστους, δέχτηκε και δέχεται συνεχώς «χτυπήματα».

Να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με πόρους για αναγκαία αναπτυξιακά έργα, ώστε να τονωθεί η απασχόληση και η οικονομία των νησιών μας, με ειδική μέριμνα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Το Εμπορικό  και  Οικονομικό Επιμελητήριο έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Θεωρώ ότι ήρθε ο καιρός δυναμικά να διεκδικήσουμε ΕΝΩΜΈΝΟΙ, ότι μας στέρησαν οι πολιτικές και οι συγκυρίες, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, για να μπορέσουμε να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια. Καλές είναι οι διακηρύξεις, καλοί είναι οι έπαινοι για τον ανθρωπισμό μας, αλλά έχουμε ανάγκη από πράξεις για να αναστραφεί ο οικονομικός κατήφορος των νησιών μας.

Οι πολίτες ας πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του τόπου μας. Τους δίνεται η ευκαιρία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου νηφάλια να αποφασίσουν. Θέλω να πιστεύω ότι θα το πράξουν. Να δώσουν ένα ισχυρό ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, ώστε να είναι ο καταλύτης των όποιων μετεκλογικών εξελίξεων.

Νάσος Γιακαλής,
Υποψήφιος Βουλευτής ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ,  Νομού Λέσβου